Pentru 9 din 10 români din diaspora este important să rămână conectaţi cu România prin conţinut media din ţară/în limba română iar peste 70% dintre ei urmăresc conţinut românesc frecvent (de cel puţin 2-3 ori pe săptămână), arată un studiu realizat de Google cu privire la modul în care românii din diaspora folosesc tehnologia pentru a rămâne conectaţi cu ţara.

Potrivit studiului, românii din diaspora ascultă muzică românească (57%), stau pe reţele de socializare (56%), urmăresc canale TV din România - pe cablu sau pe platforme online (53%), citesc publicaţiile online din România (51%) sau ascultă radiouri româneşti (26%). YouTube este una dintre platformele de conţinut video cele mai utilizate de românii din diaspora pentru a urmări conţinut în limba română. Aproape 90% dintre respondenţii studiului spun că se uită cel puţin o dată pe săptămână la video-uri în limba română pe YouTube.

Şi căutările lor pe internet, pe motorul de căutare Google, se desfăşoară în special în limba română. Studiul arată că 70% dintre respondenţi caută pe Google mai ales în limba maternă. Ştirile sunt principalul conţinut consumat în limba română de către diaspora - 81%, urmat de divertisment - 51%, chestiuni practice (tutoriale, reţete, etc) - 46%, sport - 32%, cultură - 28%, dezvoltare personală - 26% şi conţinut pentru copii - 21%.

Ce caută cel mai mult pe Google românii din diaspora:

Potrivit datelor Google , cele mai căutate subiecte în limba română ale diasporei sunt legate de instrumente de traducere - în special pentru limba germană (şi mai puţin pentru franceză, engleză şi spaniolă), posturi TV din România pe care să le urmărească online (precum ProTV sau TVR), filme online şi radio-uri din România (precum Radio Zu sau Radio România Actualităţi). Reţetele de mâncare sunt printre cele mai populare subiecte de căutare ale românilor din diaspora. În 2022, cele mai căutate au fost, în ordine, sarmale, gogoşi, ardei copţi, plăcintă cu mere, salam de biscuiţi, chec pufos, mămăligă, salată orientală, chiftele şi cremă de zahăr ars.

Conexiunea diasporei cu cei dragi din ţară se face în special prin aplicaţiile dedicate de mesagerie. 57% dintre respondenţii studiului comunică zilnic cu cei de acasă pe apeluri voce şi text prin astfel de aplicaţii, iar 51% au apeluri video zilnice cu cei din ţară. Apelurile telefonice clasice pe număr sunt folosite zilnic de 3 din 10 respondenţi - 11% nu folosesc deloc apelurile celulare pentru a suna în ţară, iar numai 2 din 10 trimit zilnic mesaje SMS.

Studiul a fost realizat de către agenţia de cercetare de piaţă IZI data pe un eşantion de 392 chestionare online autoadministrate, pe o populaţie de români, femei şi bărbaţi peste 18 ani, rezidenţi în Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie, utilizatori de internet. Perioada de colectare a datelor: 11 - 16 noiembrie 2022.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri