Fiecare dintre noi am auzit, cel putin o data, pe cineva apropiat intreband: "Stii un instalator bun?". Sau poate a fost vorba de un zugrav, electrician ori croitor. Da, acestia sunt meseriasi de care ne plangem adesea ca nu ii mai gasim. Acelasi lucru se intampla si in cazul companiilor…doar ca, in cazul lor, daca nu gasesc oamenii de care au nevoie, vor intarzia productia, vor pierde comenzi, bani si, poate, se vor orienta catre o alta tara. Cum vrea Mona Nicolici, manager de sustenabilitate in cadrul Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze la nivel local, sa schimbe situatia prin proiectul Romania Meseriasa?

Esti interesat de domeniul resurselor umane? Te invitam sa participi in cadrul conferintei HR 2.0: 2016 Mobilitatea si retentia in HR: cum sa iti faci angajatii fericiti?, eveniment aflat la editia a V-a, joi, 17 martie.

Romania Meseriasa este un program lansat anul trecut de Petrom si face parte din Tara lui Andrei, platforma de sustenabilitate a companiei din care mai fac parte proiecte precum Idei din Tara lui Andrei sau Fabricat in Tara lui Andrei. Scopul acestui program este de a schimba invatamantul profesional din Romania prin reorientarea tinerilor catre scoli de meserii si cresterea respectului atat al acestora pentru profesia lor cat si a celor din jur.

“Ne intereseaza toate zonele in care avem operatiuni, si mai ales cele in care avem investitii mai mari si sunt si probleme mai mari. Strategia noastra este sa investim pe termen mediu si lung, dar fiecare proiect pe care l-am lansat trebuie sa aiba annual ceva nou. De doi ani ne concentram pe educatie profesionala si de aceea am creat Romania Meseriasa”, explica Mona Nicolici, cea care de zece ani dezvolta programele de responsabilitate sociala ale Petrom, a doua compania de pe piata locala, cu afaceri de 4,1 miliarde de euro anul trecut.

Principalele doua programe derulate pana acum prin Romania Meseriasa sunt Scoala Petrolistilor si Tabara Meseriasilor (fosta “Tabara din Tara lui Andrei”).

Mona Nicolici: Am descoperit ca nu mai erau clase care sa pregateasca specialisti pentru domeniul nostru

“Scoala Petrolistilor a fost un proiect pilot care a pornit de la o nevoie de business. Am lansat-o pentru ca nu gaseam specialisti in anumite domenii. Mereu oamenii din companie ne spuneau ca le imbatranesc generatiile de sondori, ca nu au cu cine sa le inlocuiasca si ca nu mai exista scoli profesionale pe domeniul nostri. Sincer, mi s-a parut dificil sa imi asum problema aceasta si sa o rezolv. Dar asa am descoperit ca nu mai exista clase care sa construiasca meseriasi pentru domeniul nostru si am inceput sa le construim”, explica Nicolici.

Scopul acestui proiect este de a crea viitori specialisti in domeniul extractiei de petrol si gaze, pe care compania sa-i poata recruta in cativa ani.

Astfel, in vara anului trecut Petrom a infiintat trei clase care sa pregateasca elevii de liceu pentru doua specializari: operator sonde si operator extractie titei si gaze. Clasele au fost create in parteneriat cu liceul Liceul Tehnologic Astra Pitesti din judetul Arges, Colegiul Tehnic ”Grigore Cobalcescu” Moinesti din judetul Bacau si Liceul Tehnologic ”Voievodul Mircea” Targoviste din judetul Dambovita.

Prin acest program tinerii care s-au inscris pot primi o bursa de maximum 900 de lei pe luna, dintre care 200 de lei din partea statului (suma care se acorda celor care urmeaza scoli profesionale) si 700 de lei din partea Petrom ca urmare a performantelor scolare.

Manuale scrise de angajatii Petrom

"Ca sa cream aceste clase am mers sa intelegem tot sistemul, de ce nu mai exista astfel de clase, ce trebuie sa facem. Am aflat ca nu mai exista dotari si elevii nu aveau unde sa faca practica, pentru nu existau clase la modul fizic. Am refacut programa pentru ca era un curriculum foarte vechi, iar notiunile si manualele erau neadaptate. Am creat manualele cu colegii nostri din business. Am dotat liceele din punct de vedere tehnic pentru ca elevii sa poata face practica si in liceu si i-am pregatit pe profesori ca sa ii aducem la nivelul de azi", spune managerul de sustenabilitate al Petrom.

Noile dotari si acordarea de burse i-a facut pe tinerii de clasa a IX sa isi doreasca sa se inscrie la aceste cursuri, iar concurenta a fost de trei elevi pe un loc.

In discutii cu Presedintia pentru schimbarea invatamantului

"Cand am construit <<Scoala petrolistilor>> am pornit o dezbatere la nivel national pentru ca am descoperit multe lucruri care pot fi imbunatatite pentru educatia profesionala. Continuam anul acesta cu Romania Meseriasa, dar cumva la un nivel mai larg. Deja proiectul a avut rezultate si am gasit solutii atat de bune, incat suntem in discutii cu Ministerul Educatiei, chiar cu Presedintia, sa contribuim la ceea ce tocmai s-a lansat: proiectul Romania Educata (n.red. program de schimbare a sistemului de invatamant romanesc lansat de presedintele Klaus Iohhanis)”, spune Mona Nicolici.

Astfel, daca primul proiect din programul Romania Meseriasa a adresat o problema a companiei, si anume lipsa de personal calificat in domeniul extractiei, cel de-al doilea- Tabara Meseriasilor incearca sa pregateasca tineri in meserii precum bucatari, frizeri, croitori, mecanici auto si operatori sonda.

Parintii le spun copiilor sa mearga la facultate pentru ca meseriasii nu ar fi respectati

"Vom extinde activitatile, dar tot din punct de vedere al educatiei profesionale, pentru ca daca toate scolile sunt precum cele din domeniul nostru avem o problema. Iar daca rezolvam aceasta problema vom crea si locuri de munca. Pentru ca dupa ce am creat Scoala Petrolistilor am mers catre comunitati si oamenii ne-au spus: <<Este foarte frumos ca sustineti educatia, dar noi am vrea un loc de munca pentru copiii nostril>>. Am facut studii la nivel national si am aflat ca 90% dintre scolile profesionale au fost inchise, iar cei care se duc catre acestea nu vor sa invete acolo, dar au rezultate atat de slabe incat este singura lor varianta. Pe de alta parte, cei care invata din pasiune, nu nimeresc in aceste scoli pentru ca sistemul ii aduce la faculate. Pentru ca parintii acestor copii le spun: <<Nu te duce la scoala profesionala pentru ca nu vei fi respectat, mergi la facultate!>>. Si de cele mai multe ori se duc la facultate si nu o termina sau nu isi gasesc un loc de munca. In timp ce angajatorii din Romania spun: <<Nu mai avem meseriasi, avem locuri de munca, dar nu gasim oameni>>", afirma managerul.

Astfel, printre companiile care au spus public de-a lungul anilor ca nu reusesc sa gaseasca specialisti se numara mai ales producatorii de componente auto, producatorii de confectii, dar si retailerii. De exemplu, anul trecut Ambasada Austriei impreuna cu sapte companii private (Billa, C&A, Deichmann, dm drogerie markt, Hervis, Humani si Kika) au lansat o scoala de comert pentru elevii care vor sa invete o meserie in retail.

Lipsa de specialisti este o problema a tuturor companiilor din Romania

"Este o problema la nivel national, pe care o au toate companiile din Romania si multe au ajuns sa isi creeze singure mijloace de pregatire a specialistilor: sustin o clasa, o scoala. Dar este o problema care daca ar fi rezolvata si lucrurile ar fi facute la niste standarde precum cele din afara, unde se pune foarte mult pret pe educatie vocationala, schimbarile ar fi majore", spune Mona Nicolici.

Astfel, anul trecut specialistii Petrom au mers in judetul Prahova (zona in care compania desfasoara o mare parte din activitate) si au aflat ca angajatorii din aceasta regiune au nevoie de bucatari, frizeri, croitori, mecanici auto. Ulterior, compania a transformat Tabara din Tara lui Andrei in Tabara Meseriasilor, proiect prin care 200 de tineri au invatat timp de o saptamana meseria pentru care au aplicat. Acestia au fost selectati pe baza notelor de la scoala, a unei scrisori de intentie, dar si a uneia de recomandare.

O parte dintre copiii din tabara provin din familii care au un venit total de 400 de lei, pe luna

Cei mai multi elevi care s-au inscris in tabara provin din familii cu probleme: este vorba de copii cu parinti plecati in strainatate, copii crescuti doar de bunici sau care provin din centre de plasament. De asemenea, o mare parte dintre ei fac parte din familii care au venit total de aproximativ 400 de lei.

"Daca reusesti sa pui pe pcioare acest sistem educational, rezolvi o problema economica, dar s-ar putea sa mergi catre o problema sociala de care nu stiu cati oameni si-au dat seama. Copiii acestia au probleme emotionale mari, profesorii care lucreaza cu ei ar trebui sa stie cum sa interactioneze cu ei, sa stie cum sa-i indrumeze pe un anumit drum, sa ii evalueze vocational", explica Mona Nicolici.

Astfel, tabara copii au participat atat la cursuri teoretice si practice despre meseria pe care vor sa o urmeze, dar au urmat si traininguri de dezvoltare personala despre comunicare, lucru in echipa, scriere a unui CV, prezentare in fata unui angajator, creativitate.

Pasii facuti de companii precum Petrom in schimbarea sistemului de scoli profesionale sunt unii importanti. Insa pentru a avea succes conteaza mai ales ca tinerii care se inscriu la aceste scoli sa aiba respect si incredere in ceea ce fac.

“Am cerut unor lideri de opinie sa isi imagineze o zi fara un meserias. Cum ar fi sa aiba o zi fara un astfel de specialist, cum ar fi sa fii tu nevoit sa faci munca lui. Intr-adevar este perceptia aceasta ca cei cu facultate sunt mai <<smecheri>> decat meseriasii, dar cum ar fi sa incepi intr-o zi sa faci munca unui astfel de profesionist. Nu o sa mai conteze toata faculatea sau facultatile pe care le-ai facut. Am inceput comuncarea cu acest obiectiv, cu a creste respectul fata de ei, dar si a lor fata de ei. Si vrem sa comunicam in continuare despre respectul fata de meseriasi si am adunat mai multe companii alaturi de care vom sprijini sistemul educational profesional din Romania", spune Nicolici.

Printre persoanele publice care au raspuns apelului companiei se numara specialisti precum Marius Tudosiei (fondatorul Bacania Veche si prezentator TV), George Soare (hair stylist) sau Cori Gramescu (instructor de fitness si nutritive).

Afla mai multe despre proiectele de responsabilitate sociale ale Petrom din textul: De la pionierat in CSR, la bugete de milioane de euro: ce a atras-o pe Mona Nicolici in Petrom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri