Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca exista posibilitatea ca proiectul de lege privind descentralizarea, asupra caruia Guvernul isi va angaja raspunderea, sa nu mai prevada si transferarea salilor de cinema catre autoritatile locale, majoritatea acestora fiind inchiriate sau in litigiu, conform Mediafax.

"S-ar putea, in final - informatia o vom avea in aceasta seara - sa avem o veste buna: nu mai tranferam salile de cinema, pentru ca nu prea mai avem ce. Daca e sa discutam serios, am descoperit cu groaza situatia reala din sistem. Majoritatea salilor de cinematograf sunt inchiriate pentru gogoserii, cofetarii, activitati care nu au legatura cu cinematografia", a spus Dragnea, in cadrul unei dezbateri organizate la MDRAP.

Vicepremierul a spus ca multe din imobilele in care functionau salile de cinema sunt in instanta, prin procedura "inteligenta" generata de "sistemul centralizat", in sensul in care o firma care a inchiriat sala pentru a face o cofetarie a facut asa-zise investitii in imobil si a cerut, ulterior, ca RADEF, care administreaza cladirile, sa-i plateasca investitiile facute.

"RADEF nu a platit, bineinteles, si sunt in instanta. Deja au castigat in prima instanta. Probabil aceste sali vor fi pierdute, ieri am avut ultima discutie pe marginea evidentei reale a acestor active si am constatat situatia in care se afla Romania", a mai spus Dragnea.

Premierul Victor Ponta a infirmat, luni, informatiile potrivit carora vor fi taiate fondurile Centrului National al Cinematografiei, el aratand ca aceasta institutie va beneficia de exact acelasi buget.

Citeste si:
Un milion de copii nu beneficiază de învățământ online, promis de PSD
Un milion de copii nu...

"Au aparut doua informatii: in primul rand ca taiem banii de la Centrul National al Cinematografiei, din care se fac filme romanesti. Nu este adevarat, nu taiem niciun ban de acolo. Pentru toti cineastii romani, ramane exact acelasi buget", a sustinut Ponta.
El a mentionat, in al doilea rand, ca prin procesul de descentralizare se pastreaza la nivel central patru sau cinci cinematografe mari pentru a fi folosite pentru evenimente de lansare a filmelor romanesti.

"Restul cladirilor - ca nu mai exista cinematografe, exista cladiri, cam toate in paragina - care intr-adevar sunt administrate de niste oameni de aici, de la Bucuresti, da, toate trec la primarii, cu obligatia de a se pastra destinatia, avand in vedere urmatorul lucru: ca, nemaifiind ale primariilor, pot sa acceseze fonduri europene pentru a le repara si pentru le repune in functiune. Ele sunt inchise acum, sunt inchise de mult timp. Deci care e problema? De ce trebuie Guvernul sa fie proprietar de cinematografe? Avem patru cinematografe la nivel national pe care le folosim doar pentru politica de promovare, pentru lansari, a filmelor romanesti. Dar de ce trebuie sa fie Guvernul proprietar de cinematografe? N-am auzit un alt guvern din lume proprietar de cinematografe", a spus Ponta.

Mai multi cineasti romani, printre care Cristi Puiu, Ada Solomon si Calin Netzer, au adresat o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Dezvoltarii Liviu Dragnea prin care protestAU fata de posibila reducere a Fondului Cinematografic cuprinsa in proiectul Legii descentralizarii.

Una dintre prevederile pe care cineastii romani cer sa fie eliminata este aceea potrivit careia "o cota-parte de 50% din sumele colectate la Fondul cinematografic se face venit la bugetele locale ale judetelor, cu destinatia finantarii proiectelor de reabilitare, dotare, modernizare a salilor si gradinilor de spectacol cinematografic, precum si pentru construirea de noi cinematografe".

Citeste si:
Autorizatiile pentru operatorii de turism,emise de autoritatile locale
Masura adoptata de Guvern...

Mai mult, cineastii romani nu sustin articolul din proiectul Legii descentralizarii care propune ca "un numar de peste 180 de sali de cinematograf aflate in domeniul public al statului si in administrarea RADEF «Romania-Film» sa treaca «in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, si in administrarea autoritatilor administratiei publice locale»".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Citește și
Litigiul Micula: Romania risca sa intre in procedura de default
Setari Cookie-uri