Regizorul Calin Peter Netzer a declarat ca trofeul Ursul de Aur primit de filmul sau "Pozitia copilului" la editia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar si pentru Romania.
"Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru Romania si confirma valoarea cinematografiei romaneasti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia romaneasca, este un eveniment", a mai spus Calin Netzer, citat de Mediafax. El a remarcat si faptul ca filmul a fost primit "exceptional" de presa internationala. "Presa internationala a fost foarte elogioasa".

Totodata, Calin Netzer a spus ca filmul a fost vandut deja in foarte multe tari, printre care Germania, Franta, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA si Taiwan. In Romania, filmul "Pozitia copilului" va avea premiera oficiala pe 7 martie. Filmul va intra in cinematografele romanesti pe 8 martie.

Pe de alta parte, dupa ce a primit trofeul Ursul de Aur, sambata seara, pe scena Berlinalei, Calin Netzer a declarat: "Voi incerca sa spun ceva, desi am ramas fara cuvinte. Multumesc Berlinalei pentru faptul ca ne-a invitat aici, multumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar si lui Razvan Radulescu, cu care am scris scenariul acestui film".

"Vreau sa multumesc juriului, presedintelui sau Wong Kar Wai, pentru acest premiu minunat", a adaugat regizorul roman. "Ada va continua in locul meu", a spus in incheiere, vizibil emotionat, Calin Peter Netzer.

La randul ei, producatoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: "Sunt mai obisnuita sa fiu o luptatoare decat sa castig. Multumesc actritei noastre principale, Luminita Gheorghiu, acest premiu este in mare parte si premiul ei. Desigur, ii multumesc lui Calin Peter Netzer care a facut acest film".

"Politicienii romani ar trebui sa fie mai atenti fata de cinematografia romana si de cineastii romani, care sunt niste ambasadori extraordinari pentru Romania", a adaugat Ada Solomon.

"Le multumesc si celor care nu au crezut in noi, care nu ne-au sustinut, pentru ca ne-au facut sa devenim astfel mai puternici si mai hotarati", a mai spus Ada Solomon, care si-a incheiat discursul multumind femeilor puternice din Romania, femeilor care lucreaza in industria cinematografica, dar si Berlinalei, un festival pe care il considera "un atelier de talente".

Totodata, la conferinta de presa care a urmat dupa decernarea oficiala a premiilor, regizorul Calin Netzer a spus: "Inca sunt socat, inca nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de cateva zile pana voi intelege ce inseamna acest premiu".

"Acesta este un film despre relatia patologica dintre o mama si fiul ei. Restul e doar decor", a mai spus regizorul roman.

Vorbind despre filmul sau in conferinta de presa, Calin Netzer a spus ca lungmetrajul "Pozitia copilului" reprezinta "o poveste universala", iar "coruptia nu este ceva care apare doar in Romania".

Totodata, invitat de un jurnalist sa defineasca relatia pe care o are cu limba germana, Calin Netzer i-a raspuns vorbind in aceasta limba: "Cand aveam sapte ani, prin 1981, am venit in Germania cu mama mea. Tatal meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am intors in Romania. Tatal meu locuieste in continuare la Stuttgart".

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.

"Pozitia copilului" s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme.

Din juriul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin (7-17 februarie) au facut parte Wong Kar Wai (presedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen si Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Pozitia copilului", sambata seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine dupa ce, vineri seara, filmul lui Calin Netzer a primit si premiul criticii internationale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul International de Film de la Berlin.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.



Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri