Numeroase vedete de la Hollywood au denuntat, miercuri, atentatul "demn de dispret" comis asupra cotidianului satiric Charlie Hebdo si au lansat un apel la adresa comunitatii internationale, cerandu-i sa apere cu orice pret libertatea de exprimare, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) a prezentat condoleante familiilor victimelor din atentatul comis miercuri la Paris. "Jurnalistii stiu ca munca lor implica riscuri, dar aceste crime rusinoase au fost deosebit de socante prin prisma faptului ca acei jurnalisti nu lucrau in zone de razboi, ci in birourile lor, in mijlocul unei natiuni democrate", se afirma in comunicatul emis de SAG-AFTRA.

Dreptul la exprimare libera, un drept universal al omului

"Dreptul la libertatea de exprimare nu este inscris doar in Constitutia americana, noi consideram ca el este un drept universal al omului", a adaugat sindicatul american. Actrita Julianne Moore, de patru ori nominalizata la premiile Oscar si recompensata cu doua Globuri de Aur, a scris pe Twitter urmatorul mesaj: "Inima mi-e impietrita de durere din cauza acelor vieti pierdute si a atacurilor la adresa libertatii de exprimare".

Mark Ruffalo, nominalizat la randul sau la Oscar si Globul de Aur si recompensat cu Primetime Emmy, a publicat pe contul sau de Twitter mesajul "Je suis Charlie", urmat de textul urmator: "Este o pierdere imensa. Libertatea presei reprezinta cea mai mare arma a noastra impotriva tiraniei".
Actorii Alyssa Milano, Elijah Wood, Rose McGowan, Ricky Gervais, printre multi altii, au scris la randul lor mesaje pe Twitter pentru a transmite cateva ganduri si mesaje de incurajare familiilor victimelor ucise in atentatul de miercuri.

In ultimele saptamani, chestiunea libertatii de exprimare s-a aflat in centrul dezbaterilor de la Hollywood, dupa atacul informatic de amploare comis impotriva studiourilor Sony Pictures de un grup de pirati cibernetici care au cerut anularea lansarii filmului "The Interview", o parodie la adresa regimului comunist din Coreea de Nord.

"Suntem cu totii americani si, chiar daca exista glume stupide in «The Interview», avem dreptul de a le face", a declarat la randul ei actrita de comedie Tina Fey pentru revista Variety.
Dupa ce anulase initial lansarea prevazuta pentru Craciun a filmului "The Interview", ce prezinta un complot fictiv al CIA care viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, Sony Pictures s-a razgandit si a decis sa lanseze totusi pelicula.

Filmul, care ii are ca protagonisti pe James Franco si Seth Rogen, a fost lansat intr-un numar limitat de cinematografe, dar si pe internet, pe mai multe platforme care ofera continuturi video la cerere.

12 persoane (11 barbati si o femeie) au murit, iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedati se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii sai au urmat, se pare, ordine ale organizatiei extremiste Stat Islamic, impotriva careia Franta este angajata militar in Irak. Sapte persoane se afla joi in arest preventiv in cadrul anchetei privind atacul, a anuntat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Potrivit AFP, o sursa judiciara a declarat, la randul sau, ca miercuri seara au fost retinute sapte persoane, barbati si femei din anturajul a doi frati identificati drept presupusii autori ai atacului si care inca nu au fost gasiti. Locul unde au fost efectuate aceste retineri nu a fost precizat.

Politia franceza a publicat fotografiile celor doi frati suspectati ca ar fi autorii atacului si care fac obiectul unor "mandate de cautare", Cherif si Said Kouachi, in varsta de 32, respectiv 34 de ani, si a facut apel la marturiile persoanelor care au asistat la atac. Cei doi suspecti "sunt probabil inarmati si periculosi", a avertizat prefectura de politie din Paris.

Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, in varsta de 18 ani, s-a predat politiei la Charleville-Mézières, in nord-estul Frantei, "dupa ce si-a vazut numele circuland pe retelele de socializare", a anuntat o sursa apropiata dosarului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri