Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup - John Carreyrou

Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup - John Carreyrou

"Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" este povestea ascensiunii uluitoare si a prabusirii socante a Theranos, un startup din domeniul biotehnologiei de milioane de dolari, scrisa de jurnalistul John Carreyrou, castigator de premii pentru demersul sau, in ciuda presiunilor exercitate de CEO-ul sau si de amenintarile avocatilor.

In 2014, fondatoarea si CEO-ul Theranos, Elizabeth Holmes, era vazuta ca un fel de Steve Jobs: absolventa a Stanford, unicornul sau promitea sa revolutioneze industria medicala cu o masina care facea testele de sange mult mai rapide si mai usor de realizat. Sustinuta de investitori precum Larry Ellison si Tim Draper, Theranos a vandut actiuni intr-o runda de strangere de fonduri si ajuns sa se evalueze la 9 miliarde de dolari, plasand averea lui Holmes la aproximativ 4,7 miliarde de dolari. A intervenit insa o problema: tehnologia nu a functionat.

"Fondatoarea Theranos mi-a fost colega la Stanford, era cu cativa ani mai mare decat mine. Este una dintre cele mai mari prabusiri din toate timpurile. Ca investitor, cand te gandesti la cazul Theranos, cred ca ai multe lectii de invatat", spune Katherine Wood, investitor private-equity TPG despre recomandarea sa.

A Journal for Jordan: A Story of Love and Honor - Dana Canedy

A Journal for Jordan: A Story of Love and Honor - Dana Canedy

In 2005, sergentul Charles Monroe King a inceput sa scrie ceea ce devenea un jurnal de 200 de pagini pentru fiul sau, in cazul in care nu revenea acasa de la razboiul din Irak. A fost ucis de o bomba pe marginea drumul pe 14 octombrie 2006. Fiul sau, Jordan, avea sapte luni. "Un jurnal pentru Iordania" este scrisoarea unei mame pentru fiul ei despre tatal pe care l-a pierdut inainte a-si putea vorbi, inclusiv o relatare onesta a cautarilor pe care le-a derulat pentru a afla raspunsuri despre moartea lui Charles. Este, totodata, o serie de sfaturi si rugaminti ale tatalui pentru fiul pe care nu a ajuns sa il cunoasca. Nu in ultimul rand, este povestea Danei si a lui Charles, doi oameni care s-au pierdut prea devreme.

"Pentru ca am copii, am rezonat cu cartea Danei Canedy. Este practic jurnalul unui barbat pentru fiul sau, scris in timpul razboiului unde a ajuns sa-si piarda viata. Este o mostenire pentru fiul sau, in care incearca sa ii ofere lectii despre viata care sa il ajute pe parcursul vietii. Citind aceasta carte, te desprinzi de viata cotidiana, ai sansa de a patrunde intr-un mediu diferit care iti poate impulsiona creativitatea", spune Anna Sshurov, vice presedinte investitii bancare la Goldman Sachs, care a recomandat "Povestea Iordaniei".

Liar's Poker - Michael Lewis

Liar's Poker - Michael Lewis

In 1980, Michael Lewis, proaspat absolvent Princeton si London School of Economics, se angaja la Salomon Brothers, una dintre companiile de top de pe Wall Street. In urmatorii trei ani, Lewis avansa rapid si obtinea milioane de dolari pentru firma sa.

„Liar’s Poker” este o relatare a acestor ani frenetici, o privire din spatele culiselor intr-o perioada unica si tulbure a economiei americane. De la camaderia din camera de trading, la instinctul de criminal care a facut ca tineri ambitiosi sa parieze tot intr-un joc de inselaciune si deceptie, aceasta este povestea lui Michael Lewis despre una dintre perioadele cele mai lacome si nebunesti din istoria Wall Street.

„Sunt putin partinitor pentru ca mi-am inceput cariera la Citigroup, fostul Salomon Brothers. Recomand, de asemenea „Panic” tot de Michael Lewis si toata seria „Market Wizards”, foarte utila in a-ti da seama ce stil de trading ti se potriveste”, spune Tian Zeng, senior credit-index trader Deutsche Bank.

The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success - William Thorndike Jr.

The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and Their Radically Rational Blueprint for Success - William Thorndike Jr.

"Aceasta carte reprezinta cel mai bine cum percep eu investitiile si arata, de asemenea, cum se constuiesc povesti de succes si care sunt obiceiurile celor mai buni CEOs din secolul 20", spune Sims Lansing, fondator Lansing Management.

In "The Outsiders", Thorndike Jr. se bazeaza pe inteligenta analitica deprinsa de-a lungul unei cariere de succes in domeniul investitiilor si evalueaza indeaproape performanta a opt companii si a liderilor acestora. O investitie de 10.000 de dolari a acestor directori a ajuns sa valoreze peste 25 de ani, in medie, 1,5 milioane de dolari. S-ar putea sa nu le stiti numele, dar sigur ati auzit de aceste companii: General Cinema, Ralston Purina, The Washington Post Company, Berkshire Hathaway, General Dynamics, Capital Cities Broadcasting, TCI si Teledyne. Veti afla trasaturile si metodele comune ale executivilor de succes, pornind de la performantele exceptionale ale acestor lideri unici.

Shoe Dog - Phil Knight

Shoe Dog - Phil Knight

"Am citit de curand "Shoe Dog", autobiografia lui Phil Knight si povestea brandului Nike. Am ales sa o recomand pentru ca firma noastra este, in anumite privinte, un startup si lansam noi linii de business si construim in jurul nostru si am vrut sa invat cat mai multe despre povesti antreprenoriale de succes. Nike a avut cu siguranta provocari si probleme dificile si existentiale in primii ani de existenta, iar aceasta carte este un bun remider despre importanta perseverentei si increderii in valoarea muncii tale", spune Jackie Klaber, head of opportunistic investing in cadrul Rockerfeller Capital Managament.

In "Shoe Dog", Phil Knight, fondatorul Nike, povesteste despre numeroasele riscuri cu care s-a confruntat, despre esecurile zdrobitoare, despre concurentii nemilosi, despre numarul mare de sceptici, dusmani si bancheri ostili, dar si despre numeroasele sale triumfuri emotionante si reveniri spectaculoase.

Sursa foto: Shutterstock / Skintone studio