Tudor Giurgiu, presedintele-director general al TVR, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa dedicata reformarii TVR, ca postul public va suferi restructurari ample de personal.
Totalul cheltuielilor salariale avute de televiziune in 2006, fara cheltuielile de protectie sociala, se ridica la 36 milioane euro. Conform unei scheme virtuale, s-au platit ore suplimentare si sporuri in valoare de peste 15 milioane de euro, practic, televiziunea a platit inca 260 de oameni , a precizat Tudor Giurgiu.

Restructurarea schemei de personal va presupune, intr-o prima etapa, incetarea voluntara a contractului de munca, urmata si de concedierilor colective, dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatie. Nu putem oferi acum informatii despre numarul angajatilor care vor fi disponibilizati, a precizat Tudor Giurgiu. Romania se afla la ora actuala pe locul sapte in Europa ca numar de salariati, numarul acestora crescand sistematic, de la 2.658 in 1999 pana la 3.262, in 2006. Cheltuielile salariale s-au ridicat in 2006 la peste 51 milioane euro.

TVR risca sa devina o televiziune care in primul rand plateste salarii si constata ca nu mai poate face programe, concluzioneaza Giurgiu. El este de parere ca obiectivul principal al TVR nu este acela de a avea profituri megalomane, in contradictie de altfel cu reglementarile europene, ci acela de a-si indeplini misiunea de serviciu public.

TVR a intrerupt colaborarea sau este in curs de a o face cu o parte dintre manageri, intre care seful Serviciului Juridic, directorul de Marketing, directorul de Stiri si directorul TVR Cultural. De asemenea, directorii studiourilor teritoriale TVR Iasi si TVR Craiova au fost avertizati pentru rezultate slabe. Daca ei nu-si vor imbunatati performantele in termen de trei luni, vor fi demisi, a mai anuntat Tudor Giurgiu.

Taxa TV salveaza serviciul public

Alta masura pe care TVR urmeaza sa o ia este marirea taxei TV pentru persoanele fizice de la 4 la 6 lei, ceea ce ar aduce o crestere cu 5% a veniturilor din taxa. Daca acest obiectiv nu va fi atins in prima parte a anului 2007, TVR risca sa nu-si mai poata indeplini misiunea de serviciu public. Este vital sa se asigure aceasta crestere ca sa oprim orice fel de posibila presiune a politicului asupra TVR. Cea mai mare parte a veniturilor TVR, ridicate la aproximativ 130 milioane euro in anul 2005, apartin in proportie de 68%, taxei TV.

Directorul TVR a mai precizat ca la nivel de restructurari s-au externalizat serviciile de curatenie, ceea ce a dus la o scadere a costurilor pentru acestea cu 50%, castigurile in urma acestei actiuni fiind de 500.000 euro anual.

Investitii fara corp

Tudor Giurgiu blameaza investitiile facute in noile corpuri ale cladirii TVR, mai precis cel pentru Directia Stiri un corp de cladire al carui proiect a fost constant modificat, s-a ajuns la o intarziere foarte mare, el trebuind sa fie dat la cheie in 2005. Nici acum nu este gata. Tudor Giurgiu sanctioneaza o alta mare reusita, cum ii spune el, aceea a studioului Pangrati, al carui cost total de realizare a ajuns la 2,5 milioane euro. Pot spune, concluzie la care au ajuns si specialist chemati, cladirea este de fapt o hala industriala care nu poate fi folosita cu adevarat in productia de televiziune, fiind sub orice standard european.

Sport, Telesport

Legat de scandalul provocat de pierderea drepturilor pentru Liga I de catre TVR, Tudor Giurgiu a anuntat si sanctiunile in conformitate cu Codul Muncii pe care le-a aplicat unor angajati ai postului public. TVR era un partener serios si pe termen lung al companiilor Telesport si Best Sport. In perioada 2001-2004 TVR a facut plati de peste 18 miliarde lei catre aceste firme, dintre care aproximativ 13 miliarde, reprezinta doar asocierea in vederea realizarii si difuzarii in direct de catre TVR1 a emisiunii MINUTUL 91, a mai precizat Tudor Giurgiu.

Pot spune cu maxima raspundere ca situatia creata a fost un dus rece pentru organizatie, a declarat directorul TVR. Masurile luate de TVR au fost retrogradarea lui Ioan Todan din functia de director al Departamentului Sport pentru o perioada de doua luni, reducerea salariului de baza cu 10% pe trei luni pentru directorul economic Cipriana Voicu si reducerea salariului de baza cu 10% pe o luna pentru Vlad Enachescu, redactor-sef Sport.

De asemenea, Directia Economica se va reorganiza curand pentru a preintampina situatii de management financiar defectuos precum in cazul de fata, mai ales ca Tot ce tine de partea financiara era adunata, strans closca in jurul directiei economice, potrivit Directorului TVR.

Cat despre situatia financiara a postului public, subiect discutat foarte mult in presa, in ultima saptamana, TVR nu are problem financiare, este o institutie stabila, are o situatie normal, a conchis Tudor Giurgiu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri