Topul brandurilor cu cel mai mare impact in Romania a fost realizat combinand gradul de recunoastere spontana si scorul obtinut pe cinci factori cheie: popularitate, incredere, prestigiu, optimism si inovatie. Clasamentul de anul acesta are drept factor de noutate abordarea impactului brandurilor si din perspectiva apartenentei nostre la comunitatea balcanica, precum si faptul ca anul acesta romanii au apreciat mai mult factorul incredere decat popularitate.Marcile de incredere sunt vazute de romani ca fiind acelea care ofera calitate si constanta in timp.
Surprizele anului 2006
Liderul de anul trecut, Ariel, s-a clasat pe locul al doilea in topul brandurilor cu cel mai mare impact, si pe locul al treilea in clasamentul brandurilor de notorietate ridicata, cu 24 % din voturi. Coca- Cola s-a aflat pe primul loc in topul marcilor de impact in editiile din 2003 si 2004, in 2005 a ocupat locul doi, iar acum se afla pe locul trei. Cel mai cunoscut brand din lume isi mentine insa pozitia de lider si in clasamentul notorietatii in Romania, 27% dintre respondenti afirmand ca primul brand la care se gandesc este Coca-Cola.
Cea mai mare crestere in High Impact Brands 2006 a obtinut-o Sony. Daca in primele doua editii ale clasamentului, Sony s-a aflat pe locurile 7, respectiv 8. in 2005 provoaca o surpriza de proportii si scade pe locul 14. In 2006 insa creste rapid in preferinte si se claseaza, in prezent, pe locul 4. Sony a obtinut note bune la categoriile incredere, inovatie si optimism..
Rezultatele editiei studiului din 2006 arata faptul ca, in comparatie cu studiile din anii trecuti, predomina marcile de electronice: Nokia, Philips, Sony, precum si marcile de echipamente sportive, Nike si Adidas. Acest nou clasament reprezinta un indicator al trnsformarilor culturale ce au loc in Romania. Astfel, putem concluziona ca romanii se afla intr-un moment in care par a fi mai degraba orientati catre inovatie, progres si dinamism si tind sa acorde mai putin interes marcilor care le vorbeau mai deunazi de protectie, cladura si confort , precizeaza Adina Vlad, Client Service Director la Synovate.
Viitorul marcilor locale in spatiul balcanic
In ceea ce priveste clasamentul marcilor romanesti, Dacia se afla pe locul intai in topul notorietatii, cumuland 39 % din voturi, urmata de Arctic cu 25% si de BCR cu 20%. Serviciile financiare ( BCR, BRD ) sunt in continuare constante in topul marcilor locale romanesti cu notorietate ridicata, in cadrul caruia se regasesc anul acesta si marci precum Dorna( locul 9), URSUS( locul 8 ) sau Bergenbier( locul 14). Borsec, Romtelecom, Farmec si Bucegi sunt alte branduri romanesti aflate in Top 20 notorietate ridicata.
Studiul High Impact Brands cuprinde pentru prima oara o abordare din perspectiva spatiului balcanic. Care este particularitatea acestei zone, care sunt provocarile pentru marketing si care este segmentarea socio-demografica reala, sunt doar o parte din intrebarile la care studiul realizat de Synovate pentru revista Biz a incercat sa raspunda. Trasaturile culturale specifice Balcanilor se refera in primul rand la colectivism si emotionalitate crescuta, intretinute de-a lungul istoriei de nevoia oamenilor de a se sustine reciproc si implicit, nevoia individului de a fi acceptat de ceilalti, afirma Adina Vlad. O piata deschisa la provocari, inca neexplorata de intreaga gama de servicii osciland intre notorietate si incredere, spatiul balcanic va avea drept obiectiv o adevarata constructie a brandurilor locale, care sa ii confere siguranta, prestigiu si o pozitie la clara la masa de joc a liderilor pietelor internationale.
Metodologie
Studiul Synovate are la baza doua etape: cercetarea calitativa si cercetarea cantitativa. Cercetarea calitativa s-a bazat pe 20 interviuri in profunzime ( fata in fata ) cu barbati si femei din Bucuresti, cu varsta cuprinsa intre 25 si 48 de ani, din toate categoriile de venit si din toate segmentele sociale. Aceasta etapa a fost realizata cu ocazia primului studiu High Impact Brands ( 2003)
Etapa cantitativa a inclus, in perioada aprilie-mai 2006, 700 de interviuri prin telefon a cate 20 minute fiecare, asistate de computer, cu barbati si femei intre 18 si 54 ani, din 16 orase cu peste 100 000 locuitori ( Pitesti, Ploiesti, Brasov, Constanta, Craiova, Timisoara, Arad, Oradea, Baia Mare, Iasi, Bacau, Galati, Focsani, Bucuresti ). Esantionul a fost reprezentativ la nivel national penru nivelul urban de peste 100.000 locuitori. Respondentii au fost invitati sa nominalizeze brandurile care le vin in minte, indiferent de categoria din care acestea fac parte sau de utilizare ( fie ca le folosesc sau nu) si sa le evalueze pe urmatorii factori cheie: popularitate, incredere, optimism, prestigiu si inovatie.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: