Fostul membru al CNA Narcisa Iorga, care a fost trimisa in judecata in dosarul privind retragerea licentei televiziunii Giga TV, spune ca nicio clipa nu a avut intentia sa instige la "schimbarea unei decizii legale intr-una ilegala", precizand ca judecatorii vor stabili cine a avut dreptate.

Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga, fost membru al CNA, fostul primar al municipiului Piatra-Neamt Gheorghe Stefan si fostul deputat Viorel Hrebenciuc au fost trimisi in judecata in dosarul privind retragerea licentei Giga TV, potrivit unui comunicat remis vineri de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), scrie Mediafax.

Intr-un punct de vedere publicat vineri pe contul sau de Facebook, Narcisa Iorga spune ca DNA a finalizat cercetarea in dosarul CNA si l-a trimis la Tribunalul Bucuresti.

"Acuzatia care mi se aduce este instigarea la folosirea influentei politice si nu la trafic de influenta, cum se face confuzia neintentionata. Traficul de influenta presupune pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase. Folosirea influentei este o fapta prevazuta de legea nr 78/2000", spune Narcisa Iorga.

Ea precizeaza ca, in acest caz, intentia sa permanenta a fost respectarea legii.

"Nicio clipa nu am avut intentia sa instig la schimbarea unei decizii legale intr-una ilegala. Am convingerea si astazi ca ridicarea licentei postului Giga TV s-a facut fortand prevederile legii audiovizualului, invocandu-se ca postul si-a intrerupt emisia timp de 96 de ore. Or, postul a emis continuu, dar fara sa respecte grila de programe, ceea ce nu putea duce la retragerea licentei, ci la aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege. Am spus de atatea ori in mod public ca CNA ia decizii motivate pe alte considerente decat cele ale aplicarii legii in mod nediscriminatoriu. Asa cred ca s-a intamplat si in acest caz. Revenirea asupra respectarii legii a fost intentia mea permanenta, dar, evident, judecatorii vor stabili cine a avut dreptate", precizeaza Narcisa Iorga.

Potrivit unui comunicat remis vineri de catre DNA, Narcisa Iorga, membru al CNA la data faptei, a fost trimisa in judecata pentru "instigare la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid".

Laura Georgescu, presedintele CNA, a fost trimisa in judecata pentru "abuz in serviciu (2 infractiuni, din care una in forma continuata - 25 acte materiale)" si "instigarea la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (25 acte materiale)".

Pe de alta parte, Viorel Hrebenciuc, la data faptei deputat, membru in Comitetul Executiv National al PSD, a fost trimis in judecata pentru folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.
In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Gheorghe Stefan, la data faptei primar al municipiului Piatra-Neamt, persoana ce controleaza televiziunea Giga TV, pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.

Procurorii spun ca, pe 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan.
In consecinta, a fost emisa decizia numarul 483 din 2013, in care, dupa o elaborata expunere de motive si consideratii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectiva televiziune a incalcat dispozitiile articolului 57, alineatul 1, litera b, teza 2 din Legea audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei, potrivit comunicatului DNA.

Conform sursei citate, ulterior datei de 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-a indrumat pe Gheorghe Stefan sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care televiziunea Giga TV intentiona sa o formuleze.

In acest context, Narcisa Iorga a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze si capaciteze, pentru ca acestia, la randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga s-a numarat si fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc, se mai spune in comunicatul DNA.

Potrivit DNA, ca urmare a indicatiilor primite, Gheorghe Stefan i-a solicitat sprijin lui Viorel Hrebenciuc, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru Giga TV.

In urma solicitarii facute de reprezentantul televiziunii, Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului.

Citeste si:

    Ca urmare a acestor actiuni, dupa numai doua saptamani, pe 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, numarul 514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi "pentru" si 4 voturi "impotriva", din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia care a fost depusa de Giga TV au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale, potrivit DNA.
    Procurorii precizeaza ca prin actiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unei televiziuni careia ii fusese retrasa in mod corect licenta.

    Citeste si:

      Pe de alta parte, potrivit informatiilor publicate pe site-ul CNA, in sedinta Consiliului din 17 septembrie 2013, in care a fost retrasa licenta Giga TV, decizia a fost luata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.

      Ulterior, pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea) din 10 membri prezenti.
      Pe de alta parte, in acelasi dosar, Laura Georgescu este acuzata de procurori ca, in perioada 2013 - 2014, a instigat la intocmirea a 25 de sesizari cu date nereale, in vederea inregistrarii unor lucrari ce au intrat in analiza plenului CNA si care au fost solutionate prin sanctionarea a 11 televiziuni. In acest sens, in perioada respectiva, Georgescu a impus mai multor functionari, din cadrul institutiei pe care o conduce, sa intocmeasca sesizari ce contin date nereale, iar, ulterior, a sustinut respectivele sesizari false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sanctionarea celor 11 televiziuni, unele dintre acestea fiind sanctionate de mai multe ori. In unele cazuri, sesizarea a fost redactata si inregistrata inainte ca emisiunea reclamata sa fi avut loc, precizeaza DNA.

      Potrivit procurorilor, pana in prezent, televiziunile afectate de deciziile Laurei Georgescu s-au constituit parte civila in cauza cu suma totala de 2.296.200 de lei.
      In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin Laurei Georgescu.

      In privinta acestor acuzatii, Laura Georgescu a declarat, pe 13 mai, la intrarea in sediul DNA, ca orice sanctiune poate fi aplicata de Consiliul National al Audiovizualului doar cu votul a minimum sase membri ai Consiliului din opt membri prezenti la o sedinta. Laura Georgescu a adaugat ca fara votul a cel putin sase membri ai CNA nu se poate da nicio sanctiune, chiar daca o televiziune sau un post de radio incalca legislatia audiovizualului.

      Laura Georgescu a mai spus ca nu avea de ce sa intocmeasca sesizari false, intrucat Legea audiovizualului ii permite sa se autosesizeze atunci cand considera ca o televiziune sau un radio au incalcat legislatia audiovizualui. "Nu aveam de ce sa pun pe cineva sa faca sesizari cu date de identificare false, atat timp cat legea imi oferea posibilitatea sa ma autosesiz. In procesul de sanctionare, presa este parte integranta din sedinta in care se verifica sesizarile", a mai spus atunci Laura Georgescu.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri