Revistele culturale vor beneficia de un sprijin financiar de la stat, dupa ce Camera Deputatilor, for decizional in privinta actului normativ, a votat, miercuri, legea privind finantarea revistelor de cultura reprezentative, cu 332 de voturi "pentru" si un vot "impotriva", transmite Mediafax.

Publicatii cu traditie, care au avut un rol major in istoria Romaniei incepand cu secolul al XIX-lea si care, dupa aproape 150 de ani de existenta, se aflau in pericol de a disparea, vor beneficia de finantare de la bugetul de stat pentru a-si continua activitatea.

"Dupa un parcurs sinuos, Camera Deputatilor a votat forma finala a Legii finantarii revistelor culturale", a declarat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, imediat dupa anuntarea rezultatului votului.

"Am considerat aceasta lege un obiectiv strategic al mandatului meu, pe care acum pot spune ca l-am realizat, dupa ce am reusit sa echilibrez raportul distributiei fondurilor intre revistele care apartin sau functioneaza pe langa uniunile de creatie si cele independente, dar care au traditie si prestigiu. Votul de astazi este inca un pas catre revenirea la normalitate in activitatea institutiilor de cultura. Revistele literare nu sunt cu nimic mai prejos decat bibliotecile sau muzeele, iar, ca promotoare ale culturii vii, au un rol esential in configurarea spatiului de valori in societatea romaneasca. In fapt, Romania moderna, ca existenta politica si culturala, s-a nascut in buna masura in atmosfera revistelor ei literare. Acestea au o functie formativa si educationala importanta si, chiar daca nu se mai bucura de popularitatea de odinioara, raman niste repere ale vietii intelectuale romanesti. Nu in ultimul rand, ele sunt spatii in care spiritul european este la el acasa, ceea ce conteaza foarte mult in Romania de azi", a declarat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.

Revistele culturale, sprijin de peste 1 mil. euro de la Ministerul Culturii

Potrivit legii, revistele uniunilor de creatori din Romania, membre ale Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori, precum si alte reviste si publicatii culturale vor fi finantate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de minimum 4.500.000 de lei, indexabila anual.

Pe 16 decembrie 2014, Traian Basescu, presedintele Romaniei in functie la acea data, a cerut reexaminarea legii pentru finantarea revistelor de cultura reprezentative, care reglementeaza finantarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din Romania, motivand ca distribuirea sumei pentru finantare nu este facuta in mod echitabil.

Potrivit cererii de reexaminare asupra legii pentru finantarea revistelor de cultura reprezentative din Romania, semnata de fostul presedinte Traian Basescu, actul normativ trimis spre promulgare reglementeaza finantarea de la bugetul de stat a revistelor uniunilor de creatori din Romania, membre ale Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori (ANUC), precum si a altor reviste si publicatii culturale.

"Finantarea se va face prin bugetul Ministerului Culturii cu suma de minim 4500 mii lei. Din aceasta suma, un procent de 10% va fi repartizat de Ministerul Culturii pentru finantarea altor reviste si publicatii culturale in afara de cele propuse de uniunile de creatori. Consideram ca distribuirea sumei pentru finantare nu este facuta in mod echitabil intre revistele culturale romanesti, avand in vedere faptul ca nu toate revistele reprezentative apar sub egida Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori, iar cea mai mare parte a sumei alocate revine revistelor membre ale ANUC si doar un procent de 10% din suma va fi repartizata de Ministerul Culturii pentru finantarea celorlalte reviste si publicatii culturale, in afara de cele propuse de uniunile de creatori", se mentiona in cererea de reexaminare.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat cu modificari Legea pentru finantarea revistelor de cultura reprezentative din Romania, admitand in parte cererea de reexaminare a presedintelui Romaniei, in sedinta din data de 30 martie 2015.

Astfel, un procent de 25% din suma prevazuta (4.500.000 de lei, n.r.) va fi repartizat, suplimentar, de Ministerul Culturii, prin ordinul ministrului, pentru finantarea si sustinerea editarii revistelor si publicatiilor culturale, altele decat cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri