Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, a declarat, joi, dupa ce fiscul a instituit sechestru pe bunurile companiei si a pus poprire pe conturile sale, ca va face tot posibilul ca publicatiile Evz si Capital sa isi desfasoare activitatea, relateaza agentia Mediafax.

Fiscul a instituit sechestru pe bunurile companiei Editura Evenimentul si Capital si a pus poprire pe conturile societatii si ale tertilor, la cateva zile dupa ce firma a introdus cererea de intrare in insolventa, si vor urma alte companii de presa, au declarat pentru Mediafax surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Dan Andronic, care detine 90% din actiunile societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza cotidianul Evenimentul zilei si saptamanalul Capital, a spus ca, daca decizia ANAF vizeaza doar Evenimentul zilei si Capital, "este nu numai abuziva, dar si cel putin ciudata, politica chiar".
Dan Andronic a mai spus ca situatia presei este cea care se stie. "Iar a presei scrise nici nu vreau sa mai vorbesc, in conditiile in care sunt companii de difuzare care intra in insolventa una dupa alta", a spus Andronic.
Intrebat daca societatea isi va putea desfasura activitatea in continuare, Dan Andronic a raspuns: "Pai nu stiu, depinde pe cine intrebati. Daca ii intrebati pe cei de la PSD, banuiesc ca este un partid care si-ar dori sa nu ne desfasuram activitatea. Daca ma intrebati pe mine, vom face tot posibilul sa ne desfasuram activitatea. Daca ii intrebati pe aia despre care scriem in fiecare zi, ne-ar vrea inchisi de acum doua saptamani".
Totodata, si Dan Andronic si Virgil Munteanu, directorul executiv al companiei Editura Evenimentul si Capital, au mai spus ca asteapta pronuntarea instantei in privinta solicitarii societatii de intrare in insolventa.
Editura Evenimentul si Capital SRL si-a cerut insolventa printr-un dosar depus la Tribunalul Bucuresti, primul termen de judecata fiind 26 februarie, potrivit datelor disponibile pe site-ul tmb.ro.
"Nu stiu ce o sa se intample. In mod normal trebuie sa se solutioneze (cererea societatii, n.r.), pentru ca toate actele sunt depuse potrivit legii", a spus Dan Andronic.
Intrebat daca a discutat despre situatia financiara in care se afla societatea Editura Evenimentul si Capital cu omul de afaceri Bobby Paunescu, care detine 5% din actiunile companiei, Dan Andronic a spus ca a vorbit cu acesta in momentul in care a fost luata decizia de declansare a procedurii privind intrarea in insolventa.
"A fost o AGA (Adunarea generala a actionarilor societatii, n.r.) in care s-a decis. Atunci am discutat toate aceste lucruri. Vazand ce se intampla pe piata de difuzare si pe piata de publicitate, am decis ca e cel mai bun moment sa ne protejam", a mai spus Dan Andronic.
Pe de alta parte, Virgil Munteanu, directorul executiv al Editura Evenimentul si Capital, a confirmat joi, ca au fost blocate conturile companiei. "Am primit de la banca (informarea, n.r.) ca s-au blocat conturile si poprirea aia pe bunuri au facut-o de ieri sau alaltaieri", a spus Virgil Munteanu.
"O sa vedem ce o sa facem. Probabil ca vom putea functiona deocamdata. Noi suntem cu dosarul depus pentru insolventa. Asteptam decizia in privinta intrarii in insolventa. Noi am depus dosarul pentru a intra in insolventa inainte ca ei (reprezentantii ANAF, n.r.) sa faca asta (...) Astept sa vad ce se intampla. Nu vad de ce instanta nu ar dispune intrarea in insolventa, atat timp cat dosarul a fost depus. Ei (cei de la ANAF, n.r.) au venit dupa ce eu am cerut intrarea in insolventa. Ei cred ca au dreptul sa faca asta. Nu am avut timp sa ma interesez daca ei au sau nu dreptul sa faca asta", a spus Munteanu.
Intrebat la cat se ridica datoriile societatii Editura Evenimentul si Capital la stat, Virgil Munteanu a raspuns: "Nu stiu sincer, dar erau destul de maricute. Am mai platit noi vreo trei milioane de lei din ele, s-au mai redus. Asta e, asta a fost intentia. Problema e ca era clar ca nu aveam capacitatea sa fac fata sa platesc intr-un termen foarte foarte scurt toti furnizorii, inclusiv bugetul statului. Atunci am decis impreuna cu actionariatul sa intram in insolventa pentru a putea sa ne redresam. Rezultatele companiei din ultimul an demonstreaza ca exista capacitatea de redresare. Am mai taiat si noi, am tot redus personalul. Am incercat sa ne optimizam. In momentul asta suntem optimizati si anul trecut a fost obtinut profit operational. In conditiile astea inseamna ca teoretic, printr-un plan de reorganizare bine facut, am putea sa reintram normal in circuitul economic".
Pe de alta parte, surse din ANAF au declarat pentru MEDIAFAX ca, "spre deosebire de abordarea de pana acum, in care industria mass-media era protejata, noua conducere a Fiscului a schimbat strategia si a demarat o analiza de risc pe companiile din domeniu".
Potrivit acestora, o situatia financiara dificila si datorii semnificative la buget in raport cu afacerile derulate s-au constatat si la B1 TV si Nasul TV, unde va fi demarata inspectia fiscala. Din datele preliminare, singurele televiziuni care au aproape la zi platite obligatiile fiscale sunt Pro TV si Antena.
In cazul Editura Evenimentul si Capital, al carei actionar majoritar este Dan Andronic, fiscul a primit informatia ca se incearca instrainarea unor active si a realizat miercuri un control inopinat, in urma caruia s-a decis instituirea sechestrului asigurator si poprirea conturilor pentru o datorie catre buget de circa 7 milioane de lei.
"S-a demarat inspectia fiscala, iar, la finalul acesteia, suma de datorat va fi actualizata", au completat sursele citate.
Cotidianul Evenimentul zilei si revista Capital au fost prelute, in februarie 2010, de la Ringier Romania, de catre societatea Editura Evenimentul si Capital, membra a grupului de firme Paunescu, potrivit unui comunicat de presa remis Mediafax la momentul respectiv.
Societatea Editura Evenimentul si Capital SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului pe 25 ianuarie 2010.
In prezent, din actionariatul societatii Editura Evenimentul si Capital SRL fac parte George Marius Paunescu (Bobby Paunescu) - 5%, Claudiu Alexandru Serban - 5% si Dan Andronic - 90%. Administratorul societatii este Virgil Munteanu, potrivit datelor inregistrate la Registrul Comertului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri