Trei importante evenimente culturale au fost anuntate de Delegatia Comisiei Europene in Romania: lansarea proiectului Phare "Dezvoltarea si consolidarea sectorului audiovizual romanesc"; acordarea Premiului Publicului Festivalului Filmului European distribuitorului filmului german Kebab connection si acordarea premiului cel mai bun documentar european in cadrul Astra FilmFest 2006 peliculei slovace My zdes, de Jaroslav Vojtek.

Pe masura ce Romania se apropie de statutul de stat membru, cetatenii sai au din ce in ce mai multe asteptari, dar si mai multe oportunitati de interactiune cu celelalte societati europene si de exprimare a propriilor opinii. In acest context, productiile audiovizuale, fie ele filme, DVD sau TV, sunt instrumente folofiste cu predilectie pentru facilitarea comunicarii si a intelegerii. De aceea cred ca evenimentul de astazi demonstreaza ca accesul la productiile audiovizuale europene este din ce in ce mai facil si sper ca in 2007 publicul va avea sansa sa vada cat mai multe filme europene si romanesti a declarat Giorgio Ficcarelli, seful departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare, intr-un comunicat al evenimentului.

Considerand importanta rolului pe care il joaca industria audiovizualului in procesul de modelare a civilizatiei contemporane si tinand cont de importanta pe care Uniunea Europeana o acorda acestui domeniu si nevoile reale ale industriei romanesti de film in procesul de reformare a practicilor creatoare si manageriale, pot afirma ca acest proiect este instrumentul ideal pentru conectarea sectorului audiovizual romanesc la cele mai avansate tendinte in domeniu a completat Eugen Serbanescu, director general al Centrului National al Cinematografiei.

Proiectul Pre-Media, in valoare de 1.400.000 euro, isi propune sa promoveze diversitatea europeana prin incurajarea difuzarii productiilor audiovizuale europene si prin sprijinirea industriei romanesti a audiovizualului. Proiectul va fi derulat de Centrul National al Cinematografiei, cu asistenta unei echipe de experti internationali, condusa de Renate Roginas (care a detinut anterior functia de Secretar General al Eurimages).

Obiectivele Proiectului se vor derula pe parcursul a 15 luni. Principalele obiective sunt dezvoltarea proiectelor romanesti in domeniul audiovizual, prin accesarea unei scheme de imprumuturi nerambursabile adresate producatorilor independenti, pregatirea profesionala a specialistilor din industria audiovizuala, in domeniile organizarii si administrarii proiectelor, administrarii resurselor, marketingului, promovarii si vanzarii si sprijinirea difuzarii in Romania a operelor audiovizuale europene non-nationale. Cererile de propuneri vor fi publicate incepand cu primul trimestru al anului 2007.

Cu acelasi prilej s-au acordat premii pentru castigatorul Premiului Orange, la cea de a zecea editie a Festivalului Filmului European si pentru castigatorul editiei 2006 a festivalului Astra FilmFest. Premiul Publicului al Festivalului Filmului European a fost acordat in urma votului publicului, iar organizatorii spera sa poata transforma acest premiu intr-o traditie. Editia din 2006 i-a revenit filmului german Kebab connection, ce urmeaza a fi distribuit de New Films International, care a beneficiat de premiul oferit de Orange (25.000 RON).

Autorul celui mai bun documentar european desemnat la Astra FilmFest, regizorul slovac Jaroslav Vojtek, si-a prezentat filmul in fata cinefililor romani si a primit din partea Delegatiei Comisiei Europene in Romania premiul castigat in octombrie la Sibiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri