Shoe dog - Paul Knight

Shoe dog - Paul Knight

In 1962, proaspat absolvent al scolii de business, Phil Knight imprumuta 50 de dolari de la tatal sau si infiinteaza o companie cu scopul de a importa incaltaminte de buna calitate la preturi mici din Japonia. In primul an de activitate, Knight castiga 8.000 de dolari. Astazi, vanzarile anuale ale Nike se ridica la 30 miliarde de dolari. In era start-up-urilor, Nike a atins cel mai inalt nivel al acestora, devenind un model revolutionar, recunoscut pe scara larga si omniprezent in randul consumatorilor.

“Ma asteptam la o descriere a modului in care Nike a inceput sa domine lumea, dar de fapt este o poveste umila despre regrete si perseverenta”, spune Dave Lutz.

Red Notice - Bill Browder

Red Notice - Bill Browder

Un portret grafic al guvernului rus, asemanat unei companii criminale, cartea lui Bill Browder expune coruptia, politica murdara si crima din Rusia. In 2009, politia rusa il asasineaza pe avocatul Sergei Magnitsky care trebuia sa depuna marturie impotriva oficialilor ministerului de interne rus, implicati intr-o conspiratie pentru a fura 230 de milioane de dolari.

“Browder vrea sa-i razbune moartea lui Sergei Magnitsky. Este o carte greu de lasat jos”, spune Lutz.

The Undoing Project - Michael Lewis

The Undoing Project - Michael Lewis

Pe lista recomandarilor lui Lutz se afla si cartea lui Michael Lewis - The Undoing Project - care vorbeste despre colaborarea stransa dintre doi barbati, eroi in universitate, dar si pe campul de lupta, ambii cu cariere importante in armata israeliana si a caror munca a fost profund legata de extraordinarele experiente de viata.

Aceasta poveste despre modul de functionare a mintii umane este explorata prin personalitatile a doua personaje fascinante – Amos Tversky si Daniel Kahneman- in mod fundamental diferiti unul de celalalt astfel incat ai fi zis ca o prietenie intre cei doi ar fi fost imposibila. Dar din contra, The Undoing Project povesteste cum a luat nastere unul dintre cele mai grozave parteneriate din istoria stiintei.

Hillbilly Elegy - J.D.Vance

Hillbilly Elegy - J.D.Vance

Supranumita cartea politica a anului - "Nu vei citi o carte mai bune despre alienarea americanilor" dupa cum se arata intr-o recenzie - Hillbilly Elegy este analiza unei culturi in criza, cea a clasei muncitoare de culoare alba din Statele Unite ale Americii. Declinul acestui grup, segment demografic dominant in SUA, a inceput in urma cu patruzeci de ani, dar a raportat o crestere alarmanta in ultimii ani.

"Generalul Petraeus a fost in biroul nostru in urma cu ceva timp si ne-a recomandat aceasta carte ca fiind o imagine de ansamblu a ceea ce se petrece in prezent, care explica de ce oamenii au votat pentru Brexit sau Trump", spune Lutz.

Fed Up - Danielle DiMartino Booth

Fed Up - Danielle DiMartino Booth

La inceputul anilor 2000, Booth scrie un articol financiar pentru Dallas Morning News si atrage atentia opiniei publice prin critica indrazneata la care supune politica Fed privind rata scazuta a dobanzii, dar si prin avertismentele sale despre bula imobiliara. Nimeni nu este mai surprins decat ea atunci cand cei de la Federal Reserve Dallas o recruteaza. Crezand ca ar avea un impact mai mare asupra politicilor Fed din interior decat din exterior, Booth accepta. Ce a urmat, aflati din carte. "Un insider al Rezervei Federale trage cortina si dezvaluie institutia secreta care controleaza economia Americii", spune Lutz.

All the Light We Cannot See - Anthonny Doerr

All the Light We Cannot See - Anthonny Doerr

Romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmeaza vietile a doua personaje, Marie-Laure – o tanara frantuzoaica lipsita de vedere – si Werner – un orfan de origine germana - care ajung sa se intalneasca in timp ce amandoi incearca sa depaseasca suferinta fizica si psihica indurata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Superforecasting - Philip Tetlock, Dan Gardner

Superforecasting - Philip Tetlock, Dan Gardner

Daca ne-am putea imbunatati abilitatea de a prezice viitorul? Tot ceea ce facem include previziuni asupra viitorului: de la a cumpara o casa, la a ne schimba jobul, designul unui produs sau chiar casatoria, toate deciziile noastre sunt guvernate de predictii. Problema este urmatoarea: nu prea suntem buni in a prezice.

Pornind de la un studiu derulat timp de douazeci de ani, profesoul Philip Tetlock arata ca expertul mediu a fost doar putin mai bun in a prezice viitorul decat un om obisnuit care se foloseste de presupuneri. Insa tot el a descoperit ca exista anumiti oameni cu o extraordinara abilitate de a prezice viitorul, cu un grad de 60% mai mare de acuratete decat media.

"Cea mai buna carte pentru un economist din 2015" - este si cea mai importanta carte despre luarea deciziilor de la "Thinking, Fast and Slow" a lui Daniel Kahneman. Ne arata cum putem invata de la acest grup elitist, prezentand povesti de succes (cum ar fi raidul asupra lui Osama bin Laden), esecuri, dar si interviuri cu decidentii de la cel mai inalt nivel", spune Lutz.

Sursa foto: donatas1205/Shutterstock