Sunt un om de afaceri. Gandesc deci in termeni de profit, rentabilitate, eficienta. Toate acestea nu sunt realizate insa de catre masini, echipamente, instalatii, "fiare" intr-un cuvant, ci de catre oameni.

Orice corporatie isi educa oamenii, isi creaza o cultura proprie care sa motiveze, sa stimuleze creativitatea la toate nivelele operationale si manageriale. Nu este suficient insa numai atat. O corporatie este preocupata de comunitatea pentru care produce bunuri si servicii. De aceea ma preocupa reinvestirea in comunitate deci reinvestirea in oameni.

Am considerat intotdeauna ca, pentru a fi eficiente, este bine ca toate fondurile sa fie concentrate in aceeasi directie, si este bine ca toate companiile importante sa aiba programe consistente, pe termen lung, de sprijinire a comunitatii.

Societatea romaneasca are atat de mare nevoie de asta! Sanatatea, educatia, cercetarea, mediul inconjurator, sunt tot atatea domenii in suferinta.

Datorita formatiei mele de profesor, am fost intotdeauna preocupat de domeniul educatiei. Acesta este motivul pentru care am infiintat Fundatia Energie Vie, care are ca scop imbunatatirea conditiilor de studiu pentru elevii si studentii din Romania.

In momentul in care mediatizezi modul in care intelegi care iti este responsabilitatea sociala, exista destule voci care gasesc motivatii obscure.. intentii neortodoxe. Acesta este motivul pentru care, pana acum, nu am facut publice initiativele si investitiile mele caritabile. Prin Fundatia Energie Vie insa vom incepe sa le facem cunoscute. Vreau sa dam un exemplu si vreau sa-i incurajam si pe altii sa se implice.

Cu decenta si modestie corporatiile si oamenii care pot trebuie sa-si faca stiute initiativele sociale. Numai asa vom lamuri oamenii ca societatea traieste prin redistributia naturala a bunastarii si nu prin cea impusa de stat - risipitor si corupt prin definitie.

Fundatia Energie Vie a inceput deja programe in scoli din mediul rural.
Intentionam de asemenea sa lansam un program national de burse pentru elevii din clasele IX - XII. Obiectivul nostru este sa incercam sa eliminam una din cauzele care duc la abandonul scolar in randul copiilor si adolescentilor cu rezultate bune la invatatura insa cu mijloace materiale precare.

Intr-o societate in care valorile sunt confuze, in care se mediatizeaza intens exemple de succes fara munca si fara o baza educationala puternica, eu consider ca este nevoie de sprijinirea tinerilor care vor totusi sa invete si sa isi construiasca un viitor prin forte proprii si prin folosirea inteligentei si a creativitatii. Noi doar oferim instrumente celor care vor si sunt dispusi sa se ajute singuri.

###

Articol realizat de Dinu Patriciu, Directorul General al Grupului Rompetrol, pentru www.responsabilitatesociala.ro.