Rusia, cel mai mare producator de tigari din Europa si al treilea la nivel mondial, este o sursa importanta de profit pentru companiile de tutun care s-au zbatut sa intre pe piata chineza, cel mai mare consumator din lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca fumatul ucide aproximativ 5 milioane de persoane pe an la nivel mondial, iar numarul s-ar putea dubla pana in 2020 daca tendintele actuale continua.

Ministerul Sanatatii din Rusia estimeaza ca in fiecare an mor intre 330.000 si 500.000 de persoane din cauza unor boli legate de fumat, iar cele mai recente cifre publicate de guvern arata ca populatia de 142 milioane de locuitori se reduce cu jumatate de milion anual, cu toate ca ritmul declinului se atenueaza.

Guvernul limitase deja publicitatea la tigari, insa a anuntat joi ca a aprobat un proiect de lege pentru adoptarea conventiei OMS asupra controlului tutunului, ce incurajeaza statele sa interzica toate reclamele, promovarile si sponsorizarile in cinci ani dupa aderare.

Citeste si:

Proiectul de lege mai trebuie sa fie aprobat de parlament si sa fie semnat de presedintele rus.

Piata de tigarete din Rusia este dominata de companiile Japan Tobacco Inc., de divizia Philip Morris a grupului Altria, de British American Tobacco Plc si Imperial Tobacco.

Conventia OMS urmareste sa reduca fumatul si sa impiedice incercarile companiilor multinationale producatoare de tigarete sa atraga fumatorii in statele in curs de dezvoltare.