Care sunt cele mai importante 25 de branduri din Romania? Dar care este valoarea totala a celor mai importante 50 de marci romanesti? Raspunsul la aceste intrebari incearca sa il dea compania de consultanta Brandient si firma de cercetare D&D Research care au realizat un clasament al brandurilor romanesti dupa valoarea lor financiara.
Astfel, acest top reprezinta un proiect de pionierat pentru industria de branding din Romania si un prim pas catre profesionalizarea realizarii clasamentelor pe piata editoriala. Aceasta este prima editie a topului, realizat pentru revista Business Week Romania.

Dacia, in valoare de 387,4 milioane de euro, este cel mai valoros brand romanesc conform Top 50 cele mai valoroase branduri romanesti. Apoi urmeaza Banca Comerciala Romana, care valoreaza 355,6 milioane de euro, si BRD-Groupe Societe Generale - 208,3 milioane de euro.

Printre primele zece marci mai sunt Petrom, pe locul patru, cu o valoare a marcii de 86,4 milioane de euro, in timp ce pozitia a cincea este adjudecata de Sensiblu, lantul de farmacii operate de firma A&D Pharma, cu 82 milioane euro.

De mentionat ca nu au fost luate in calcul la intocmirea topului firmele care sunt sau au fost monopoluri, respectiv Romtelecom, CFR, Tarom, brandurile din media, precum si holdingurile sau portofoliile de branduri.

In clasament, locurile urmatoare sunt ocupate de Rompetrol - 72,5 milioane de euro, Cristim - 62,8 milioane de euro, Asirom - 60,9 milioane euro, Altex - 59,4 milioane de euro si Domo - 41,4 milioane de euro.

Alte branduri importante incluse in top sunt Banca Transilvania, Flanco, Romstal, Poiana, CEC, Leonardo, Bergenbier etc.

"Intelegem astfel ca romanii mananca mult salam, beau bere, iau credite si se plimba cu Dacia. Speram ca anul viitor sa avem o alta ordine in top si sa fie prezente si marci din alte sectoare", a declarat, la prezentarea topului, Aneta Bogdan, manager Brandient.

Realizarea topului, pas cu pas

Cum s-a realizat acest top? Specialistii au luat in calcul mai multi factori, precum forta financiara reprezentata de evolutia vanzarilor anul trecut, perspectivele de crestere a industriei respective in aceasta perioada.

Mai mult, autorii studiului au analizat si indicele de brand equity care se obtine prin prelucrarea si indexarea rezultatelor unei cercetari nationale care a analiat peste 200 de branduri romanesti.

In mod concret, modelul folosit de Brandient pentru calcularea Top 50 cele mai valoroase branduri romanesti aplica acelasi principiu de capitalizare a veniturilor, pornind de la metoda royalty relief (scutirea de redeventa) care reflecta economia pe care o face un proprietar de brand prin faptul ca nu trebuie sa plateasca o licenta pentru folosirea marcii.

Topul celor mai valoroase branduri romanesti
In toate cazurile, s-a plecat de la premisa continuarii activitatii de exploatare a brandului si s-a considerat ca numele si celelalte drepturi de proprietate intelectuala aferente brandului sunt in proprietatea deplina a detinatorului.

Reactii dure la top

Bogdan Branzas, CEO al companiei de branding Branzas Design, partener al Interbrand, lider international in consultanta de brand, a declarat citat de NewsIn ca singura metoda de evaluare de brand acceptata international este cea folosita de Interbrand pentru aproape 400 de companii din toata lumea.

"In acest moment, sistemul financiar romanesc nu permite cu adevarat evaluarea brandurilor", a declarat Branzas, cu privire la topul celor mai valoroase marci romanesti realizat de companiile Brandient si D&D Research pentru revista "BusinessWeek".

"Brandurile romanesti sunt tinere si metoda de evidenta contabila pe care companiile o folosesc, care de multe ori impiedica accesul la anumite infomatii, sunt motive pentru care Interbrand nu face si nici nu va face in urmatorii ani brand valuation (evaluare de brand - nr.) in Romania", a explicat el.

"Mi-e greu sa cred ca cineva a stat cu finantele BCR pe masa si a studiat cu adevarat problema", a argumentat partenerul Interbrand in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri