Candidatii la alegerile din Statele Unite au cheltuit 50 mil. dolari pe spoturi

Candidatii la alegerile prezidentiale din SUA au cheltuit aproximativ 50 de milioane dolari si au difuzat peste 100.000 spoturi TV de la inceputul campaniei din luna iunie, depasind cu mult cifrele din campania din 2004, potrivit unui raport publicat miercuri, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Candidatul democrat, Barack Obama, a cheltuit 27 milioane dolari intre 4 iunie si 26 iulie, in timp ce candidatul republican, John McCain a cheltuit putin peste 21 de milioane, potrivit University of Wisconsin Advertising Project, care monitorizeaza cheltuielile in sectorul spoturilor politice, scrie in raportul citat de Reuters.

Comisia Nationala Republicana a difuzat alte 6.005 spoturi in acelasi interval, cheltuind 3,6 milioane dolari, in timp ce Comisia Nationala Democratica nu a difuzat niciun spot pentru campania alegerilor prezidentiale, potrivit proiectului publicat.

Prin comparatie, candidatii la presedintie din 2004 au difuzat doar 77.000 de spoturi in perioada iunie-iulie.

Obama a difuzat cel mai mare numar de spoturi – 55.312 – cu aproape 9.000 mai mult decat McCain care a difuzat 46.453 spoturi. Cumulat cu cele difuzate de Comisii, diferenta dintre cei doi candidatii ajunge la 2.744 spoturi.

Peste 90% din spoturile lansate de Obama sunt pozitive si nu il mentioneaza pe McCain, potrivit raportului. Pe de alta parte, aproximativ o treime din spoturile lui McCain au tenta negativa, insistand asupra diferentelor dintre cei doi candidati.

"Aceasta campanie este despre Obama si nu despre McCain", a spus directorul proiectului, Ken Goldstein; in timp ce McCain isi pune intrebari cu privire la credibilitatea rivalului sau, Obama asigura cetatenii de faptul ca este pregatit sa conduca.

Efortul lui McCain este centrat pe patru state Michigan, Ohio, Pennsylvania si Wisconsin unde isi face mai multa reclama decat Obama.

Pana in prezent, cele doua parti au cheltuit 10,3 milioane dolari in Pennsylvania, aproape 6,4 milioane dolari in Ohio, 6 milioane dolari in Michigan si 3 milioane dolari in Wisconsin.

Obama difuzeaza spoturi masiv in cele patru state pe care s-a axat McCain, insa, in acelasi timp se promoveaza si in regiuni in care democratii nu au avut atat de mult succes ca si republicanii la alegerile recente. Obama a cheltuit peste 5 milioane dolari in Florida, iar McCain nu a difuzat nici un spot in acest stat intre 3 iunie si 27 iulie.

Tot Obama este singurul care a difuzat spoturi in statele conduse de republicani, cum ar fi Georgia, Carolina de Nord, Indiana, Montana si Arkansas. Sperand astfel sa ii indrepte spre democrati la alegerile care vor avea loc pe 4 noiembrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri