Sute de mii de internauţi au cerut joi pe reţelele de socializare boicotarea companiei Netflix, acuzată că a distribuit pe platforma sa online filmul francez "Mignonnes", care, potrivit semnatarilor petiţiei, le sexualizează pe eroinele minore din acest lungmetraj.

Peste 200.000 de mesaje publicate pe Twitter au folosit joi hashtagul #CancelNetflix, care, pentru o perioadă, a fost cel mai utilizat hashtag la nivel mondial pe această reţea de socializare, potrivit Agerpres.

Un prim val de critici, în august, a determinat compania Netflix să retragă un videoclip folosit pentru promovarea filmului, intitulat "Cuties" în limba engleză şi care a fost lansat în cinematografe la jumătatea lunii august în Franţa, înainte de a deveni disponibil online şi în Statele Unite, miercuri. Reprezentanţii Netflix au prezentat scuze publice pentru folosirea acelui videoclip, pe care l-au considerat "nepotrivit".

Criticile au venit joi din partea tuturor categoriilor de internauţi, inclusiv de la cei cu opinii de stânga, iar subiectul a reunit în aceeaşi tabără numeroşi conservatori americani, inclusiv membri ai Partidului Republican, dintre care unii candidează pentru a fi aleşi în Congres.

"Pornografia infantilă este ilegală în America", a scris pe Twitter DeAnna Lorraine, care a fost candidata republicană din California pentru un loc în Camera Congresului. "În calitatea mea de mamă a unei fetiţe de opt ani, susţin cu fermitate #CancelNetflix", a declarat şi Beatrice Cardenas, o altă reprezentantă a Partidului Republican în California.

Filmul "Mignonnes", care a primit premiul pentru regie la prestigiosul festival american Sundance, spune povestea lui Amy, o fetiţă de 11 ani care, trăind la Paris, trebuie să jongleze între regulile stricte ale familiei sale senegaleze şi tirania aspectului fizic şi a reţelelor de socializare, cu care se confruntă copiii de vârsta ei.

Ea se integrează într-un grup de dans format de alte trei fete din cartier, ale căror dansuri conţin coregrafii uneori sugestive, după modelul celor adoptate de multe staruri actuale din muzica pop.

"Reprobabil pe plan moral şi etic"

"Hiper-sexualizarea fetelor (şi a băieţilor) este dezgustătoare", a scris pe Twitter Omar Navaroo, un alt politician republican. "Este reprobabilă pe plan moral şi etic. Pedofilii, violatorii de copii şi perverşii se vor bucura intens privind filmul #Cuties", a adăugat el.

Alţi internauţi au folosit hashtagul #SaveTheChildren, care corespundea iniţial unei campanii de caritate în beneficiul organizaţiei Save The Children, dar care a fost deturnat de complotiştii din mişcarea QAnon.

Această teorie, populară în rândul extremei drepte, dar fără ca vreunul dintre elementele ei componente să fi fost demonstrat, afirmă în special că anumite celebrităţi, majoritar din rândul celor cu opinii politice de stânga, ar fi organizat o vastă reţea de pedofilie, pe care Donald Trump doreşte să o dezmembreze.

În urma acestui torent de critici, au existat totuşi şi câteva voci care au luat apărarea filmului, joi, printre ele numărându-se artista americană Tessa Thompson, cunoscută din "Creed" şi "Avengers: Endgame", care a spus că filmul "Mignonnes" este "magnific".

"Filmul permite unei noi voci să se exprime", a scris ea pe Twitter, referindu-se la regizoarea Maimouna Doucoure, care "s-a bazat pe o experienţă personală". "Sunt dezamăgită de discursul actual" care critică filmul, a adăugat ea.

"'Cuties' este o cronică socială împotriva sexualizării copiilor", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei Netflix. Filmul evocă "presiunea cu care se confruntă tinerele fete, dictată de reţelele de socializare şi de societate în general", a adăugat ea.

"Îi încurajăm pe toţi cei care se simt vizaţi de aceste problematici să vizioneze filmul", a spus, în încheiere, aceeaşi purtătoare de cuvânt a companiei Netflix.

Sursa foto: Gil C / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri