Radio Europa Libera nu va mai transmite in Romania

Dupa aproape 60 de ani de transmisii de stiri si informatii necenzurate publicului din Romania, serviciul in limba romana al Radio Europa Libera nu va mai functiona incepand cu 1 august 2008, a precizat intr-o scrisoare presedintele postului de radio, Jeff Gedmin, dupa cum relateaza NewsIn.

"Aceasta etapa finala care a inceput initial in 2003, cand a fost inchis biroul din Bucuresti, a ajuns la sfarsit odata cu decizia noastra de a renunta sa mai transmitem emisiunea zilnica de 30 de minute. Radio Europa Libera va continua, totusi, sa transmita in limba romana in Moldova si regiunea Transnistria", precizeaza Jeff Gedmin, presedintele Radio Europa Libera.

De asemenea, acesta mentioneaza ca decizia de a renunta a transmite in Romania nu a fost una usoara, precizand ca motivele care l-au determinat sa ia aceasta decizie vin pe fondul competitiei din ultimul timp de pe piata media din tara noastra.

"De la aderarea Romaniei la UE, competitia in sectorul media a crescut considerabil iar romanii au acum acces la peste 60 de cotidiene, 300 de posturi radio private, TV prin cablu si internet. Cu toate acestea, putem afirma ca situatia in Romania nu este perfecta. In noul context strategic si al eforturilor pe care le depunem in locuri cum ar fi Iran, Irak, Afganistan si republicile din Asia Centrala, consideram ca acest pas este necesar", se mai arata in scrisoare.

Serviciul in limba romana al Radio Europa Libera a inceput sa transmita experimental pe 14 iulie 1950, si a devenit complet operational la 1 mai 1951. Pentru foarte multi ani, programele transmise au fost incomode regimului comunist din Romania, care, potrivit unui raport al Guvernului Romaniei din 2006, ar fi responsabil pentru decesul a 3 directori de servicii ai radioului Europa Libera Romania, raport citat de Jeff Gedmin in scrisoarea trimisa catre colegii sai.

Radio Europa Libera este o organizatie si un post de radio finantat de Congresul Statelor Unite care transmite in tarile Europei de Est si Orientului Mijlociu.

Finantat de Congresul american, RFE/RL ajunge in 21 de tari prin serviciile sale radiofonice si pe internet. Postul de radio este rezultatul unei fuziuni dintre Radio Europa Libera si Radio Liberty, infiintate in timpul Razboiului Rece pentru a combate comunismul. Serviciul american C.I.A. s-a retras oficial din finantarea acestora la inceputul anilor '70.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri