In 2011, cand Cristian Bajora (28 de ani) a fondat teatrul independent In Culise si a cerut avizele de functionare, dar autoritatile nu ii spuneau care sunt actele de care avea nevoie, lucru care le permitea sa vina apoi in control si sa dea amenzi, a povestit antreprenorul pentru wall-street.ro.

Bajora spune ca incendiul din noaptea de 30 octombrie din clubul Colectiv, in care au murit 31 de persoane si alte 200 au fost ranite, a afectat deja rezervarile pentru spectacole.

“Este regretabil acest accident halucinant. Piata a fost deja influentata pentru ca telefoanele de rezervari au incetat sa sune. Probabil va fi doar un moment, probabil se vor inchide cateva cluburi. Comportamentul publicului se va reaseza la normal. Dar cu siguranta trebuie sa fim mai atenti cu totii, atat noi cei care organizam evenimente, cat si cei care participa si sa protestam prin absenta din locurile unde sanatatea si siguranta ne sunt puse in pericol. Asa cum s-a discutat, aceasta nenorocire se putea intampla oriunde pentru ca patronii de spatii nu sunt corect informati si consiliati de autoritati. Atunci cand am fost pus in situatia de obtine avize de functionare nimeni nu stia nimic, toti asteptau sa depun documentatia ca apoi sa vina in control sa constate nereguli si sa dea amenzi sau sa primeasca spaga. Nu am dat si nici nu o sa dau vreodata spaga pentru asa ceva, dar ar trebui sa existe o mult mai buna informare catre cei care doresc sa deschida si sa intretina afaceri. Trebuie sa fim cu totii mai responsabili”, explica fondatorul in Culise.

Cristian Bajora (28 de ani) a fondat In Culise in 2011 alaturi de Stefan Nisor, proaspat absolvent de actorie, care in prezent este implicator doar ca actor. Bajora este absolvent al Facultatii de Regie de Film si Televiziune din cadrul Universitatii Media si la momentul deschiderii teatrului In Culise lucrase ca director artistic pentru posturi TV precum Antena 1 si Kanal D. De asemenea, regizase cateva spectacole reprezentate in mediul independent in Bucuresti si fusese asistent de regie la teatre de stat din tara.

Investitie de 80.000 de euro

Investitia initiala in business a fost de 20.000 de euro, iar pana acum a ajuns la circa 80.000 de euro. Pentru anul acesta antreprenorul estimeaza o cifra de afaceri de circa 40.000 de euro si pierderi.

De la infiintare si pana acum teatrul si-a schimbat de patru ori locul in care se afla, in prezent fiind pe Calea Calarasilor nr. 55, in incinta clubului La Scena.

Intrebat despre spatiile in care se desfasoara evenimentele si spectacolele din Romania, el spune ca in inca exista un fel de teribilism in privinta sigurantei, in timp ce in alte tari acest lucru primeaza.

La noi apare o doza de teribilism cand este vorba de siguranta

“Nu cu multa vreme in urma a ars Teatrul de Opereta – gestionat de primarie. Probabil astfel de nenorociri sunt greu de prevenit. Cu siguranta sunt si spatii care sunt pregatite pentru a primi sute de oameni in conditii de siguranta. La noi de multe ori apare si o doza de teribilism in ceea ce priveste siguranta – in timp ce in tarile civilizate siguranta este primordiala. Ar trebui poate facute cladiri noi, cu infrastructura gandita de la zero, realizate in conformitate cu noile norme pentru a putea desfasura activitati de genul acesta. Sunt multe probleme care pot aparea: lipsa aerisirilor corespunzatoare, cladirile cu risc seismic ridicat, lipsa sistemelor de stingere a incendiilor, instalatii electrice depasite”.

Se vorbeste de lacomie…insa cred ca e vorba de supravietuire

El adauga ca desi oamenii considera ca patronii cluburilor castiga bani multi, el nu crede in astfel de afirmatii.

“Taxele sunt foarte mari, prohibitive. Se vorbeste de lacomie…insa cred ca e, mai degraba, vorba de supravietuire. E nevoie de relaxare fiscala pentru ca toata lumea sa plateasca taxele corect si sa se reuseasca o insanatosire a sistemului sub toate aspectele pentru a putea avea siguranta si sanatate”, mai spune Bajora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri