O colectie online de 52 de materiale cu video, texte si fotografii din arhiva TVR de la Revolutia din 1989 sunt incluse in expozitia Caderea Cortinei de Fier, de pe platforma Google Cultural Institutepentru a marca 23 de ani de la caderea Zidului Berlinului.
Colectia contine 13 expozitii despre evenimente care au generat prabusirea regimurilor comuniste din Germania, Polonia si Romania. Aceste expozitii au fost create de istorici, curatori de muzee si posesori de arhive care au folosit documente, materiale video si fotografii despre evenimentele din cele trei tari. TVR - primul partener din Romania al Google in acest demers - acopera patru expozitii dintre cele 13 ale colectiei.

150 de minute de imagini, inclusiv secvente nedifuzate pana acum de TVR

Colaborarea dintre Google si TVR pentru acest proiect a inceput in urma cu sapte luni. Din peste 300 de ore de imagini au fost alese 150 de minute, acestea cuprizand si imagini nedifuzate pana acum de TVR.

„Unul dintre obietivele noastre este sa facem Romania mai vizibila in corporatie”, a spus Dan Bulucea, directorul general al Google Romania.

Vezi unul dintre materialele despre revolutia din Romania disponibile in Google Cultural Institute



Bulucea nu a oferit date despre investitia Google in acest proiect sau ce alte teme din istoria Romaniei ar mai putea intra in proiectul lansat de motorul de cautare american.

„Unul dintre criteriile dupa care alegem o anumita tema este impactul asupra oamenilor”, a mai spus seful Google Romania.

Pe de alta parte, Bogdana Butnar, business development, head of telco/eCommerce in cadrul Google Romania, spune ca proiectul prezinta “ o istorie comunicata altfel fata de cum eram obisnuiti la scoala”.

O istorie comunicata altfel fata de cum eram obisnuiti la scoala

„Incepem sa consumam continut altfel. Acest proiect acopera bine partea de poveste, sunt povesti despre oameni. Este o istorie comunicata altfel fata de cum eram obisnuiti la scoala. Este un continut <<share-able>>, care poate fi partajat pe retele de socializare”, a mai spus Butnar.

Materialele selectate ofera o imagine cronologica a Revolutiei Romane, incepand cu protestul de la Timisoara impotriva evacuarii pastorului reformat László Tkés pana la procesul si executia cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.

Materialele selectate din Arhiva TVR sunt grupate in patru colectii:

Timisoara, primul oras liber - expozitia se concentreaza pe izbucnirea revoltei impotriva lui Nicolae Ceausescu si a regimului comunist. Colectia contine povestea protestului impotriva evacuarii pastorului reformat László Tkés si ofera detalii despre cele doua zile de protest, in primul oras care s-a opus regimului.
Bucuresti, Orasul Victoriei - protestele din 21 si 22 decembrie 1989, cand o „intalnire populara" se transforma intr-o revolutie impotriva regimului, iar dictatorul trebuie sa fuga cu elicopterul, in timp ce revolutionarii ocupa cladirea Comitetului Central.
Revolutia Romana, transmisa in direct - principalele momente ale primei revolutii transmise in direct. Materialele video contin diferite anunturi, zvonuri, acuzatii de terorism si ilustreaza atmosfera si tensiunea acelor momente.
Procesul si executia - colectia contine imagini video si texte despre arestarea, procesul si executia cuplului Ceausescu.

„Parteneriatul cu Google ne ofera posibilitatea sa facem cunoscut acest continut si dincolo de granitele Romaniei. Totodata, prin proiectul virtual disponibil pe Google Cultural Institute, venim si in intampinarea noilor tendinte de consum video, tot mai raspandite, odata cu diversificarea platformelor de acces la continut”, adauga Claudiu Saftoiu.

Inregistrarile video despre Revolutia Romana pot fi vizionate si pe portalul video www.tvrplus.ro intr-o sectiune pe care TVR o va completa in luna decembrie, cu alte imagini din Arhiva dedicate evenimentelor din Decembrie '89.

Pentru acest proiect au fost implicati opt oameni din TVR: editori, documentaristi, specialisti video din cadrul arhivei TVR si oameni din echipa portalului video tvrplus.ro.

Alte expozitii cuprinse in colectia Caderea Cortinei de Fier:

• Solidaritatea si caderea Cortinei de Fier - infiintarea si evolutia sindicatului Solidaritatea care au dus la alegerea lui Lech Walesa ca presedinte al Poloniei in 1990.
• Viziuni ale diviziunii - profesorul Patrick Major, specialist in istoria Razboiului Rece, prezinta o poveste de viata intr-o Germanie divizata si costul uman zilnic al Zidului.
• Wendejahre - jurnalul unui autor necunoscut care prezinta evenimente din Berlin, cum ar fi alegerile trucate, primele proteste si concertul sustinut de David Hasselhoff langa Zid.
• Operatiunea Berlin - o poveste de viata din Berlinul de Est, spusa de curatorul independent Peter Millar, unul dintre singurii corespondenti non-germani din Berlinul de Est din anii 1980.

Caderea Cortinei de Fier este cel mai nou capitol din activitatea Google Cultural Institute, dupa lansarea de luna trecuta a celor 42 de expozitii istorice online care prezinta povestea din spatele unor evenimente majore din secolul trecut. Expozitiile pot fi explorate pe pagina Google Cultural Institute si pe Google+ .

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri