Directorul Agentiei pentru Monitorizarea Presei (AMP), Mircea Toma, a declarat, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului referitor la libertatea presei in Romania - 2007, redactat de AMP, ca este vorba despre un regres in ceea ce priveste libertatea de exprimare in Romania.
Mircea Toma a ridicat degetul mijlociu de la mana dreapta "ca replica la reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal". Acesta a afirmat ca libertatea de exprimare in Romania apare "mai prost", in 2007.

"Am parcurs o mica situatie de criza in timpul Summitului NATO, cand presiunea importantei acestui eveniment a determinat anumite institutii sa funtioneze ca minerii in anii '90. Oameni care au vrut sa exprime ceva, sa-si spuna opinia, au fost batuti", a aratat Mircea Toma, citat de NewsIn.

Unul dintre directorii de programe de la AMP, Razvan Martin, a spus ca, in premiera, la conducerea televiziunii publice este un politician.

"Ca premiera, avem la conducerea TVR un politician. Ca efecte, avem cazul Remes, in care a existat acea interzicere a difuzarii partii a doua a inregistrarii in care fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, primea un plic in care se presupune ca era mita", a declarat Razvan Martin. Acesta este de parere ca "avem cateva initiative legislative care au incercat sa impiedice sau sa afecteze direct libertatea presei, un exemplu fiind Legea audiovizualului".

Razvan Martin a declarat ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, are in palmares acea afirmatie "tiganca imputita". "Ca agresiuni si amenintari, il avem lider pe presedintele Traian Basescu. El are in palmares acel, citez, 'tiganca imputita". El a si furat telefonul acelei ziariste de la Antena 1. Mai sunt doua cazuri in care Traian Basescu a jignit ziaristii".

Directorul de programe la AMP, Liana Ganea, a vorbit despre initiativa guvernului de a crea un Cod administrativ. "In ceea ce priveste Legea accesului la informatiile publice si Legea transparentei decizionale, am avut o surpriza neplacuta anul trecut. Unele ONG-uri au discutat cu Guvernul, iar, in paralel, Guvernul adoptase o initiativa de creare a unui Cod administrativ care ar fi trunchiat cele doua legi.

In ceea ce priveste legislatia audiovizuala, la finalul anului 2007 a fost adoptata la nivel european Directiva serviciilor media audiovizuale, care urmeaza sa fie inclusa in Legea audiovizualului.

"Ar fi de notat ca anul trecut a existat o initiativa a CNA referitoare la folosirea limbii romane in audiovizual. Initiativa este foarte buna, dar ar fi o problema in faptul ca CNA a decis sa treaca direct la somatii publice pentru aceste abateri, in loc sa inceapa prin a atentiona intai televiziunile", a spus Liana Ganea.

Agentia de Monitorizarea a Presei (AMP) este o organizatie non-guvernamentala care are ca scop protectia drepturilor omului. Activitatea AMP a inceput in 1994, ca departament al Asezamantului Cultural "Academia Catavencu", iar in 2006, organizatia a ndit personalitate juridica proprie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri