Cei mai mari 10 operatori de cinematograde din Romania au avut venituri de 32 milioane de euro anul trecut, inseamnand astfel 98,5% din intreaga piata, conform datelor Centrului National al Cinematografiei (CNC), centralizate de wall-street.ro.
Pe de alta parte, Cinema City, cea mai mare retea de cinematografe din Romania, a avut anul trecut venituri din vanzarea de bilete de 17,9 milioane de euro, adica de 55% din piata de film. De asemenea, cele 14 cinematografe ale retelei au atras 4,3 milioane de spectatori anul trecut.

In prezent, lantul Cinema City detine 15 cinematografe cu 142 de ecrane, dupa ce in primavara acestui an a preluat multiplexul Odeon din centrul comercial Polus din Cluj-Napoca.

Grand Cinema Digiplex- cinematograful cu cele mai mari venituri per sala

Raportat la numarul de sali, cele mai mari venituri au fost generate de cinematograful Grand Cinema Digiplex (apartinand Baneasa Developments) care anul trecut a avut incasari de 257.000 de euro in medie per sala (ecran).

Cinematograful din centrul comercial Baneasa Shopping City este urmat de cel din centrul Plaza Romania dn Bucuresti, mai exact de Movixplecx Cinema, care anul trecut a vandut bilete de circa 254.000 de euro in medie per sala.

Pe locul al treilea, cu vanzari de circa 233.000 de euro per sala, se afla Hollywood Multiplex Operations, compania care detine cinematografele Hollywood Multiplex si CinemaPro din Bucuresti si care pana anul trecut a avut un cinematograf si in centrul comercial Lotus din Oradea.

Cinematografele de stat atrag putini oameni si au venituri mici

La polul opus, in privinta incasarilor per sala, se afla reteaua de cinematografe de stat care apartine Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (R.A.D.E.F RomaniaFilm), aceasta avand incasari de aproape 858.000 de euro in cele 35 de sali pe care le detine. Astfel, compania, care opereaza printre altele cinematografele Patria, Scala sau Corso, a avut incasari de 24.500 de euro per sala.

Primii cei mai mari operatori de cinematografe din Romania aveau anul trecut 62 de cinematografe cu 244 de sali (ecrane) si au atras 8 milioane de spectatori.

Pe de alta parte, intreaga piata de cinema a fost anul trecut de aproximativ 32,5 milioane de euro, mai mult cu 3 milioane de euro fata de 2011, conform datelor Centrului National al Cinematografiei (CNC).

De asemenea, in Romania au fost cumparate anul trecut 8,3 milioane de bilete la cinema, in crestere cu 1,1 milioane de bilete fata de acelasi an.

Filmele cu cel mai mare succes in Romania anul trecut au fost Epoca de Gheata 4: Continente in deriva (cu 357.963 de spectatori), Bond: Coordonata Skyfall (302.553), Saga Amurg: Zori de Zi- partea a doua (290.973), Hobbitul: O calatorie neasteptata (284.941), Cavalerul Negru:Legenda Renaste (284.931).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri