Cele mai mari 15 companii de distributie de film au avut anul trecut venituri de 32,4 milioane de euro, cel mai mare jucator, MediaPro Distribution, controland 47,2% din piata, conform datelor Ministerului de Finante centralizate de wall-street.ro.

Astfel, MediaPro Distribution, companie care face parte din MediaPro Entertainment, divizia de productie si distributie de continut a grupului american Central European Media Enterprises (CME), a avut anul trecut afaceri de 15,3 milioane de euro si un profit net de 1,5 milioane de euro.

MediaPro Distribution este distribuitor exclusiv al Warner Bros. Pictures in Romania, iar filmele din portofoliul companiei au atras anul trecut circa 2,2 milioane de spectatori, adica 27% din cele 8,34 milioane de bilete cumparate anul trecut de romani.

Printre filmele distribuite de MediaPro Distribution in 2012 se numara Argo, Saga Amurg: Zori de zi- partea a II-a, Cavalerul Negru: Legenda renaste, Furia titanilor, Happy feet 2: Mumble danseaza din nou, Sherlock Holmes 2: Jocul umbrelor ori S-a furat mireasa.


Pe locul al doilea, se afla Hollywood Multiplex Operations, jucator cunoscut mai mult pentru proiectia de film decat pentru cea de distributie, deoarece opereaza cinematografele Hollywood Multiplex Bucuresti Mall (primul cinematograf de tip de multiplex din Romania) si CinemaPRO.

Cel mai vizionat film din 2012 a fost distribuit de Odeon Cineplex

De altfel, mare parte din veniturile companiei au fost realizate din proiectia de filme, cele doua cinematografe din Bucuresti avand anul trecut venituri de 3,73 milioane de euro din vanzarea a 880.438 de bilete. In schimb, filmele distribuite de Hollywood Multiplex Operations au atras 193.000 de spectatori, conform Centrului National al Cinematografiei.

Locul al treilea in functie de venituri este ocupat de Odeon Cineplex, companie care a avut anul trecut afaceri de 3,5 milioane de euro si pierderi nete de 1,6 milioane de euro. Cei de la Odeon Cineplex au distribuit cel mai vizionat film al anului trecut, Epoca de gheata 4: Continente in deriva, pelicula care a atras in 2012 357.963 de spectator.

Compania a avut pana anul acesta si activitate de proiectie de film, insa in luna mai a vandut cinematograful Odeon Cineplex din centrul comercial Polus Center din Cluj-Napoca catre Cinema City, cea mai mare retea de cinema din Romania. Aproape un milion de euro din veniturile de circa 3,5 milioane de euro ale Odeon Cineplex pe 2012 au fost generate de cinematograful pe care l-a detinut in Cluj-Napoca.

Romanii au dat 32,5 milioane de euro pe bilete la film

Romanii au cumparat anul trecut bilete la cinema in valoare de aproximativ 32,5 milioane de euro, mai mult cu 3 milioane de euro fata de 2011, conform datelor Centrului National al Cinematografiei (CNC).

De asemenea, in Romania au fost cumparate anul trecut 8,3 milioane de bilete la cinema, in crestere cu 1,1 milioane de bilete fata de acelasi an.

Pe piata locala existau anul trecut 81 de cinematografe cu aproximativ 264 de sali (ecrane) si 58.096 de locuri.

Filmele cu cel mai mare succes in Romania anul trecut au fost Epoca de Gheata 4: Continente in deriva (cu 357.963 de spectatori), Bond: Coordonata Skyfall (302.553), Saga Amurg: Zori de Zi- partea a doua (290.973), Hobbitul: O calatorie neasteptata (284.941), Cavalerul Negru:Legenda Renaste (284.931).

Sursa informatii tabele: Ministerul de Finante, Consiliul Concurentei si Centrul National al Cinematografiei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri