Guvernul se pregătește să introducă o taxă pentru români. Este vorba despre taxa pe filmele online. Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei explică în ce mod ar putea funcționa această taxă pe care Executivul o pregătește, pentru „una dintre puținele distracții care le-au mai rămas disponibile românilor”, după cum afirmă chiar Năsui.

„Haideți să vă arăt cum arată cinismul. Guvernul se pregătește să introducă o taxă nouă. După toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai miră nimic (...) Unii n-au niciun fel de limită de imaginație când e să bage mâna în buzunarul românilor. Le trebuie bani, ca să plătească firmele de partid și sinecurile”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru de la USR face referire la un proiect de lege care a fost transmis de Guvern, către Parlament și care concret, vrea să impună o taxă de 4%, precum și una de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Practic, ar urma să fie taxate companii precum Netflix sau HBO.

„2. La articolul 13, alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit.h1), care va avea următorul cuprins:

„h1) 4% din veniturile obţinute din tranzacţii unice sau sub formă de abonament, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie.

-Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr.504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia-

Vezi AICI cum arată proiectul de lege. Este vorba despre „Legea pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia”.

„O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, a mai precizat Claudiu Năsui.

România are deja una din cele mai mari poveri fiscale pe muncă, mai ales pe salariile mici, din care statul ia aproape jumătate din venitul unui salariat, prin taxe și impozite, mai atrage atenția acesta. Năsui subliniază că singurul lucru rămas neimpozitat ar fi aceste tipuri de relaxări, dar pe care Guvernul se pregătește să îl impoziteze.

„O să ne spună că de fapt nu taxează cetățenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clienții care plătesc, evident. Și ghiciți unde se duc? Fix la celebrul și netransparentul Fond Cinematografic al Centrului Național de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro.

Din păcate, asta înțeleg politrucii din România prin “liberalism”: un stat tot mai mare din munca unui român tot mai sărăcit”, a mai scris fostul ministru USR pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri