Intr-un format color de 48 de pagini si un tiraj de 400.000 de exemplare, Thelondonpaper ar urma sa fie distribuit gratuit de 700 de distribuitori din inima Londrei incepand cu ora 16,30. Potrivit analistilor acest jurnal este destinat sa sparga monopolul de care se bucura Evening Standard (editat de grupul Associated Newspapers) in sectorul publicatiilor de seara. Evening Standard se vinde intr-un tiraj de 310.000 de exemplare dar vanzarile sunt in scadere continua, informeaza Rompres.

In prezent, capitala britanica are deja trei cotidiene gratuite: Metro, lansat in 1999 de Associated Newspaper si ajuns in prezent la un tiraj de 550.000 de exemplare, City AM, lansat in luna septembrie anul trecut, si Standard Lite lansat la finele lui 2004.

Noul "Thelondonpaper" ar urma sa constituie o premiera pentru grupul patleiat de Rupert Murdoch, proprietarul prestigioaselor publicatii Times si Sun (3,3 milioane exemplare zilnic). insa initiativa lui Murdoch risca sa alimenteze concurenta in sectorul presei britanice, in special pe fondul unui mediu economic nefavorabil determinat de migratia resurselor de publicitate spre site-urile Internet.

Potrivit analistilor, unul dintre cele mai mari grupuri media, Trinity Mirror (240 de jurnale), intentioneaza sa vanda prestigiosul Daily Mirror (1,7 millioane exemplare zilnic) precum si editia sa de duminica Sunday Mirror (1,5 millioane exemplare).