Filmele descarcate online si cele difuzate in streaming la cerere vor depasi box office-ul mondial pana in anul 2017, potrivit unui studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC), citat theguardian.com si dat publicitatii de agentia Mediafax.

Potrivit acestui studiu, piata mondiala de filme comercializate pe DVD si Blu-ray cunoaste o scadere rapida, iar locul ei va fi luat de tot mai popularele servicii de streaming la cerere, precum Netflix, care vor genera incasari care vor depasi box office-ul mondial in anii urmatori.
Studiul spune ca veniturile generate de sectorul "electronic home video" (filme descarcate pe internet si difuzate in streaming) le vor depasi pe cele generate de filmele comercializate pe suporturi fizice in 2016, iar piata de film pe suporturi fizice va scadea de la 12,2 miliarde de dolari cat este in prezent la 8,7 miliarde de dolari in 2018.

Specialistii de la PwC prezic, de asemenea, ca in 2017 sectorul "electronic home video" va depasi sectorul cinematografiei traditionale in calitate de cel mai mare contributor la veniturile cinematografice totale din Statele Unite, urmand sa ajunga la 17 miliarde de dolari in anul urmator - dublu fata de cele 8,5 miliarde de dolari generate in prezent de acest sector.

Acest lucru nu inseamna insa ca cinematografele in sistem multiplex vor fi amenintate cu disparitia, intrucat PwC prezice o crestere cu 16% a vanzarilor de bilete in aceste cinematografe in urmatorii cinci ani. Specialistii de la PwC considera ca sistemul de distributie din sectorul "media digital", considerat ieftin si usor de implementat, reprezinta o modalitate majora de reducere a cheltuielilor.

Netflix, Amazon Instant Video si serviciul american de streaming Hulu isi directioneaza succesul comercial spre proiecte de productie foarte ambitioase: toate au trecut foarte repede de la simpla difuzare de seriale TV la statutul de creatori de continuturi originale, precum "House of Cards" si "Arrested Development". Veniturile obtinute de platforma Netlix au crescut cu 24% in primul trimestru al anului 2014.

Studiu RABO si Moreanu Law:...
Citeste si: Rata de succes si durata medie de aprobare a unui PUZ sau PUD

Descarcarile de filme continua sa creasca (desi intr-un ritm mult mai scazut decat cele difuzate in streaming) si au depasit pentru prima data pragul incasarilor de 1 miliarde de dolari in 2013. Acest fenomen este partial stimulat de faptul ca fisierele high-quality ce pot fi descarcate online devin disponibile inainte de lansarea filmelor pe suporturi fizice sau de difuzarea acestor productii in streaming.

In ceea ce priveste piata muzicala, difuzarea in streaming a inceput sa fagociteze descarcarile muzicale, iar veniturile aduse de serviciul de streaming Spotify a inceput sa depaseasca veniturile obtinute din descarcari de iTunes in anumite tari din Europa - acest fapt ar putea fi un catalizator pentru recenta decizie a grupului Apple de a cumpara serviciul de streaming muzical Beats Music.

PwC a anuntat, de asemenea, ca eBook-ul va depasi cartile tiparite si va deveni cel mai popular format de lectura in Marea Britanie pana in 2018, iar veniturile generate de cartile in format eBook se vor tripla si vor ajunge la aproape 1 miliard de lire sterline in urmatorii patru ani.

Prima TV, la vanzare. PwC...
Citeste si: Prima TV, la vanzare. PwC Romania se ocupa de gasirea unui cumparator


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Antreprenorii romani, cei mai avansati in adoptarea noilor tehnologii