Patronul cotidianului “Ziarul”, Viorel Sima, a inchis brusc “Ziarul” fara nici o explicatie fata de cititori sau fata de angajati, iar in momentul in care acestia din urma au aflat vestea, Viorel Sima era plecat din tara la Campionatul European de Fotbal, in Elvetia.
Contactat telefonic, redactorul sef Igor Drag a afirmat ca publicatia “Ziarul” nu va mai aparea pe piata incepand de luni si a precizat ca, deocamdata, nu a primit lamuriri de la patronat despre viitorul cotidianului si nici despre relatia financiara dintre patronat si angajati, potrivit NewsIn.

"Tot ce stiu este ca, de luni, ziarul nu va mai aparea pe piata. Unul dintre motivele inchiderii publicatiei este sfarsitul contractului de colaboare cu tipografia. Domnul Viorel Sima trebuia sa dea o explicatie atat ziaristilor, cat si cititorilor care sunt in numar de 15-20 de mii. Lucrurile trebuiau stabilite, trebuiau pregatiti si ziaristii si cititorii…ca la inmormantare", a declarat redactorul sef al publicatiei "Ziarul", citat de NewsIn.

Cotidianul "Ziarul" avea un contract de colaborare cu tipografia aflata in proprietatea lui Marius Locic. Surse din cadrul ziarului sustin ca alte motive ar fi cauzate de neplata salariilor si a datoriilor la stat, in conditiile in care aceste datorii s-au acumulat pentru ca salariile angajatilor erau platite prin firme - catre una pentru fiecare angajat – patronul ziarului luandu-si responsabilitatea tinerii contabilitatii acestor firme si platii datoriilor catre stat.

Aceleasi surse au declarat ca, de multa vreme, activitatea cotidianului era comandata de catre patronat, din ratiuni de partizanat politic, situatie care a dus la blocarea financiara a ziarului de catre adversari. Patronul cotidianului "Ziarul", Viorel Sima spune insa ca ziarul pe care il patroneaza nu se va inchide definitiv, ci va fi lansat intr-o noua formula.

"Presa romaneasca este intr-o perioada moarta. Ziarele trebuie sa plateasca tribute ambitiilor unor oameni de a tine pretul scazut, tipografia si cheltuielile fiind foarte mari. Intr-adevar, cauza principala este sustinuta de cheltuielile pentru tipografie. Viitorul presei este pe internet, dar nu stiu in ce masura publicitatea poate asigura sustinerea cheltuielilor, chiar si online", a declarat Viorel Sima, patronul publicatiei, "Ziarul", citat de NewsIn.

Acesta a mai afirmat ca deocamdata nu are o strategie pentru viitorul ziarului si nici pentru angajatii lui insa, in momentul in care va dispune de fondurile necesare, isi va alege si echipa cu care va lucra.

"Ziarul" si-a schimbat proprietarul in luna octombrie 2007, dupa ce Nicolae Bara a decis, la doar cateva luni dupa preluare, sa vanda actiunile pe care le detinea la acesta publicatie. Viorel Sima, noul proprietar, a fost redactorul-sef al tabloidului Atac, iar in prezent este si proprietar al saptamanalului Umbra.

In aprilie anul trecut, "Ziarul" a disparut de pe piata timp de o saptamana, pentru ca, pe 16 aprilie, sa reapara, anuntand ca se relanseaza. Surse au afirmat ca disparitia de pe piata nu a avut drept cauza pregatirea relansarii, ci problemele cu tipografia.

La inceputul lui mai, avocatii societatii Garamond Tipografie SRL au depus, la Registratura Tribunalului Bucuresti, Sectia Comerciala, o cerere prin care solicitau declansarea procedurii falimentului impotriva societatii Ziarul CN SRL, pe motiv ca aceasta nu si-a platit facturi in valoare de 165.945 de lei.

Conform cererii depuse de avocatii Garamond Tipografie la Tribunalul Bucuresti, cele doua companii au incheiat, la 28 noiembrie 2003, un contract de colaborare in baza caruia Garamond "se obliga la tiparirea cotidianului Ziarul". In noiembrie 2006, cele doua companii au incheiat un act aditional (nr. 694), care avea ca obiect "esalonarea datoriilor societatii Ziarul CN SRL, esalonare nerespectata de catre debitoare". Pe 30 ianuarie 2007, soldul debitor inregistrat contabil se ridica, conform avocatilor Garamond, la cifra de 135.527,15 de lei. Au urmat somatiile, care, ramanand fara raspuns, au ridicat suma datoriilor Ziarul catre tipografie la cifra de 165.945,93 de lei.

Ulterior, "Ziarul" a intrat in proprietatea lui Nicolae Bara, care l-a vandut in toamna anului trecut.

In noiembrie 2007, Viorel Sima a fost numit redactor sef la ziarul "Ziarul", urmand ca, impreuna cu unul dintre finantatorii lui Dinamo, Vasile Turcu, sa devina noii proprietari ai cotidianului.

Jurnalistii publicatiei "Ziarul" il acuza pe Viorel Sima de incalcarea legii, iar redactor sef, Igor Drag, sustine ca a a fost contactat de patronul cotidianului si a fost amenintat de acesta ca nu-si va primi salariul pe ultimele doua luni, din cauza declaratiilor facute in presa.

"Am primit un telefon de la domnul Sima, imediat dupa ce a aparut in presa stirea cu inchiderea ziarului. Acesta m-a amenintat ca nu voi primi salariul pe ultimele doua luni. Insa problema majora este neregula din acte. Dupa cum am mai spus, salariile angajatilor erau platite prin firme - catre una pentru fiecare angajat – patronul ziarului luandu-si responsabilitatea tinerii contabilitatii acestor firme si platii datoriilor catre stat. Dupa ce s-a aflat vestea ca ziarul nu va mai aparea pe piata, directorul executiv al cotidianului a adus dosarele de firma ale fiecarui angajat in parte. Am constatat aici mai multe nereguli care tin de neplata impozitelor catre stat, urmind ca noi sa fim trasi la raspundere... in momentul acesta suntem buni de puscarie", a declarat redactorul-sef al publicatiei "Ziarul", Igor Drag, citat de NewsIn.

Actionarul publicatiei "Ziarul", Victor Sima, dezminte cele afirmate de Igor Drag si spune ca nu a avut niciun contact telefonic cu acesta din urma si, mai mult, angajatii sunt cu plata la zi.

"Igor nu a vorbit cu mine si nu i-am reprosat nimic. Angajatii sunt platiti la zi. Am negociat si negociez contracte de publicitate cu mai multe persoane si firme. Ziarul va aparea in continuare pe piata, intr-o anumita formula. In momentul in care ma voi hotara, voi face publica decizia", a declarat Victor Sima.

Vasile Turcu, cel de-al doilea actionar al cotidianului, spune ca el nu a vandut actiunile pe care le detine in cadrul societatii Ziarul CN SRL si nu stie nimic de vanzarea ziarului.

"Nu am vandut nicio actiune. Impreuna cu Viorel Sima, am discutat sa relansam ziarul intr-o alta formula, vrem sa facem un ziar economic", a declarat Vasile Turcu.

Redactorii Ziarul cer organizatiilor de tip sindical ale ziaristilor, dar si organizatiilor care monitorizeaza respectarea libertatii presei "sa ia masurile pe care le cred de cuviinta conform statutului si programului lor". Mai mult, Igor Drag, a depus, in dimineata zilei de luni, la departamentul Garzii Financiare, o plangere impotriva lui Viorel Sima.

"Ne vom adresa Biroului Comisiei Europene la Bucuresti si Comisiei pentru petitii a Parlamentului European si vom depune notificari in vederea marcarii acestui eveniment, disparitia unui cotidian - semnificativ pentru stadiul actual al dezvoltarii presei libere si independente, europene, romanesti", au adaugat redactorii "Ziarul".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri