Barack Obama are un fel de ritual de dezvaluire a lucrarilor de arta care l-au impresionat peste an, care, dupa cum spune, ii ofera sansa de a scoate la lumina autori si artisti talentati celebri, cat si mai putin cunoscuti. In plus, fostului presedinte al SUA ii place sa reflecte la gusturile si preferintele sale in materie de arta si cultura de-a lungul timpului.

Iata care au fost cartile care l-au impresionat pe Barack Obama si pe care le recomanda mai departe:

Becoming - Michelle Obama

Becoming - Michelle Obama

Bineinteles ca lista cu recomandari a fostului presedinte al SUA nu putea incepe decat cu cartea scrisa de sotia sa, Michelle Obama, despre care a zis ca este favorita sa. “Becoming” a fost publicata in noiembrie si, in aproape 3 luni de la aparitie, este cea mai bine vanduta carte in SUA, surclasand chiar volumele “Fifty Shades of Grey”.

In “Becoming”, Michelle Obama povesteste despre copilaria traita in partea de sud a orasului Chicago, trecand prin anii in care a imbinat responsabilitatile de mama si sotie cu cele profesionale, de director executiv, si ce a insemnat experienta de a fi prima doamna de origine africano-americana a SUA.

An American Marriage - Tayari Jones

An American Marriage - Tayari Jones

“An American Marriage” a fost inclusa de Oprah in selectiile clubului sau de lectura in 2018 si spune poveste cuplului Celestial - Roy. Proaspat casatoriti, cei doi sunt intruparea atat a visului american, cat si a “noului sud”. El este un tanar executiv, iar ea o artista a carei cariere se arata promitatoare. Pe masura ce se acomondeaza in rutina noii vieti, cei doi sunt despartiti de circumstante pe care nu si le-ar fi putut imagina. Cartea exploreaza atat temele de iubire, respect, loialitate, justitie, cat si conceptele de masculinitate si feminitate ale populatiei de culoare in America secolului 21.

Warlight- Michael Ondaatje

Warlight- Michael Ondaatje

Tot din capitolul belestristica, Barack Obama recomanda “Warlight”, un roman plin de mister despre violenta, dragoste si intrigi. Actiunea se petrece in Londra anilor 1945 si ii are in centru pe Nathaniel si sora sa, abandonati de parinti si lasati in grija unui personaj dubios pe care il suspecteaza de a fi asasin. Cei doi cresc inconjurati de personaje enigmatice, iar adevarul ajung sa il afle multi ani mai tarziu.

Feel Free - Zadie Smith

Feel Free - Zadie Smith

Zadie Smith este una dintre cele mai cunoscute eseiste din prezent, care scrie pentru The New Yorker si New York Review of Books. La aproape 20 de ani de la romanul sau de debut, Zadie Smith publica “Feel Free”, o colectie de eseuri impartita in 5 mari sectiuni care ridica intrebari despre retele de socializare, de ce iubim librariile sau ce le vom spune nepotilor nostri despre esecul de a combate incalzirea globala si multe altele. “Feel Free” aduna articole nepublicate, dar si eseuri clasice, studii despre evenimente culturale si politice recente sau franturi din viata privata a autoarei.

Florida - Lauren Groff

Florida - Lauren Groff

In “Florida”, Lauren Groff aduce cititorii intr-un peisaj domestic si salbatic in acelasi timp, un loc unde hazardele naturale sunt gata sa izbucneasca, dar cele mai mari amenintari si mistere sunt de natura emotionala si psihologica. In centru actiunii se regasesc mai multe personaje: niste surori abandonate, un baiat singur, un cuplu nelinistit, o femeie fara adapost si o mama conflictuala. Povestile din aceasta colectie cuprind personaje, orase, decenii sau chiar secole, iar Florida - peisajul, climatul, istoria si starea de spirit - devine centrul sau gravitational: o energie, o stare de spirit, precum si un loc de resedinta. Cu acuratete si cu un efect socant, ea identifica momentele, deciziile si conexiunile din spatele placerii umane si a durerii, sperantei si disperarii, iubirii si furiei - momentele care ne fac sa traim.

How Democracies Die - Steven Levitsky & Daniel Ziblatt

How Democracies Die - Steven Levitsky & Daniel Ziblatt

Fostul presedinte al SUA nu putea sa nu recomande si titluri politice, iar “How Democracies Dies”, scrisa de Steven Levitsky si Daniel Ziblatt, ridica intrebari despre peisajul politic american. Presedintia lui Donald Trump a ridicat o intrebare pe care multi nu si-ar fi gandit sa o puna: este democratia in pericol? Cei doi profesori de la Harvard au petrecut mai bine de 20 de ani studiing declinul democratiilor in Europa si America Latina si cred ca raspunsul la intrebarea de mai sus este afirmativ. Democratia nu se mai termina cu o revolutie sau lovitura miliara, ci intr-un ritm lent si constant prin slabirea institutiilor critice, cum ar fi sistemul judiciar si presa, sau eroziunea treptata a unor norme politice de lunga durata. Vestea buna este ca exista mai multe rampe de iesire pe drumul spre autoritarism. Vestea proasta este ca, prin alegerea lui Trump, s-a trecut deja primul.

Sursa foto: Karl-Ludwig Poggemann/Flick.com