Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va demara procedura de achizitie a echipamentelor necesare pentru tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, in acest sens avand nevoie de 60 milioane euro, suma ce va fi asigurata printr-un credit furnizor.

Gabriel Grecu a participat, joi, la evenimentul International Digital Forum, unde a vorbit despre procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra.Societatea Nationala de Radiocomunicatii a castigat trei multiplexuri nationale, in luna iunie, in urma unei licitatii organizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), contra sumei de 1.020.002 euro. Astfel, SNR trebuie sa implementeze strategia de tranzitie la TV digitala, care prevede ca emisiile terestre analogice se vor incheia pe 17 iunie 2015. Compania a castigat multiplexul acordat conditionat "free to air" (pe care vor fi difuzate canalele libere la retransmisie ale Televiziunii Romane) si alte doua multiplexuri, pe care vor fi difuzate televiziuni private, care au o mare acoperire a teritoriului, potrivit Mediafax.

"Tot ceea ce am desfasurat din momentul obtinerii licentelor si pana in prezent converge spre efortul pe care-l face ca sa putem demara intr-un timp cat mai scurt procedurile pentru achizitia echipamentelor necesare acestei conversii spre broadcasting-ul digital terestru. Considerand ca procedura de achizitie va avea o desfasurare normala - pot aparea contestatii, dar nu le dorim -, speram in semnarea contractelor de furnizare a echipamentelor la inceputul lunii ianuarie 2015, in asa fel incat primele echipamente sa soseasca in tara in februarie. Considerand ca avem un minimum de zece echipe care sa lucreze la instalarea acestor echipamente in statiile Radiocom, vrem sa reusim ca intervalul alocat pana in 17 iunie sa asigure o acoperire in jur de 50% pe primul multiplexor, urmand ca, pana la sfarsitul lui 2015, sa reusim sa acoperim 90%, deci cu un an mai devreme decat prevede licenta. Avem in vedere si importanta primului multiplexor, de a transporta cat mai multe din programele televiziunii publice, noi speram ca toate", a declarat Gabriel Grecu.

Se vor folosi amplasamentele existente in infrastructura societatii.

El a mai spus ca aceasta investitie a debutat cu o prima plata, pe care Societatea Nationala de Radiocomunicatii a facut-o pentru taxele de licente. "Am platit peste un milion de euro pentru cele trei multiplexe", a spus Gabriel Grecu, precizand ca aceasta plata a fost facuta chiar la inceputul lunii septembrie. In ceea ce priveste bugetarea achizitiei de echipamente, Gabriel Grecu a spus ca ea este estimata la 60 de milioane de euro, avand in vedere ca SNR a facut deja, incepand cu 2001, investitii in modernizarea retelelor sale si a emitatorilor. Grecu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca toate aceste investitii s-au ridicat la aproximativ 100 de milioane de euro. "Am avut etape succesive de dezvoltare, care au inceput in 2001, cu modernizarea retelelor pentru SNR, dar si o prima etapa in 2004-2008 de modernizare a emitatorilor si inlocuirea emitatorilor foarte vechi, pe tuburi, din anii '70", a spus Gabriel Grecu in timpul discutiilor de la International Digital Forum, precizand ca aceste investitii deja facute fac posibila upgradarea emitatorilor actuali spre cei digitali.

"Practic se vor folosi amplasamentele existente in infrastructura societatii. Nu se vor crea amplasamente noi, ceea ce arata o justete a strategiei care a marcat dezvoltarea societatii in ultimul deceniu", a explicat Gabriel Grecu. El a mai spus ca, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat la nivelul SNR, s-a estimat necesitatea noii investitii la circa 60 de milioane de euro, care va fi accesata printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de zece ani. "Asta (suma de bani, n.r.) este un element din caietul de sarcini. Trebuie sa fie un integrator care sa-si asume proiectul la cheie, sa garanteze implementarea tranzitiei si sa vina si cu solutia de finantare. Creditul este destinat SNR, dar nu SNR va merge la banci", a explicat Gabriel Grecu. El a mai spus ca, pentru a demara aceasta procedura de achizitie, este necesar ca Ministerul Comunicatiilor, care este actionar 100% in SNR, sa emita o hotarare. In baza acestei hotarari va fi demarata licitatia incepand cu luna octombrie, SNR propunandu-si ca in prima saptamana din decembrie sa aiba ofertele de la potentialii furnizori.

Pachetul este potrivit pentru doua categorii de utilizatori

In ceea ce priveste oferta pe care o va primi populatia, ea va consta intr-un pachet de aproximativ 30 de televiziuni, care vor emite pe cele trei multiplexe. "Vor fi doua categorii de utilizatori. Utilizatori care sa foloseasca un echipament de receptie, un set top box, cu receptie free to air pentru canalele televiziunii publice si care vor plati numai pentru unele servicii cu valoare adaugata, de genul Video-on-Demand, sau a unui canal de educatie sau a unui canal cu informatii meteo", a spus Gabriel Grecu, precizand ca aceste canale ar putea fi dezvoltate de partenerul SNR, respectiv Televiziunea Romana. Pe de alta parte, potrivit lui Gabriel Grecu, persoanele care va dori sa receptioneze numai canalele free-to-air pot sa cumpere un set-top-box (dispozitiv de receptie), care in prezent costa in jur de 20 de euro. "Vor putea sa receptioneze necodat aceste canale. Si practic noi (SNR, n.r.) vom oferi populatiei set-top-box-uri pentru o chirie sa spunem de un euro, doi euro, pe luna, timp de 36 de luni, de exemplu. Dar se va putea receptiona si codat, canalele de pe multiplexoarele 2 si 3, cu set-top-box-uri complexe ca structura, care costa 50-60 de euro. Cel care va cumpara un astfel de set-top-box va putea sa aiba tot pachetul de programe", a explicat Gabriel Grecu. El a mai spus ca populatia va fi informata cu privire la ofertele de pachete furnizate de SNR incepand din martie-aprilie-mai. In aceasta campanie de informare a publicului privind trecerea la televiziunea digitala terestra va fi implicat si Consiliul National al Audiovizualului. International Digital Forum 2014 este organizat la Bucuresti de Asociatia pentru Comunicatii Digitale (ACD). La eveniment participa reprezentanti ai industriei de telecomunicatii din Romania si din strainatate, dar si membri ai autoritatilor romane care reglementeaza acest domeniu.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock.com/Telecomanda

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


    Setari Cookie-uri