Concediile sunt pentru distractii, plimbari si aventuri, insa si pentru relaxare si reincarcarea bateriilor. Una dintre activitatile noastre preferate este sa citim pe plaja, asa ca daca urmeaza sa pleci in concediu si nu stii ce carte sa iei in bagaj, am facut o scurta selectie a unor titluri care ne-au placut si pe care le recomandam mai departe sau, in unele cazuri, urmeaza sa le citim si noi, de pe plaja noastra.



Everything is f*cked: a book about hope - Mark Manson

Cand am auzit ca Mark Manson, autorul cartii "The Subtle Art of Not Giving a F*ck" a lansat o a doua carte, am incercat instant sa fac rost de ea sa o citesc. La noi inca nu aparuse (urma sa fie livrata in 3-4 saptamani), dar, din fericire, am primit-o cadou si am inceput sa o devorez. Pentru cei carora v-a placut prima carte a lui Mark Manson, "Everything is f*cked" nu o sa va dezamageasca; mai mult, s-ar putea sa vi se pare mai buna si/sau mai matura decat prima sa carte, prin prisma temelor si subiectelor prin carte abordeaza problemele si provocarile dezvoltarii personale.

Mark Manson porneste de la ideea ca, desi traim in cea mai buna perioada din istoria civilizatiei, cand suntem mai liberi, bogati, sanatosi decat oricine, oricand, totusi avem niste lipsuri mari, credem si asteptam ca ceva oribil si ireparabil sa ni se intample. Numeste acest concept "hopelessness" - lipsa oricarei sperante intr-un viitor mai bun, desi teoretic traim in cel mai bun prezent cu putinta, in care avem acces la tehnologie, educatie si comunicare cum stramosii nostri nu si-ar fi putut imagina niciodata. Si atunci ce e gresit cu noi? De unde izvoraste aceasta nefericire si cum putem scapa de ea? Ramane sa cititi sa aflati concluziile lui Mark Manson, care nu dezamgeste nici in "Everything is f*cked: A book about hope".

carti de citit vara astaSursa foto: markmanson.net

Invatare - Tara Westover

Cartea Tarei Westover a fost desemnata de cotidianul The New York Times drept una dintre cele mai bune 10 carti ale anului 2018, dar am aflat de ea din lista de recomandari a lui Bill Gates, care aduna mereu numai titluri foarte bune. De la inceputul anului era pe lista de citit, dar abia in urma cu putin timp am inceput-o, chiar in concediu, pe plaja. Povestea Tarei este exceptionala, iar maniera in care este scrisa, simplu, usor de citit, te va face sa o termini mai repede decat concediul.

Tara avea 17 ani cand a intrat pentru prima oara intr-o clasa de scoala, iar aceasta a fost o experienta care avea sa o marcheze intreaga viata. Lipsa de educatie nu a oprit-o in a primi un PhD de la Universitatea Cambridge – o carte care iti aminteste, intr-adevar, ca a avea educatie inalta inseamna putere. Tara Westover si familia ei au crescut pregatindu-se pentru Zilele de pe Urma, insa, oficial, fata nu exista. Nu fusese inregistrata si nu primise certificat de nastere. Nu avea documente scolare pentru ca nu pusese niciodata piciorul intr-o clasa, nici acte medicale, pentru ca tatal ei nu credea in spitale. Tara a crescut si tatal ei a devenit mai radical, iar fratele ei, mai violent. La 16 ani, Tara a inteles ca trebuie sa plece de acasa. A facut-o si, cu aceasta ocazie, a descoperit cat te poate schimba invatatura, dar si pretul pe care a trebuit sa-l plateasca.

carti de citit vara asta

Orasul fetelor - Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert a devenit faimoasa odata cu publicarea romanului "Mananca, Roaga-te, Iubeste", care ulterior a fost ecranizat cu Julie Roberts in rolul principal. De-a lungul timpului, Elizabeth Gilbert a mai scris alte romane, iar "Orasul fetelor" este cea mai recenta creatie a lui Gilbert. Am adaugat-o pe lista cartilor de citit tocmai pentru ca s-a facut mare tamtam in legatura cu acest titlu si pentru ca nu am mai citit nimic de la Elizabeth Gilbert.

"Orasul fetelor" este despre o poveste de dragoste plasata in lumea controversata a teatrului american din anii ‘40. Cititorii sunt purtati intr-un univers cu personaje carismatice si neconventionale de catre Vivian Morris, pesonajul central. Spusa intr-un ritm alert, din perspectiva unei femei mai in varsta care priveste in urma la propria tinerete cu un amestec de bucurie si regret, Orasul fetelor exploreaza teme ca sexualitatea si promiscuitatea feminina, dar si idiosincraziile iubirii adevarate.

carti pe care sa le citesti la plaja

Factfulness. Zece motive pentru care interpretam gresit lumea si de ce lucrurile stau mai bine decat crezi - Hans Rosling

Factfulness este acea carte plina de informatii utile si interesante despre lumea in care traim incat nu iti vine sa o lasi din mana. Incepe printr-un test la care autorii te invita sa raspunzi si sa iti confrunti rezultaltele pe parcursul cartii. Zic autorii pentru ca Hans Rosling a scris aceasta carte alaturi de copiii sai, Anna si Ola Rosling, chiar inainte sa moara, din dorinta de a lasa mai departe din toate cele deprinse de el de-a lungul vietii. Specialist in domeniul sanatatii globale, profesor, speaker TED, cu o experienta impresionanta in mai multe domenii, precum statistica, Hans Rosling argumenteaza in cartea sa “Factfulness” ca oamenii au o viziune emotionala colectiva asupra lumii. Folosind statistici, Rosling arata modul in care lumea devine mai buna datorita ratei natalitatii, sperantei de viata si a diferentelor salariale.

Cand ni se adreseaza intrebari simple despre tendintele globale - ce procent din populatia lumii traieste in saracie sau de ce creste populatia globala ori cum se face ca procentul de fete care isi finalizeaza studiile este mai mare decat cel al baietilor? - raspundem gresit sistematic. Atat de gresit ca pana si un cimpanzeu care alege raspunsurile la intamplare le nimereste mai bine decat unii profesori, jurnalisti, bancheri si laureati ai Premiului Nobel.

In Factfulness, Hans Rosling ofera o explicatie noua si radicala a motivelor pentru care se intampla acest lucru. Sunt prezentate zece instincte care ne distorsioneaza modul de a privi lucrurile - de la tendinta de a imparti lumea in doua tabere (de obicei noi si ei) pana la felul in care percepem informatiile oferite de media (dominat de teama) si la modul in care ne raportam la progres (credem ca majoritatea lucrurilor merg din rau in mai rau). Problema noastra este ca nu stim ceea ce stim si ca inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de biasuri inconstiente si predictibile.

carti de citit vara asta

Tatuatorul de la Auschwitz - Heather Morris

"Tatuatorul de la Auschwitz" se bazeaza pe fapte reale si spune povestea lui Lale care ajunge sa fie tatuator in lagarul de concentrare. Este una dintre cele mai bune carti citite in ultima vreme si cu siguranta te va captiva atat prin subiectul puternic si sensibil, cat si prin curajul si speranta de care da dovada Lale.

Tatuatorul de la Auschwitz se bazeaza pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albastrui tatuate pe bratele prizonierilor, femei si barbati deopotriva. Cand lui Lale i se ofera ocazia de a fi Tatowierer la Auschwitz, tanarul evreu slovac intelege ca aceasta poate fi sansa lui sa supravietuiasca, desi trebuie sa-si intepe pana la sange semenii, act pe care il resimte ca pe o dureroasa profanare. De la masa la care lucreaza, nici nu i se permite sa ridice capul spre cei al caror destin il pecetluieste astfel. Dar intr-o zi reuseste sa surprinda privirea unei tinere al carei nume il afla in cele din urma: Gita.

Romanul are peste trei milioane de exemplare vandute, a fost tradusa in peste 45 de tari si este bestseller in SUA, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Olanda, Belgia, Polonia etc. A fost romanul cel mai bine vandut in Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Ungaria si Africa de Sud in 2018 - 27 de saptamani in top 10 Sunday Times Paperback Fiction - 27 de saptamani locul 1 in top 5 New York Times Trade Paperback Fiction - Bestseller Amazon, Saturday Times, The Irish Times, The Northern Eco - Apple Book of the Year 2018 - Specsavers Book of the Year 2018 - Wordery Book of the Year 2018 - Eason’s Book of the Year 2018 si este in curs de adaptare la TV.

carti de citit vara asta

Sursa foto: TravnikovStudio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri