Cineastul roman Cristian Mungiu continua sa ii entuziasmeze si sa ii seduca prin opera lui cinematografica pe criticii de film din Franta, iar cel mai recent lungmetraj al sau, "Dupa dealuri", a fost elogiat intr-o cronica publicata pe site-ul lefigaro.fr.
Dincolo de dealuri», un film al dracului de bun!", este titlul articolului semnat de criticul de film Eric Neuhoff in Le Figaro, scrie Mediafax.

"Regizorul Cristian Mungiu isi onoreaza arta. Cinema-ul pare sa fi fost creat pentru el. «Dupa dealuri» este un miracol" - acestea sunt cuvintele cu care criticul de film Eric Neuhoff isi incepe articolul.

"Trebuie sa faci tot felul de lucruri in viata. Unul dintre ele este acela de a merge sa vezi un film romanesc care dureaza doua ore si jumatate. E o manastire. E pierduta printre dealuri. Alina se duce acolo sa o caute pe Voichita si sa o ia cu ea in Germania. Problema: cea din urma l-a cunoscut pe Dumnezeu. E un concurent redutabil. Cele doua fete se cunosc de la gradinita. Sunt prietene si chiar putin mai mult. Alina nu respecta insa regulile. De aici apar o mie de probleme. Lucrurile devin infricosatoare, ca un cer intunecat pe timp de furtuna, iar rugaciunile si tipetele seamana in sufletul privitorului indoiala si teama. Siluete negre si mici merg cu pasi iuti prin curte. Calugaritele poarta mici toci rotunde", afirma acelasi critic, prezentand cadrul general in care se desfasoara actiunea din "Dupa dealuri".

Vorbind apoi despre intriga din film, acelasi critic declara: "Este o lume inchisa, la fel ca in «Dincolo de dealuri» de Cristian Mungiu. Acolo prospera sperante si frustrari. Intrusa implora si tipa. Ea profaneaza biserica, arunca icoana pe jos. Simti ca este animata de o forta necunoscuta, ghidata de o energie salbatica. Mainile se ating. Privirile se evita. Sarcinile zilnice continua. Fara electricitate. In acest univers frugal, camerele sunt luminate cu lumanari. Lumina vine din interior. Soapte si corvoada curatatului de cartofi".

"Situatia il depaseste pe acel popa taciturn si barbos care o tine la distanta cu o furca pe aceasta straina cu ochi intensi si cuvinte de lava.
Fosta ei familie adoptiva o respinge. Domnisoara nu inceteaza sa lesine. La spital, medicii nu o interneaza. Ce se ascunde in spatele tuturor acestor lucruri? Diavolul, probabil. Ce inseamna acest fel de a critica ritualurile ortodoxe? Lista pacatelor devine tot mai lunga. Spiritele intra in panica. Comunitatea de maicute o sechestreaza pe «posedata». I se pune calus, este legata de o cruce facuta din scanduri, in fata prietenei sale neajutorate. Iubirea este o trista necesitate. Rugaciunile se amesteca intr-o dezordine vasta. Te intrebi la ce poate servi credinta. In general, ai de castigat de pe urma ei destul de putin. Absolutul tasneste din peisaje goale, lipsite de oameni. Misterul sufla cu un sunet de crengi moarte. Pana unde poti sa mergi pentru cineva? Sentimentele, pot fi ele impartasite? Mungiu este moral prin foarte marea lui bunatate. El nu alege solutia facila. Filmul sau, atins de gratia divina, este de o putere rarisima, de o simplitate fara egal. Acolo unde altii ar fi folosit majuscule grave, el vorbeste cu tonul si pe limba lui naturale. Este limba cinema-ului, a inteligentei, a sensibilitatii", scrie in publicatia franceza.

Acelasi critic se declara entuziasmat si de prestatia celor doua actrite principale din film, Cristina Flutur si Cosmina Stratan: "Eroinele sale sunt atat de adevarate, atat de unice, incat au coplesit publicul la Festivalul de la Cannes. Spectatorii au ramas cu viziunea unei enigme.

Dintr-o data, iata iarna. Un fel de liniste se asterne peste sat. Zapada ingheata inimile si invaluie campurile in alb. Tragedia loveste cu viteza unui stergator de parbriz murdar de noroi. Poate ca este Dumnezeu acela care castiga, poate ca El nu are nevoie de oameni ai bisericii. Acolo se respira un aer diferit, mai pur. Se atinge un adevar mai inalt. Pe ecran domneste plenitudinea serena a talentului.

Cristian Mungiu isi onoreaza arta. Cinema-ul pare sa fi fost inventat pentru el. «Dupa dealuri» este un miracol. Iata. Asta e tot", afirma in incheierea articolului sau criticul Eric Neuhoff.

Filmul "Dupa dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

Pentru filmul "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).

"Dupa dealuri" este propunerea Romaniei la Oscar, la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina.

Regizorul Cristian Mungiu a castigat prestigiosul trofeu Palme d'Or la Festivalul International de Film de la Cannes in 2007 cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

Citeste si Cristian Mungiu, despre "Dupa dealuri": A fost o munca in conditii foarte dificile


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri