Industria de film romaneasca are un impact de circa 200 de milioane de euro asupra economiei locale insa cifra poate creste de cel putin sapte ori, pana la 1,4 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit PwC Romania.

Cresterea ar putea avea loc daca s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografica similare celor aplicate in alte state membre UE din Europa Centrala si de Est, spun specialistii PwC.

Industria de film din Romania: 53 milioane de euro

Astfel, in prezent cifra de afaceri anuala cumulata din industria de film din Romania este de aproximativ 53 de milioane de euro, din care peste 80% a fost generata de productii straine filmate in Romania. In domeniu lucreaza direct intre 650 si 750 de persoane, iar aceasta industrie plateste impozite de aproximativ 5 milioane de euro anual la bugetul de stat.

Pe de alta parte, sectorul are un efect de multiplicare semnificativ in ansamblul economiei, generand venituri suplimentare de 149 de milioane de euro in sectoarele care deservesc industria cinematografica.

Impactul industriei de cinema: 200 de milioane de euro

Astfel, impactul total al industriei cinematografice in Romania la aproximativ 200 de milioane de Euro, intre 1600 si 1800 de locuri de munca create si taxe si impozite platite de pana la 22 de milioane de Euro.

„Desi Romania beneficiaza de o infrastructura de film comparabila cu cea din pietele dezvoltate din Europa, de cineasti de valoare, recunoscuti si premiati la nivel international, si de destinatii de filmare foarte ofertante, ceea ce ne-a ajutat sa atragem cateva productii cu rezonanta la nivel international, industria de film in ansamblul ei este intr-o relativa stagnare in ultimii ani. Costurile totale pentru productia filmelor in Romania sunt competitive, dar diferenta fata de alte tari din regiune (estimata la 3-5%) nu este suficient de mare incat sa compenseze lipsa facilitatilor fiscale pe care majoritatea tarilor din regiune le ofera”, a declarat Bogdan Belciu, partener servicii de consultanta pentru management, in cadrul PwC Romania, unul dintre autorii studiului.

Ajutoarele de stat pot creste industria de 7 ori

Ajutoarele de stat au facut ca in Cehia sectorul sa atinga valoarea de 260 milioane de euro, iar Ungaria sa inregistreze o crestere de 7-8 ori, atingand o valoare de 230 milioane de euro. Subventiile pentru cinematografie acordate de toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de pana la 3 miliarde de euro pe an, conform datelor PwC.

„O schema de ajutor de stat, similara cu cea implementata cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea sustinuta a sectorului. Din estimarile noastre, industria productiei de film strain din Romania poate creste de pana la 7 ori, ajungand la o valoare de aproape 350 de milioane de euro si un impact total agregat de pana la 1,4 miliarde de Euro, peste 5600 de locuri de munca si impozite si taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an. La acestea s-ar adauga si beneficii indirecte de promovare a tarii pe plan extern si de dezvoltare a turismului”, a adaugat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Daca s-ar aplica o astfel de schema de ajutor de stat, se estimeaza ca la bugetul de stat se vor genera venituri de pana la 4 ori mai mari decat suma acordata ca subventie si care este estimata a fi pana la 35 milioane euro pe an (platiti doar in cazul in care sunt atrase in Romania productii de film relevante si eligibile).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri