Un raport al Curtii de Conturi arata ca incapacitatea de a atrage venituri, cheltuielile iresponsabile, precum si un management defectuos au adus TVR in colaps financiar, scrie Adevarul.

Curtea de Conturi a analizat performantele TVR din punct de vedere a veniturilor, economicitatii, eficientei si eficacitatii in efectuarea cheltuielilor in perioada 2008-2011. Raportul evidentiaza, din start, „situatia economico-financiara grava" in care se afla Societatea Romana de Televiziune. Unul dintre motivele care au dus la situatia din prezent este cadrul legal, care nu reglementeaza in mod clar statutul juridic al TVR. Desi definita ca „serviciu public autonom de interes national", SRTv nu a fost organizata nici ca institutie publica, nici ca societate comerciala si nici ca regie autonoma. Acest lucru a facut ca utilizarea banilor sa nu intre sub incidenta stricta a legilor aplicabile diferitelor entitati, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Lipsa unui cadru legal „a creat premisele lipsei de performanta manageriala". Fara o strategie pe termen lung, diversele conduceri au luat decizii dupa propria viziune. Desi pe pierdere, din 2006, TVR s-a comportat ca un gigant media in plina expansiune, infiintand canale noi, cheltuind bani pe programe si transmisii sportive si marind numarul de angajati si salariile. Daca in 1994 TVR avea trei posturi TV si trei studiouri regionale, acum, postul public are sapte posturi TV si cinci studiouri regionale. Auditul semnaleaza ca unele dintre aceste posturi, ce cheltuiesc sume importante, „nu realizeaza o audienta relevanta si nu-si ating scopul public. Raportul Curtii de Conturi pune sub semnul intrebarii si unele emisiuni costisitoare, care nu dau rezultate.

Citeste integral articolul pe Adevarul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Radiografia educatiei: cati tineri tin la diploma si merg la facultate