Aproximativ 2,6 milioane de romani (16%) frecventeaza bibliotecile publice, atat pentru a imprumuta carti, cat si pentru a cauta online informatii despre probleme legate de sanatate, educatie, locuri de munca, dezvoltarea afacerilor si comunicare cu rude/prieteni, potrivit unui studiu realizat de TNS pentru Fundatia Bill & Melinda Gates, citat de Mediafax.
Importanta bibliotecilor publice pentru romani in comunitatile pe care le deservesc a crescut si este similara cu cea europeana, iar nevoile la care raspund acestea s-au diversificat considerabil fata de acum patru ani, inainte ca programul Biblionet sa fie lansat in tara noastra.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari, care se desfasoara pe o durata de cinci ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.

64% dintre romani considera ca biblioteca publica are nevoie de finantare suplimentara

Pe de alta parte, 64% dintre romani considera ca biblioteca publica are nevoie de finantare suplimentara, media europeana fiind de 40%. Acest lucru ar remedia problemele cu care se confrunta bibliotecile din Romania legate de fondul insuficient de carte, spatiu, personal si tehnologie moderna de acces la informatiei.

In conditiile in care Romania are in continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodarii au internet la nivel national, penultimul loc printre tarile UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu tehnologie prin programul Biblionet actioneaza ca instrument de facilitare a incluziunii digitale, oferind acces la internet gratuit.

In jur de 90% dintre cei care au folosit calculatorul intr-o biblioteca publica au declarat ca si-au rezolvat cel putin o nevoie, comparativ cu media europeana de 83%.

Desi imprumutul cartilor a ramas in continuare in topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai multi utilizatori romani frecventeaza bibliotecile pentru a accesa informatii in solutionarea unor probleme legate de sanatate, educatie, locuri de munca, dezvoltarea afacerilor, comunicare cu rude/prieteni, subventii agricole.

48% dintre cei care frecventeaza bibliotecile au participat la activitati educative, printre care meditatii, asistenta la teme, cursuri speciale de formare, intalniri comunitare.

200.000 de persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au cautat online un loc de munca

Conform rezultatelor inregistrate, peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au cautat online un loc de munca. 28.500 dintre acestia si-au depus candidatura pentru un loc de munca cu asistenta bibliotecarilor si 9.000 de adulti au fost angajati, adica aproape 1/3 dintre aplicanti cu procent de reusita.

Aproximativ 450.000 romani au folosit internetul pentru prima data intr-o biblioteca publica, iar 7,8 milioane de romani si-ar dori sa poata accesa internetul, gratuit, de la biblioteca publica. 7% din utilizatori au folosit servicii de e-guvernare dintr-o biblioteca publica. 43% folosesc computerul pentru implicare la nivelul socitatii civile. 63 milioane de euro au fost atrase in comunitati din Romania prin completarea in biblioteci a cererilor de subventii agricole.

Studiul a fost realizat in perioada octombrie - noiembrie 2012 si a vizat modul in care sunt utilizate bibliotecile publice si ce impact au in viata de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenti din 17 tari din UE: Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania si Anglia.

Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari, care se desfasoara pe o durata de cinci ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice.

In Romania sunt 2.876 de biblioteci in cele 41 de judete, dintre acestea, 89% sunt institutii de dimensiuni mici, localizate mediul rural.

Programul Biblionet a dotat peste 2.000 de biblioteci locale cu peste 9.000 de calculatoare si echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet si a instruit peste 2.600 bibliotecari pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri