Brandurile Apple si Google valoreaza mai mult decat oricare alta companie din lume, dar nu au voie sa confirme acest lucru, scrie The Telegraph.

Doi giganti din industria online, Apple si Google, detin branduri cu o valoare de piata mai mare de 100 de miliarde de dolari. Dar mai incredibil decat valoarea de piata este faptul ca niciuna din aceste doua companii nu pot trece pe fisa fiscala valoarea nominala a brandului.

Regulile de contabilitate interzic companiilor sa isi valorifice atributele intangibile precum brandurile sau logo-urile. Dar asta nu opreste investitorii sa ghiceasca intr-un mod foarte eficient si corect cat valoreaza: firma de consultanta Millward Brown a calculat ca brandurile ajung la 30 de puncte procentuale din valoarea actiunilor de pe piata bursiera a companiilor din S&P 500.

Si, intr-un articol The Economist, valoarea brandurilor apare in discutie atunci cand companiile vor sa se cumpere intre ele. Valoarea premium pe care cumparatorul o achita (diferenta dintre pretul de cumparare si valoarea tintei de pret per actiune a companiei inainte ca achizitia sa fie anuntata) de multe ori include si valoarea brandului.

La fel de absurd este faptul ca evaluarea acelei tranzactii ramane blocata permanent: o companie trebuie sa dezvaluie cand crede ca valoarea brandului a scazut, dar niciodata nu o poate mari, chiar daca agentii externe si bunul simt sugereaza ca acest lucru s-a intamplat. Avand in vedere cat de importante sunt brandurile pentru companii, ar fi mult mai bine si mai sigur daca acele companii ar putea sa le ofere investitorilor dovezi clare cat valoreaza, luand in calcul si brandul companiei. Cei care stabilesc standardele de contabilitate se ingrijoreaza ca va fi prea dificil sa valorifici brandurile si, din cauza faptului ca sunt unice, exista posibilitatea ca valorile acelor branduri sa fie manipulate. Insa analiza facuta de The Telegraph a aratat un nivel ridicat de intelegere intre cele trei mari companii de consultanta: Interbrand, BrandFinance si Millward Brown - care valorifica brandurile internationale. De exemplu, toate cele trei au plasat Apple, Google si Microsoft in top 5 cele mai valoroase branduri din lume.

Este adevarat ca valoarea monetara atribuita acelor branduri variaza, dar luand in vedere media acelor valori putem sa demonstram ca exista o modalitate prin care o companie isi poate include valoarea brandului in valoarea de piata a companiei si le poate oferi o imagine mult mai clara investitorilor cu privire la ceea ce detin.

Sursa foto: Shuterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri