Potrivit Bloomberg, guvernul britanic pune la incercare influenta lui Rupert Murdoch, directorul general al Sky Broadcasting si principalul actionar al acesteia, asupra mass-mediei britanice. O serie de rapoarte preliminare vor fi intocmite pentru pentru a se determina daca achizitia pachetului majoritar al ITV de catre Sky a fost impotriva intereselor publicului larg.

“In baza probelor adunate pana in acest moment, o cercetare amanuntita a Consiliului Concurentei este pe deplin justificata”, a declarat Alistair Darling, ministrul Industriei si al Comertului britanic.

News Corp., compania condusa de magnatul Rupert Murdoch, detine 39% din actiuni in Sky. Actiunile ITV au fost cumparate de Sky in noiembrie 2006 pentru 1,8 miliarde dolari (1,33 miliarde euro), o tranzactie pe care analistii au perceput-o ca pe o incercare de a deturna planurile televiziunii contra-cost NTL de a cumpara ITV.

NTL, care dupa fuziunea cu Virgin Mobile a mogulului Richard Branson si-a schimbat numele in Virgin Media, a anuntat la scurt timp inainte de tranzactie ca purtase discutii cu ITV in legatura cu o posibila oferta. NTL si Branson, implicate separat in alte dispute impotriva Sky privind o serie de taxe, au comentat dur achizitia lui Sky.

Anthony De Larrinaga, analist la SG Securities in Londra, este de parere ca “a devenit deja o problema politica”, considerand ca influenta lui Murdoch este perceputa ca fiind negativa.

Citeste si:

Ministerul Comertului din Marea Britanie a precizat luna trecuta ca acest episod poate duce la “o reducere substantiala a competitiei media” in pietele pe care opereaza Sky si ITV.

De asemenea, mai exista o investigatie separata asupra dominatiei exercitata de Sky asupra pietei britanice de televiziune contra-cost, intentata in urma criticilor si acuzatiilor privind abuzul prin pret si tactici neconcurentiale.

Sky si ITV au acceptat colaborarea cu Consiliul Concurentei, dar au refuzat sa ofere mai multe comentarii.

Actiunile Sky au scazut cu 5,5 procente pana la 634,5 pence (9,37 euro), in timp ce actiunile ITV au inregistrat o scadere mai redusa de 1,9 procente pana la 114,6 pence (1,69 euro).