60 de reporteri ai ziarului american The Wall Street Journal s-au adunat joi pentru a protesta in cladirea Tower One, a World Financial Center din New York, impotriva preluarii trustului Dow Jones de catre magnatul Rupert Murdoch. Ei au fost sustinuti de inca 150 de jurnalisti, de pe tot cuprinsul Statelor Unite, scrie The Guardian.
Cladirea opulenta de pe malul raului Hudson este sediul central al trustului Dow Jones, tinta ofertei de cinci miliarde de dolari, inaintata de News Corp – un conglomerat mediatic in valoare de peste 136 miliarde dolari. Pentru Rupert Murdoch, ziarul gazduit de Tower One reprezinta un premiu atragator.

"Orice proprietar din mass-media ravneste la un ziar ca The Wall Street Journal sau Financial Times. Acestea sunt cele mai puternice branduri, cu acoperire globala", a declarat directorul unui ziar britanic. Murdoch, in varsta de 76 de ani, a declarat saptamana trecuta ca vrea sa incheie afacerea cu Dow Jones in termen de trei saptamani sau deloc. Familia Bancroft, care controleaza trustul, da semne ca va cadea la un acord cu Murdoch, la doua luni dupa ce acesta a inaintat oferta de 60 dolari pe actiune.

Insa nu toata lumea e multumita de datele eventualei asimilari mediatice. Jurnalistii adunati in sediul central al Jurnalului, precum si ceilalti 150 rasfirati in redactii din SUA nu par deloc impacati cu ideea ca urmeaza sa fie condusi de Murdoch. "Am vrut sa facem o declaratie publica clara si concisa", a spus Jim Browning, ziaristul care a organizat protestul. "Dow Jones nu are probleme financiare si nu era nevoit sa se vanda. Aceasta idee a aparut de nicaieri. Este miscarea unui om de afaceri oportunist, care a vazut un potential imens in companie. Daca Murdoch va cumpara ziarul pentru a-l trage in jos, ar fi o mare tragedie", a adaugat Browning.

Murdoch nu se lasa intimidat, fiind obisnuit cu dezacordurile la scara larga. In ciuda acoperirii negative din media americane a ultimelor saptamani, magnatul australian se apropie tot mai mult de carma trustului Dow Jones.

Angajatii WSJ spera inca in aparitia unui investitor pe cal alb, care sa aduca o contraoferta interesanta celor cinci miliarde de dolari ale lui Murdoch. Sansele au scazut drastic, mai ales in urma retragerii din cursa a editorului Financial Times, Pearson. In aceste conditii, jurnalistii spera ca familia Bancroft, care detine 64% din actiunile Dow Jones sa se razgandeasca, in ciuda acordului editorial – garant al independentei Juranlului, incheiat deja cu Murdoch.

Mult-apreciata echipa editoriala a Wall Street Journal se teme ca Murdoch se va implica in continutul Jurnalului, ducandu-l spre o cadere libera in piata mass-media. Miliardarul este cunoscut pentru preferinta de a pastra articolele cat mai scurte si mai orientate politic. Cu toate acestea, unii sunt de parere ca flerul in afaceri al lui Murdoch va intari pozitia Jurnalului, ca ziar independent, cu un continut de calitate. "Murdoch are un incredibil fler editorial. Sunt convins ca va transforma Jurnalul intr-un produs chiar mai bun decat este in prezent", a declarat un fost anagajat al milionarului, sub protectia anonimatului.

Preluarea Dow Jones de catre News Corp nu ii multumeste nici pe angajatii ziarului rival Financial Times. Spre deosebire de cei de la WSJ, acestia considera ca ziarul american va fi preluat de un geniu editorial, cu buzunare adanci, care le va ameninta pozitia pe piata internationala a publicatiilor financiare. Murdoch a incercat sa cumpere Financial Times in anii 1980, insa demersurile sale au fost respinse.

Compania Dow Jones editeaza mai multe publicatii financiare, printre care si The Wall Street Journal, SmartMoney, The Barron's Magazine si MarketWatch, dar si fluxul de stiri Dow Jones Newswires. Compania a inregistrat, in 2006, venituri totale de peste 1,7 miliarde de dolari si un profit net de 386 de milioane de dolari.

News Corp, a inregistrat o crestere de 6,2% a profitului aferent celui de-al treilea trimestru din anul fiscal 2006/2007, pana la 871 mil. dolari. Concernul media condus de Rupert Murdoch a inregistrat, in intervalul ianuarie-martie 2007, venituri de 7,5 mld. dolari, in crestere cu 21,5% fata de perioada similara de anul trecut.

Grupul News Corporation, detinut de miliardarul Rupert Murdoch include, printre altele, retelele de televiziune Fox, BSkyB si DirecTV, ziarele The Sun si The Times, New York Post si studioul de film 20th Century Fox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri