Banca de investitii Merrill Lynch se afla in discutii pentru a-si vinde participatia de 20% pe care o are in cadrul Bloomberg, agentie de stiri si date financiare fondata de Michael Bloomberg, pentru a strange mai mult capital, afirma surse interioare citate de International Herald Tribune.
Discutiile se afla inca in stagiul de inceput si ar putea esua, informeaza aceleasi surse. Momentan nu s-a ajuns la o suma care sa reflecte adevarata valoare a participatiei Merrill, achizitionata la mijlocul anilor 1980, banca de investitii fiind unul dintre primi clientii ai agentie. Potrivit termenilor acordului dintre actionari, Bloomberg are dreptuld e preemptiune.

Vanzarea participatiei Merrill ar putea oferi o valoare oficiala agentiei Bloomberg, companiei care isi pastreaza ascunse datele sale financiare, precum si cele legate de averea lui Michael Bloomberg, care ramane principalul sau proprietar. Michael Bloomberg detine o pozitie importanta in listele celor mai bogati oameni din lume, iar mare parte din ea este legata de participatia de 72% in cadrul celei mai mari agentii de stiri economice din SUA.

Analistii au estimat faptul ca valoarea agentiei Bloomberg, companie cu capital privat, ar putea fi de 20 miliarde de dolari sau peste. Alte rapoarte estimeaza profitul operational anual al companiei la aproape 1,5 miliarde de dolari.

Prin aceasta miscare, Merrill ar putea ajuta Bloomberg sa-si rascumpere o parte din actiuni, mai spun sursele implicate in discutii. Banca de investitii a luat in calcul vanzarea participatiei din cadrul agentiei de stiri economice pentru a reduce pierderile inregistrate pe fondul crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat.

In cursul lunii trecute, William Tanona, analist la Goldman Sachs, a prognozat ca banca de investitii ar putea anunta deprecieri ale activelor de 4,2 miliarde de dolari in rezultatele celui de-al doilea trimestru al acestui an care urmeaza a fi publicat la mijlocul lunii iulie. Insa, Merrill, care deja a strans 15 miliarde de dolari de cand John Thain a preluat sefia bancii in toamna anului trecut, intampina dificultati in a strange capital nou prin metode deja folosite, cum ar fi vanzarea de actiuni preferentiale catre fonduri straini sau investitori institutionali, si ar prefera sa evite diluarea participatilor sale catre alti investitori.

Sursele citate spera ca un acord sa fie incheiat inainte ca datele financiare trimestriale ale bancii sa fie publicate. Stirile despre aceste discutii, care au reprezentat doar zvonuri pentru cateva saptamani, au fost pentru prima data confirmate vinerea trecuta in cotidianul New York Post.

Merrill Lynch a fost in stransa legatura cu Bloomberg aproape de la fondarea agentiei in 1981, dupa ce Michael Bloomberg a fost concediat de la Salomon Brothers. Banca de investitii a devenit primul client al agentiei in 1982. Deoarece banca detine un grup limitat de cumparatori pentru aceasta participatie, ar putea sa vanda actiunile la un pret mai redus decat valoarea reala, apreciaza sursele. Seful Merrill a afirmat in cadrul unei conferinte de luna trecuta ca participatia este evaluata la 5-6 miliarde de dolari.

Thain a lasat de inteles in ultimele saptamani ca banca se gandeste la vanzarea actiunilor sale din cadrul Bloomberg, precum si a participatiei sale de 49% in cadrul managerului de capital, BlackRock, estimata la o valoarea de 10 miliarde de dolari. “Este adevarat ca avem cateva restrictii de lichiditate in privinta BlackRock si Bloomberg, dar eu cred ca nu ne va opri sa folosim aceste participatii ca noi modalitatii de a atrage capital”, a declarat Thain luna trecuta, afirmatie total contrara cu pozitia sa din ianuarie. Contactati de catre reporterii International Herald Tribune, purtatorii de cuvant ai Merrill Lynch si Bloomberg au refuzat ca comenteze aceste date.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri