"Digitalul schimba raportul juridic dintre consumatorul de opera si titularul dreptului de autor", a declarat Alain Berenboom, in cadrul conferintei "Drepturile de autor si internetul", care a avut loc la Biblioteca Academiei Romane.

El a subliniat ca atunci cand se consuma online, consumatorul nu este proprietar, ci "licentiat sa consume". "Consumatorul crede ca are dreptul sa beneficieze de opera in mod gratuit (...) Ne vedem obligati sa redefinim granitele dreptului de autor", a mai avertizat Alain Berenboom.

Acesta a adus critici Directivei europene privind societatea informationala, sustinand ca exceptiile pe care aceasta le cuprinde nu sunt usor inteligibile in toate limbile europene, si ca nu exista o coerenta in ceea ce priveste transpunerea lor in legislatiile fiecarui stat membru UE.
In acest sens, el a subliniat importanta pe care Comisia Europeana o acorda unei revizuiri a acestei Directive.

Citeste si:

"Indiferent de programele de armonizare pe care le va dezvolta Comisia Europeana, nu va exista o armonizare completa in ceea ce priveste drepturile de autor. (...) Europa va ramane mereu un mozaic de popoare, de minoritati, de istorie si cultura. Prin urmare, aceasta armonizare trebuie sa respecte existenta acestor diferente la nivelul statelor europene. Multiplicarea exceptiilor privind drepturile de autor (...) genereaza riscul saracirii Europei", a mai subliniat Alain Berenboom.

Scriitorul belgian a mentionat ca exista o relatie invers proportionala intre consumul digital de opere si venitul incasat de autorii acestora. "Cu cat consumul digital de opere este mai mare, cu atat autorii lor castiga mai putin", a spus Alain Berenboom, argumentand ca operele sunt deseori piratate.

Potrivit lui Berenboom, piratarea operelor genereaza si o scadere a veniturilor distribuitorilor, care, in consecinta, ii platesc mai putin pe autori.
Multiplicarea difuzarii operelor se datoreaza in cea mai mare parte evolutiei pe care a cunoscut-o tehnologia bazata pe internet. Potrivit profesorului Viorel Ros, presedinte al Asociatiei Stiintifice de Dreptul Proprietatii Intelectuale, Romania este "pe locul al doilea in lume in ceea ce priveste viteza de internet, dupa Coreea de Sud".