Marketing-ul, asa cum a functionat ani de zile, este in declin. Canalele media se inmultesc, apar in fiecare an noi posturi de televiziune, noi ziare, noi reviste de specialitate. Increderea in publicitate scade. Tehnologiile moderne ofera consumatorilor posibilitatea sa controleze din ce in ce mai bine ce aud sau ce vad: ei pot inregistra filme fara pauze publicitare, pot citi numai articolele care ii in-tereseaza.

Un studiu efectuat asupra generatiei de 18-24 de ani arata ca 68 % dintre consumatorii din acest grup folosesc internet-ul ascultand muzica in acelasi timp, 50 % privesc televizorul in acelasi timp, 40 % vorbesc la telefon, 21% citesc. Este ceea ce se numeste multi tasking, adica consumatorii fac mai multe lucruri in acelasi timp, asa cum calculatoarele au mai multe programe deschise concomitent. Consecinta directa este ca gradul de atentie este scazut si risipit: reclamele la televizor care ating, de exemplu, acest tip de consumatori sunt acoperite de zgomotul celorlalte activitati. Platesti un milion de dolari pentru o campanie de publicitate, agentia iti spune ca reclama ta a fost vazuta de doua milioane de oameni, dar oamenii acestia faceau zapping la televizor, rasfoiau o revista sau vorbeau la telefon mobil in timpul reclamei tale. Chiar crezi ca o sa o tina minte?

Atunci cand televiziunea domina piata, specialistii in marketing si agentiile de publicitate se concentrau pe audienta. Campionatul mondial de fotbal din 1990 - cu celebrele reclame Adidas difuzate pe TVR1 sau Pro Tv in perioada de glorie cu Chestiunea Zilei, reprezentau astfel de solutii ideale. Indiferent de produs, specialistii de marketing aplicau formula urmatoare: striga cat mai tare! Era comod: indiferent ca era vorba de sapun, de masini sau de calculatoare, solutia era mereu bombardamentul mediatic. Se lua in calcul cat cheltuia concurenta, se estimau obiectivele de vanzare si se stabileau astfel obiectivele de publicitate. Cine facea mai multa galagie castiga cota de piata. Conform spuselor directorului multinationalei Procter& Gamble, compania noastra a fost votata cea mai eficienta in marketing in secolul XX. Aveam o cifra de afaceri de 40 de miliarde anual. si strigam cel mai tare. In secolul XXI vrem sa ascultam.

Procter&Gamble are de ce sa fie nelinistit. Actiunile sale au scazut aproape cu jumatate fata de nivelul anului 2000. Iar acum, strategia sa de marketing se indreapta spre Internet: cu peste 70 de site-uri de web active, marcile acestei multinationale incearca sa se adapteze tendintelor de pe piata. Pe aceste site-uri, consumatorii sunt incurajati mereu sa testeze produsele, sa ofere comentarii despre ambalaj, calitatea, disponibilitatea produselor, etc.

In Romania exista astazi peste o duzina de televiziuni cu audienta nationala si zeci de televiziuni locale. Unii analisti considera ca peste 5 ani, publicitatea prin televiziune va fi de trei ori mai putin eficienta ca la inceputul anului 2000.

Viitorul este sa asculti ce vor si sa stii ce fac clientii tai si sustinatorii tai. Viitorul este cel al revistelor, site-urilor, emisiunilor de nisa si de specialitate. O conferinta de afaceri va deveni mai atragatoare daca va oferi analize mai sofisticate. Continutul va conta mult. Sa stii sa asculti ce vrea publicul tau tinta inseamna si sa fii credibil.

In era internetului, consumatorii pot usor afla cifrele reale, valoarea de pe piata a unui produs sau opinia unor alti consumatori. Jurnalele personale de pe internet - asa numitele blog-uri - aduc comentarii critice si idei noi acolo unde abundenta mediatica viseaza la uniformitate. Iar publicul roman devine din ce in ce mai precaut cand este vorba despre publicitate mascata.

Pe scurt, daca de exemplu, vrei sa faci o campanie de marketing pentru produse adresate tinerilor, asculta ce au de spus. Testeaza mesajele. Du-te acolo unde se duc tinerii. Spune-le ce ii intereseaza, si ofera-le informatii pe care nu le au. Vorbeste limba lor. Daca faci un site de internet pentru adolescenti, angajeaza un adolescent sa editeze textele. Marketingul de masa este mort. Nu vei mai gasi niciodata tot publicul tau tinta intr-un singur loc, in acelasi timp, urmarind cu atentie aceeasi emisiune de televiziune .


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri