”In mod cert, Rusia nu apreciaza absolut deloc faptul ca a pierdut in fata Ucrainei o finala foarte tensionata a concursului Eurovision”, afirma jurnalistii de la newsweek.com.

Reprezentanta Ucrainei, Jamala, a castigat trofeul Eurovision 2016 si Ucraina va organiza editia din 2017 a concursului, dupa ce melodia interprete ucrainene, ”1944”, a obtinut cel mai mare punctaj, in urma voturilor cumulate ale juriilor nationale si telespectatorilor. Reprezentantul Rusiei, Serghei Lazarev, a terminat concursul pe locul al treilea, desi cantecul lui, ”You Are The Only One”, era marele favorit la castigarea competitiei, potrivit News.ro.

Serghei Lazarev, care a primit cele mai multe voturi din partea publicului, dar a obtinut un scor mai mic din partea juriilor, a trecut cu eleganta peste aceasta infrangere, multumind europenilor care au votat pentru el si felicitand-o pe Jamala. Cantaretul rus a declarat pentru agentia de presa Itar-Tass ca ”adevarata victorie”, pentru el, a constat in faptul ca a reusit sa ”detoxifice” in mare masura imaginea negativa a Rusiei pe plan international.

In schimb, politicienii rusi au criticat victoria obtinuta de Jamala, intrebandu-se daca Eurovisionul s-a ridicat cu adevarat deasupra aspiratiei sale de a fi un concurs non-politic si daca melodia Jamalei ar fi trebuit sa fie eligibila pentru acest concurs.

Organizatorii Eurovision nu permit declaratii politice in timpul reprezentatilor din concurs, insa cantecul Jamalei a fost inspirat, direct, din experientele tragice prin care au trecut strabunicii ei in timpul deportarilor comandate de Stalin asupra comunitatii tataresti din Peninsula Crimeea in Al Doilea Razboi Mondial. Inainte de evolutia ei de sambata seara, artista ucraineana a spus ca single-ul ei reflecta, de asemenea, tratamentul dur aplicat tatarilor, dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia, in 2014.

Sentimentele anti- Rusia care continua sa existe in Europa

Pe platformele de socializare, rusii i-au ramas fideli lui Serghei Lazarev si au utilizat intens hashtag-ul”#Lazarevestecastigatorulnostru, ce a devenit principalul hashtag utilizat in discutiile purtate pe internet, sambata seara si duminica, de internautii din Moscova si din alte regiunii ale tarii. Maria Zaharova, purtatoare de cuvant a Ministerului de Externe din Rusia a publicat pe contul ei personal de Facebook un mesaj ce a inclus o ironie prea putin disimulata, sugerand ca, in 2017, Ucraina ar trebui sa trimita la Eurovision un cantec care il critica pe aliatul lui Putin, presedintele sirian Bashar al-Assad.

”Cred ca anul trecut ei ar trebui sa trimita un cantec despre Assad. Pot sa le si sugerez cum ar trebui sa sune refrenul: «Assad cel sangeros, Assad cel mai rau/ Dati-ne premiul, pentru ca noi sa putem sa gazduim concursul»”, a scris politiciana rusa, duminica dimineata, pe Facebook.

Aleksei Puskov, un aliat al presedintelui rus Vladimir Putin, care prezideaza Comitetului pentru Afaceri Externe al Rusiei, a lansat la randul lui un avertisment, afirmand ca victoria Jamalei reprezinta ”inceputul sfarsitului pentru Eurovision”. Politicianul rus afirma ca in Europa exista prea multe tragedii istorice pentru ca melodiile despre ele sa poata sa fie eligibile in concursul Eurovision.

El mai spune ca sentimentele anti-ruse care continua sa existe in Europa au ajutat-o pe Jamala sa obtina victoria in acest concurs, pe care il considera foarte ”politizat”. ”Politizarea unui concurs precum Eurovision reprezinta inceputul sfarsitului pentru acesta, doarece, daca obiectivul este sa intram in discutii politice, daca obiectivul principal este de a castiga prin a apasa pe un nerv ce aduce victoria ideologiei dominante din Europa, atunci acest concurs muzical se transforma intr-o competitie de speculatii politice, indiferent de calitatea artistilor”, a spus Aleksei Puskov.

Colega sa Elena Drapeko, membra in Duma de Stat a Rusiei si adjunct al Comitetului pentru Cultura, spune ca rezultatul concursului Eurovision a fost ”desigur, partinitor din punct de vedere politic”. ”Acest lucru este, in parte, o consecinta a razboiului de propaganda a informatiei care este dus impotriva Rusiei”, a spus Elena Drapeko, referindu-se la o parere impartasita de unii dintre politicienii rusi, potrivit carora tara lor este portretizata intr-un mod nejustificat in mass-media din Occident. ”Aici e vorba despre demonizarea totala a Rusiei - se zice ca noi suntem malefici, ca atletii nostri se dopeaza, ca avioanele noastre violeaza spatiile aeriene ale altor tari. Toate aceste lucruri sunt, desigur, conectate intre ele”, a adaugat politiciana rusa.

Konstantin Kosacev, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din camera superioara a Dumei de Stat din Rusia, a spus ca atat Ucraina, cat si Eurovisionul, sunt ”niste perdanti”. ”Muzica a pierdut, pentru ca victoria, in mod clar, nu a revenit celui mai bun cantec, iar concursul in sine a pierdut, pentru ca atitudinile politice au prevalat in fata competitiei cinstite”, a spus el.

Ucraina are putea politiza Eurovision si mai mult

Presedintele adjunct al Comitetului pentru Aparare si Securitate din camera superioara a Dumei de Stat, Franz Klintevici, a criticat, foarte repede, faptul ca ”politica a inregistrat un precedent in defavoarea artei”. ”Eurovisionul de anul viitor se va tine la Kiev, iar organizatorii vor avea mana libera sa il politizeze cat mai mult posibil, transformandu-l intr-o celebrare a unei asa-zise democratii ucrainene”, a adaugat politicianul rus.

In schimb, politicienii din Ucraina, in frunte cu presedintele Petro Porosenko, prim-ministrul Volodimir Groisman, ministrul de Externe Pavlo Klimkin si fostul prim-ministru Arseni Iateniuk, au publicat pe retelele de socializare mesaje pline de entuziasm, in care au felicitat-o pe cantareata Jamala pentru victoria repurtata la Stockholm.

Citeste si:

    Liderul comunitatii tatare din Peninsula Crimeea, Refat Subarov, a publicat si el un mesaj foarte lung pe Facebook, in care i-a felicitat calduros pe ucraineni si pe europeni, multumindu-le pentru faptul ca pretuiesc ”o Ucraina independenta”. Finala concursului Eurovision 2016 a avut loc sambata seara, la Globe Arena din Stockholm. Show-ul a fost prezentat de cantaretul Måns Zelmerlöw - care a castigat pentru Suedia editia din 2015 a concursului, organizata la Viena, cu piesa ”Heroes” - si Petra Mede. Semifinalele competitiei au avut loc pe 10 si 12 mai, la Stockholm.

    Cantareata Jamala a castigat competitia din acest an, cu piesa "1944", care a obtinut un total de 534 de puncte. In urma acestei victorii, editia din 2017 a concursului Eurovision se va desfasura in Ucraina. Jamala este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care a participat la Eurovision. Cantecul ei, ”1944”, are o mare incarcatura politica si nu este o piesa ”tipica” pentru concursul Eurovision - versurile sale contin referiri la Stalin, Peninsula Crimeea si acuzatii de epurare etnica.

    Citeste si:

      Podiumul concursului Eurovision 2016 a fost completat de Australia, care a obtinut 511 puncte, si Rusia, care a primit 491 puncte. Concursul Eurovision 2016 a fost difuzat live in numeroase tari din afara Europei, precum China, Noua Zeelanda, Kazakhstan. De asemenea, competitia din acest an a fost transmisa pentru prima data, in direct, in Statele Unite ale Americii.

      Romania ar fi trebuit sa fie reprezentata la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa ”Moment of Silence”. European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anuntat, pe 22 aprilie, ca Romania nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplatite de televiziunea publica (TVR).

      Ca urmare a retragerii accesului la serviciile oferite de EBU membrilor sai, televiziunea romana nu a mai avut acces la semnalul transmis de la Stockholm, si, astfel, nu a putut sa difuzeze Eurovision Song Contest 2016. Televiziunea Romana trebuie sa plateasca catre EBU o datorie totala de 16 milioane de franci elvetieni. Finala Eurovision Song Contest 2016 a putut fi urmarita in Romania in direct pe internet, pe canalul de YouTube al competitiei muzicale si pe site-ul eurovision.tv.

      Dupa transmisiunea in direct, toate spectacolele sustinute de cei 26 de finalisti au fost publicate pe canalul de YouTube, care are peste un milion de abonati si a primit premiul YouTube Gold Play Button. Romania ar fi trebuit sa intre in concurs in cea de-a doua semifinala, pe 12 mai, alaturi de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elvetia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel si Serbia. Pana in prezent, cea mai bune performanta a Romaniei la concursul Eurovision a fost locul al treilea, obtinut in anul 2005, de Luminita Anghel si Sistem, la Kiev, si in 2010, de Paula Seling si Ovi, la Oslo.

      In anul 2006, in competitia muzicala desfasurata la Atena, Mihai Traistariu a obtinut locul al patrulea in clasament, iar melodia interpretata de el, ”Tornero”, compusa de Eduard Circota, este piesa romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision - 172 de puncte. In anul 2015, Romania a fost reprezentata la Eurovision de trupa Voltaj, cu melodia "De la capat", si a ocupat locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.

      Eurovision este o competitie muzicala internationala anuala, la care participa tarile ce detin statutul de membru activ in cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importanta asociatie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis in fiecare an de la inaugurarea sa in 1956 si este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audiente care depasesc in fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artistii ale caror cariere internationale au fost lansate in urma participarii sau a victoriei la Eurovision se numara, printre altii, Domenico Modugno (locul 3 in 1958), ABBA (locul 1 in 1974), Céline Dion (locul 1 in 1988) si Julio Iglesias (locul 4 in 1970).

      Muellek Josef / Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri