Stan Lee Media, o societate care sustine ca detine drepturile pentru super-eroii creati de Marvel Studios, inclusiv "Spider Man" si "Iron Man", a dat in judecata grupul Walt Disney, spunand ca i se cuvin miliarde de dolari din profitul companiei, informeaza Reuters, citat de Mediafax.
Stan Lee, care nu mai este asociat al companiei, a creat multe dintre personajele de benzi desenate ale Marvel.

Societatea Stan Lee Media sustine ca Lee i-a cedat drepturile sale asupra acestor personaje in 1998, insa o luna mai tarziu a fost de acord sa cedeze aceleasi drepturi companiei Marvel Enterprises.

Grupul de media Walt Disney a achizitionat in 2009, printr-o tranzactie de 4,3 miliarde de dolari, compania Marvel Enterprises, ulterior redenumita Marvel Entertainment.

"The Walt Disney Company a sustinut public ca, de fapt, detine drepturile de autor pentru aceste personaje, dar si pentru alte sute de personaje create de Stan Lee", se spune in actiunea depusa de Stan Lee Media la U.S. District Court din Colorado.

"Aceste declaratii facute in public de The Walt Disney Company sunt false", se mai spune in acest document.

Procesul se centreaza pe filmele de succes care au la baza personajele Marvel, pe care Walt Disney le-a lansat de cand a preluat compania Marvel.

Intre aceste pelicule se numara "Razbunatorii/ The Avengers", care a obtinut incasari de peste 1,5 miliarde de dolari la nivel international. Acest film a ocupat locul al treilea in topul celor mai profitabile productii cinematografice din box office-ul nord-american, dupa cele doua filme regizate de James Cameron, "Avatar" si "Titanic".

"Acest proces nu are obiect", a transmis Walt Disney intr-o declaratie de presa. Procesul se bazeaza pe "fapte si pretentii care au fost deja respinse de trei judecatori federali districtuali".

Stan Lee Media, o companie care a fost creata in 1999, pentru "a recupera daunele din activele sale", a fost implicata in ceea ce s-ar putea numi "o istorie torturata" de solutionare a litigiilor, incepand din 2001. Aceste litigii includ procese intre companii, intre actionarii companiei si Lee.

In cel mai nou proces se pretinde ca Stan Lee Media detine drepturile pentru "miliardele de dolari pe care Disney le-a generat sau le-a permis altora sa le genereze" din folosirea super-eroilor Marvel.

Potrivit Stan Lee Media, filmele cu personajele Marvel au generat pentru Disney incasari de peste 3,5 miliarde de dolari, in timp ce grupul a atras peste 2 miliarde de dolari din "alte media", alte tipuri de afaceri care au la baza aceste personaje, dar si din show-ul montat pe Broadway - "Spiderman: Turn off the Dark".

Grupul Walt Disney a fost fondat in 1923 si include, in prezent, activitati de distributie de film, parcuri de distractii si posturi de televiziune.

Disney a fost primul studio nord-american care a ajuns la incasari de 1 miliard de dolari in 2012, potrivit unui anunt din luna iulie. Studiourile Disney au depasit pragul de un miliard de dolari din incasarile realizate pe plan intern (America de Nord), gratie succesului de casa obtinut de lungmetrajul

"Razbunatorii/ The Avengers". De altfel, compania americana a reusit aceasta performanta pentru al saptelea an consecutiv.

Ulterior, in luna august, grupul Walt Disney a anuntat ca filmul "Razbunatorii/ The Avengers", lansat la sfarsitul lunii aprilie, va avea o continuare pe marile ecrane si va sta la baza unui serial TV cu super-eroii creati de Marvel Studios.

Compania Marvel Entertainment a fost fondata in urma cu 70 de ani si detine in portofoliu drepturile asupra 5.000 de personaje de film.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri