Productia de titluri publicate de editurile romanesti a crescut semnificativ in 2012, in medie fiind editate 91,86 de carti, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat prin programul Proedit in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER), informeaza Mediafax.
Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate declara ca au publicat intre 31 si 60 de titluri.

Editurile cuprinse in esantion au avut in mare parte (61%) o cifra de afaceri sub 500.000 de lei, in timp ce 17% dintre ele au inregistrat venituri intre 500.000 de lei si un milion de lei.

Ponderea editurilor a caror cifra de afaceri a fost intre un milion de lei si 15 milioane de lei este de 16%, iar cele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferenta anului 2012 depaseste 30 de milioane de lei.

42% dintre edituri au avut profit in 2012

De asemenea, 42% dintre editurile care au intrat in esantion au inregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au inregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar in 57% dintre cazuri activitatea de editare a fost sursa principala a profitului inregistrat.

Cele mai mari probleme cu care se confrunta productia editoriala din Romania sunt lipsa fondurilor, costurile ridicate de productie si scaderea continua a consumului de carte. Printre principalele probleme legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa retelelor de difuzare, respectiv numarul redus de librarii.

"In conditiile in care piata cartilor din Romania a scazut cu pana la 50%, editurile au fost nevoite sa se replieze, asa cum arata si studiul, si sa se adapteze la noile conditii. Cele mai la indemana metode pentru a face acest lucru au fost scaderea tirajelor si cresterea si diversificarea numarului de titluri. Cultura (in sensul extins al cuvantului, implicand si educatia) ar trebui sa fie o prioritate mai mare pentru ca un popor este peste cinci ani ceea ce citeste acum. La noi, in ultimii cinci ani, consumul de carte a scazut drastic si scaderea este continua, ceea ce ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toata lumea", a declarat presedintele UER, Mario Demezzo.

Organizarea targurilor de carte (58% mentiuni cumulate) este principala manifestare care ar trebui sa fie preocuparea asociatiilor de profil si a viitorului centru national.

De asemenea, 79% dintre reprezentantii editurilor din Romania declara ca simt nevoia unor publicatii, site-uri pe teme profesionale, care sa permita aparitia de articole si dezbaterea pe forumuri a problemelor comune ale reprezentantilor breslei.

Programul Proedit este cel mai complex si mai important proiect al UER, sustinut cu fonduri europene si care implica, printre altele, organizarea a peste 30 de activitati de perfectionare profesionala cu 1.000 participanti, editarea a sase manuale si patru ghiduri, realizarea a trei studii privind adaptabilitatea pietei muncii din industria editoriala, infiintarea si dotarea unui Centru national de formare in cultura scrisa.

Uniunea Editorilor din Romania (UER) reprezinta cea mai importanta organizatie patronala si profesionala a editorilor din Romania.UER include peste 55 de membri din toata tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri