La sfarsitul anului 2007 s-au inregistrat 29,7 milioane de utilizatori ai tehnologiei mobile TV in intreaga lume, au estimat analistii In-Stat, iar cifra urmeaza sa se dubleze in acest an, pana la 56,9 milioane de utilizatori la nivel global, ca urmare a cresterii numarului de consumatori de televiziune mobila din Japonia.
Pe continentul european, in Elvetia, 40.000 de oameni urmaresc, zilnic, stiri televizate pe telefoanele lor mobile, iar in Italia, un milion de utilizatori ai mobilelor platesc aproximativ 19 euro/luna pentru a viziona zeci de programe TV pe telefoanele lor, arata New York Times.

Tipul de televiziune specializata pentru telefoanele mobile a inceput sa se extinda cu rapiditate in Japonia si Coreea de Sud, unde exista de aproape trei ani, iar operatorii de telefonie mobila din Europa si Statele Unite investesc masiv in serviciile de furnizare a televizunii, in echipamentele mobile si in programele TV, desi nu se stie exact care va fi profitul obtinut de pe urma acestei tehnologii.

AT&T Wireless, care are 71,4 milioane de abonati telefonici, a initiat un nou serviciu in Statele Unite, numit AT&T Mobile TV, prin care ofera clientilor sai 10 canale TV, printre care se numara si programul de filme Pix, al Sony Pictures, pentru doar 15 dolari (9,6 euro)/luna.

De asemenea, compania AT&T va vinde telefoane mobile create impreuna cu LG Electronics si Samsung, care sa fie compatibile serviciilor de furnizare a programelor TV.

In plus, Marea Britanie va lansa, luna aceasta, un spectru wireless care sa fie folosit in tehnologia mobile TV, iar Franta planuieste sa licentieze, in luna iunie a acestui an, un serviciu care sa furnizeze 13 canale video pe telefoanele mobile.

In Germania, Mobile 3.0, un grup investitor condus de o companie media din Africa de Sud, numita Naspers, vrea sa lanseze pana la finele acestui an un serviciu video, conform New York Times.

Japonia este lider in televiziunea mobila directa, cu 20 de milioane de telefoane mobile echipate cu emitatoare TV, urmata de Coreea de Sud, cu 8,2 milioane, releva un studiu realizat de In-Stat.

Italia a fost lider pe piata europeana, la inceputul lansarii serviciilor de mobile TV, in 2006, iar cel mai mare provider de televiziune mobila de pe continent este 3 Italia, un operator de mobile detinut de Hutchison Whampoa, din Hong Kong, care are circa 800.000 de clienti.

Swisscom, furnizorul de televiziune mobila din Elvetia, ofera o linie de 20 de canale video clientilor sai, pentru 8,07 euro/luna.

Pentru cei mai multi operatori de telefonie mobila, mobile TV-ul ramane un serviciu de nisa. In Statele Unite, Verizon Wireless ofera servicii de acest gen din martie 2007 si are doar 100.000 de spectatori care platesc pentru aceasta tehnologie, prezinta In-Stat.

Cu toate acestea, oamenii prefera sa urmareasca programele televizate pe ecrane de mari dimensiuni, iar majoritatea adultilor nu au timp si nici nevoie sa faca acest lucru de pe un mobil, a declarat Robert Briel, editor de stiri la Mobile Broadband din Amsterdam, un serviciu online care furnizeaza diverse informatii despre operatorii de telefonie mobila si despre producatorii de echipamente mobile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri