The Association of Small Bombs - Karan Mahajan

The Association of Small Bombs - Karan Mahajan

Un finalist al National Book Award, una dintre cele mai prestigioase astfel de competitii din SUA, romanul lui Karan Mahajan este inteligent, devastator si imprevizibil. Se deschide cu un atac terorist intr-o piata din Delhi, apoi urmeaza linia celor afectati de acest eveniment. Astfel, ii vedem pe Deepa si Vikas Khurana, ai caror copii au fost ucisi in atentat, si pe prietenulor acestora, Mansoor, care creste flirtand cu o forma de terorism politic. Dupa cum sugereaza naratiunea, nimic nu-si revine dupa un atentat terorist: nici umanitatea, nici politica, nici macar credinta noastra.

The North Water - Ian McGuire

The North Water - Ian McGuire

Salbatic, brutal si neobosit. Asa relateaza McGuire povestea unui chirurg irlandez din secolul al nouasprezecelea, dependent de opium, care se confrunta, la vasul unei nave de vanatoare de balene, cu un psihopat vicios. Cu un lirism sumbru si colturos, McGuire descrie violenta ce are loc intre acestia si infatiseaza moartea industriei de vanatoare de balene, cartea iesind din sfera fictiunii si adaptandu-se mai degraba unei fictiuni istorice.

The Underground Railroad - Colson Whitehead

The Underground Railroad - Colson Whitehead

Romanul lui Colson Whitehead- indraznet, curajos si necesar- infatiseaza un sclav care fuge spre nord, pe o cale ferata subterana, cu locomotive, vagoane de marfa si conductori. Prin mici schimbari de perspectiva, romanul – castigator al fictiunii la National Book Award – se aventureaza in zone noi din naratiunea sclavismului sau mai degraba, in locuri unde are de fapt ceva nou de spus: despre pacatele fundamentale ale Americii si modalitatile prin care istoria negrilor a fost adesea furata de naratorii albi.

The Vegetarian - Han Kang

The Vegetarian - Han Kang

In romanul lui Han Kang, o casnica aparent obisnuita – descrisa de sotul ei ca fiind „complet neremarcabila in orice mod”- devine vegetariana dupa un vis terifiant. Tratamentul de subminare la care Han isi supune personajul isi gaseste o forma de parabola in transformarea acesteia din femeia casnica, plina de abnegatie, intr-o femeie severa si ireala. Aceasta transformare este de fapt sarcina autorului de a cerceta daca adevarata inocenta este posibila intr-o lume vicioasa si sangeroasa.

War and Turpentine - Stefan Hertmans

War and Turpentine - Stefan Hertmans

Inspirat de notitele si amintirile bunicului sau, un pictor care a servit in armata belgiana in timpul primului razboi mondial, Hertmans scrie cu o elocventa care aminteste de W.G.Sebald, in timp ce exploreaza locurile in care autoritatea narativa, inventia si speculatia se amesteca. Autorul tese povestile bunicului intr-un produs propriu, dupa numeroase vizite in locurile care l-au marcat si dezvoltat pe batran ca sot, tata si artist. Hertmans realizeaza astfel o carte magistrala despre memorii, arta, iubire si razboi.

At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails - Sarah Bakewell

At the Existentialist Café: Freedom, Being, and Apricot Cocktails - Sarah Bakewell

Autorul biografiei lui Montaigne „Cum sa traiesti” a scris o alta carte impresionant de lucida, care ofera un portret comun al gigantilor existentialismului si ai fenomenologiei: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus, Karl Jaspers, Martin Heidegger si alti scriitori si filosofi europeni. Povestea are loc la inceputul anilor 1930, intr-o cafenea din Paris, unde autoarea imparte personajele care discuta despre filozofie, sensibilitate, umanitate, libertate, activism politic si multe altele in cele care au dreptate, pe de-o parte, si cele care se insala, pe de alta parte.

Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right -Jane Mayer

Dark Money: The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right -Jane Mayer

In 1980, Charles si David Kock au decis sa-si cheltuiasca sume vaste din averea sa, poate chiar sa dispuna de ea in totalitate, pentru a se asigura ca partidul conservator va fi ales in toate nivelurile de guvernare din SUA. Dupa acest lucru, lumea politica se schimba si nu va mai fi niciodata la fel. Autoarea petrece cinci ani documentandu-se despre fratii Koch, iar rezultatul muncii sale este aceasta investigatie detaliata si foarte bine documentata despre activitatea lor. Cu siguranta nu a fost deloc usor sa decopere lucrarile unei operatiuni atat de secrete precum cea a fratilor Kock, dar Mayer a reusit intr-adevar sa o faca.

Evicted: Poverty and Profit in the American City - Matthew Desmond

Evicted: Poverty and Profit in the American City - Matthew Desmond

In mai 2008, Matthew Desmond se muta intr-un parc cu rulote din Milwaukee si apoi intr-o casa din zona defavorizata din nordul orasului. Absolvent de Sociologie la momentul respectiv, el isi ia notite privind activitatea si viata oamenilor la un pas de a fi evacuati din casa: cei care platesc de la 70% la 80% din venituri pentru chirie, adeseori pentru case care sunt improprii pentru a locui. Cartea lui Desmond este o cercetare empatica, dar scrupuloasa care introduce conceptul de „expoatare” in dezbaterea despre saracie, aratand cum evacuarea, ca si incarcerarea, poate marca o persoana pe viata.

In the Darkroom - Susan Faludi

In the Darkroom - Susan Faludi

Atunci cand Susan Faludi afla ca tatal sau batran si instrainat a suferit o interventie chirurgicala de schimbare de sex in 2004, are loc o reluare a acestei relatii dificile dintre tata si fiica. Tatal ei a fost violent si plin de contradictii: un supravietuitor maghiar al Holocaustului si un fanatic, el a injunghiat un barbat cu care mama sa se intalnesc si a folosit acest incident pentru a evita sa-i plateasca fiicei sale pensia alimentara. In acest volum de memorii, Faludi – cunoscuta pentru jurnalismul feminim – incearca sa-l impace pe Steven, patriarhul arogant ce a fost candva tatal ei, cu Stephanie, femeia in varsta ce ea insasi a devenit.

Sursa foto: The New York Times

The Return: Fathers, Sons and the Land in Between - Hisham Matar

The Return: Fathers, Sons and the Land in Between - Hisham Matar

Tatal lui Hisham Matar, Jaballa Matar, un critic proeminent al dictaturii lui Muammar el-Qaddafi, a fost exilat in 1990 si apoi predat regimului libian. Ca Jaballa a fost omorat intr-un masacru din inchisoare sase ani mai tarziu, este imposibil de stiut, autoritarile refuza sa le comunice adevarul, explicandu-i doar ca el a disparut pur si simplu. Hisham Matar se intoarce in Libia, in primavara anului 2012, intr-o scurta vacanta de miere dupa ce Qaddafi este rasturnat si inainte ca razboiul civil sa aiba loc, iar memoriile sale privind acele vremuri sunt extraordinare. Autorul realizeaza o analiza a autoritarismului, o reflectie asupra situatiei politice de la acea vreme, dar si o lucrare impresionanta de doliu dupa tatal pierdut.

Sursa foto: Pixabay.com