"Proiectul urmeaza sa fie discutat de actionari si, daca va fi aprobat, SNR va putea furniza, in prima faza de dezvoltare, programata sa se incheie in octombrie 2014, servicii de televiziune in format digital terestru in opt orase ale tarii, acoperind astfel 38% din populatia Romaniei", a declarat directorul tehnic al operatorului telecom, Eugen Brad, prezent la un eveniment de specialitate.

Cele opt orase sunt Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Arad, Brasov, Sibiu si Iasi, precum si zonele din jurul acestora. Brad a mai spus ca un numar de 14 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si alte 6-7 programe TV in format SD vor fi receptionate gratuit (free to air) in a doua parte a anului viitor.

"Pe langa posturile televiziunii publice, SNR a avut discutii si cu alte posturi, cum ar fi Kanal D, National, Realitatea TV, Prima TV sau Antena", a precizat reprezentantul SNR. El a adaugat ca Romania este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a introdus serviciile de televiziune digitala terestra.

Romania trebuie sa implementeze tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra pana pe 17 iunie 2015. In acest sens, la nivel national se vor acorda de catre ANCOM un numar de 5 licente (multiplexe) digitale nationale pentru televiziune digitala terestra. Dupa 17 iunie 2015, niciun program TV nu va mai fi transmis in format analogic.