Mai multi bloggeri s-au adunat seara trecuta in fata sediului Televiziunii Romane pentru a protesta impotriva excluderii programelor culturale din grila postului national. Lectura de protest a durat aproape o ora, timp in care la fata locului s-au perindat personalitati, jurnalisti si jandarmi.
Insirati de-a lungul trotuarului cu cate o carte in mana, cateva zeci de reprezentanti ai blogosferei au protestat in tacere impotriva deciziei TVR de a exclude din grila de toamna emisiunile culturale “Lumea citeste”, “Nocturne” si “Memorialul durerii”, care vor fi inlocuite cu talk-show-uri politice.

Initiativa de protest a pornit de pe blogul Terorista.ro si a circulat prin blogosfera romaneasca in ultimele doua zile, reusind sa adune mai multi sustinatori. De la bloggeri, la jurnalisti, la persoane publice sau simpli necunoscuti, protestantii au incercat sa demonstreze ca “lumea citeste”. Printre personalitatile prezente la protest s-au numarat Mircea Cartarescu, Cezar Paul Badescu, George Pruteanu si Dragos Bucurenci.

“Am o parere foarte proasta desptre decizia Televiziunii Romane de a scoate din program emisiunile culturale. TVR ar trebui sa isi faca datoria, ca televiziune publica, dar a luat-o pe panta unui asa-zis libertarianism prost inteles. Emisiunile culturale isi au sensul lor si ar trebui inmultite, nu imputinate”, a declarat, pentru Wall-Street, Mircea Cartarescu. Scriitorul a mai spus ca citeste regulat cateva bloguri, insa nu crede ca jurnalele online ar putea substitui continutul cultural care le lipseste posturilor de televiziune.

George Pruteanu a invocat existenta unor ratiuni politice in spatele desfiintari emisiunilor culturale. “Se realizeaza visul lui Ceausescu. Se realizeaza omul nou. Omul imbecil, omul becalizat, omul decerbelizat prin televiziune. Celelalte televiziuni n-au decat. Dar TVR e altceva, e un post sustinut prin bani publici”, a declarat Pruteanu. La randul sau realizatorul unei emisiuni culturale – “Doar o vorba sa-ti mai spun”, care a fost difuzata de-a lungul unui deceniu pe trei posturi diferite de televiziune – Pruteanu considera ca acest tip de produs mass-media este destinat prin excelenta esecului. “Primele sunt maturate emisiunile de cultura, fiindca, vai de mine, nu au rating… si nu pot sa aiba cat un meci de Champions League”, a declarat Pruteanu.

A participat la protest, cu “Jurnalul de idei’’ al lui Noica in mana, si presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, Horea Mihai Badau. Foarte incantat de prezenta si comportamentul participantilor la actiune:“E un semn bun ca publicul se manifesta critic si ca este activ pentru a le arata jurnalistilor ca doreste produse media de calitate. Este insa un lucru rau ca jurnalistii continua sa doarma si nu raspund semnalelor venite din partea publicului. Nimeni din televiziunea publica nu a coborat in strada pentru a sta de vorba cu protestatarii, care, sa nu uitam, platesc salariile celor din televiziunea publica”, a declarat Horea Mihai Badau.

Un blogger care se promoveaza prin insasi lectura cartilor este Andrei Rosca, initiatorul proiectului BoookBlog.ro, un blog de recenzii de carte care ocupa locul al doilea in “Topul autoritatii”, realizat de analistul media Iulian Comanescu. “Nu cred in televiziune. Cred ca televiziunea va muri, nu in curand, dar va muri. Noi avem un public limitat, care nu coincide neaparat cu publicul TVR. Plus ca Internetul are, ne place sau nu, mult prea putini utilizatori in Romania”, este de parere Andrei Rosca.

TVR si-a trimis cativa reporteri care au filmat totul de la distanta, pentru cateva minute. Insa nici un reprezentant nu a coborat printre protestatari pentru a le comunica pozitia televiziunii publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri