Dupa trei mandate de presedinte, doua mineriade si o revolutie, Ion Iliescu se aseaza in fata calculatorului pentru a da inca o batalie: cea cu blogosfera.
La invitatia Asociatiei Consumatorilor de Media, senatorul de 78 de ani a venit marti seara in Club A, pentru a vorbi despre blog ca “o cale interesanta de comunicare”, “componenta a democratiei” sau “mijloc de influentare”.

Wall-Street: Domnule presedinte, sunteti blogger de doua luni de zile. Ce ati invatat in tot acest timp?

Ion Iliescu: In primul rand, am invatat sa vehiculez acest instrument. Si sa comunic cu persoanele care formeaza lumea bloggerilor. Sa ma adaptez la problematica lor, sa ma adaptez unui mediu nou.

Wall-Street: Si cum arata acest mediu, privit din interior? Ce parere aveti despre blogosfera romaneasca?

Ion Iliescu: Este un mijloc de comunicare foarte interesant si eficient. Este altceva decat presa scrisa, decat presa electronica, televiziune sau chiar netul in general. Se creeaza o comunitate care prezinta un interes.

Wall-Street: Credeti ca blogosfera va putea substitui vreodata media traditionale?

Ion Iliescu: Nu. N-o sa le substituie niciodata. Fiindca si in istoria comunicarii umane tot ce a aparut nou n-a eliminat ce a fost inainte. Deci prima comunicare din istoria umanitatii a fost comunicarea orala. A disparut comunicarea orala azi? Nu. Dupa aceea a aparut comunicarea scrisa. Intai scrijelitul pe pereti, si in alte locuri Chiar si asta a ramas, cu scrijelitul actual pe pereti. Pe urma a aparut hartia. Va ramane, cred eu, cititul.

Citeam la un moment dat cartea lui Udroiu (n.red.: publicistul Neagu Udroiu, fost ambasador al Romaniei la Helsinki), care a fost prezentata la Casa Titulescu, despre Finlanda. Finlanda este una din tarile care se afla in top in ceea ce priveste domeniul acesta virtual. 50% din finlandezi au calculatoare. 25% sunt conectati la Internet. Ei si astazi acorda foarte mare atentie bibliotecilor ca institutii, lecturii, cititului, cartii. Asadar, nu se exclud mijloacele anterioare de comunicare prin aparitia altora. Se diversifica, se amplifica.

Wall-Street: Si atunci, de ce ati ales sa va exprimati tocmai prin blog?

Ion Iliescu: Pentru ca m-a atras lumea bloggerilor. Desi, asa cum am declarat mai devreme, la inceput aveam o retinere fata de lumea bloggerilor. Nu mi se parea ca e o chestie de mare interes. Mi se parea un fel de «mahala pe calculator». Dar apoi am vazut ca se constituie o veritabila comunitate foarte interesanta. Sunt oameni seriosi, oameni cu preocupari, tineri, vioi, cu o minte foarte mobila si m-a atras ideea unui dialog cu aceasta comunitate.

Wall-Street: Ati fost influentat si de alti oameni politici care si-au deschis blog?

Ion Iliescu: Da, am fost in primul rand influentat de Nastase, care a avut si continua sa aiba o activitate vie in acest domeniu; Sorina Matei care este de asemenea activa, si Ciutacu, care se tot referea la acest domeniu. Si asta mi-a insusit interesul.

Wall-Street: Cat timp dedicati blogului, zilnic?

Ion Iliescu: Nu scriu zilnic, doar uneori. Mai spre final de saptamana, cand sunt mai liber. Atunci stau cate o ora-doua.

Wall-Street: Ati spus ca veti scrie pe blog si despre alte subiecte, in afara de politica. Care ar fi acestea?

Ion Iliescu: Pai, am abordat cateva lucruri, probabil ca se va extinde sfera si pe mai departe. Chiar acum, cand a aparut chestiunea aceasta cu zapada si defectiunea, deficientele administratiei... Si am avut o chestie pe aceasta tema. Despre eficienta administratiei locale, mie mi se pare ca aceasta super privatizare a tuturor activitatilor concrete, de salubrizare, de curatenie, a scos de sub administratie locala niste activitati esentiale. Mie mi se pare ca era mai eficient in trecut. Nu in regimul comunist. In Romania si in Bucurestiul din anii trecuti.

Wall-Street: V-ati gandit sa abordati subiecte economice pe blog? Toata lumea vorbeste acum despre leu si despre bursa, care se afla in cadere libera.

Ion Iliescu: Bine, aici (n.r.: in cadrul evenimentului organizat de Asociatia Consumatorilor de Media), sunt oameni mai calificati decat mine – in materie de bursa si de toate aceste fluctuatii monetare. Dar am abordat teme economice pe blog. Inclusiv cota unica, de exemplu, dar nu numai. Eu am facut o prezentare mai generala: ce inseamna abordare de stanga, ce inseamna abordare de dreapta; ce inseamna factorul economic, factorul social. Sunt subiecte pe care le-am abordat si pe care le voi aborda in continuare.

Cititi mai multe aici.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri