Televiziunea Romana a trecut la prima etapa in digitalizarea stirilor, prin implementarea sistemului digital de productie a stirilor ENPS (Electronic News Production System), o aplicatie software dezvoltata de Associated Press. ENPS, conceput initial pentru televiziunea publica britanica BBC, este o aplicatie destinata producerii si editarii stirilor, precum si difuzarii acestora pe post.

„Proba de foc a fost ziua referendumului, cand am avut mai multe jurnale decat de obicei si s-a lucrat foarte bine cu ENPS”, spune Liviu Popescu, coordonatorul proiectului de implementare a ENPS la TVR. „Programul aduna tot ce tine de productia stirilor intr-un singur loc: partea editoriala - textele, partea de productie - informatiile despre casete, partea de emisie - grafica. Aplicatia este usor adaptabila si cu ajutorul ei se economiseste timp, iar managementul continutului devine mai usor”, adauga Liviu Popescu.

Sistemul a fost instalat la TVR de Directia IT&C. „ENPS beneficiaza de o infrastructura IT noua si moderna. Implementarea acestui sistem are avantaje evidente si va duce la imbunatatirea calitatii jurnalelor de stiri ale TVR, creand conditiile necesare pentru o productie de stiri digitala intr-un mediu de lucru integrat bazat pe cele mai noi tehnologii din domeniu”, a declarat Constantin Constantinescu, director IT&C.

Aplicatia ENPS a fost lansata in 1997 si a devenit rapid sistemul principal de productie in radio si televiziune. In prezent, mai mult de 500 de posturi radio si de televiziune din 48 de tari folosesc ENPS, conform www.enps.com. Printre utilizatorii acestui program de numara BBC, CBS, CNN, New York Times, Time Warner etc.